A kommunizmus áldozataira emlékezik műsoraiban a közmédia

Telekes Péter, Nemcsák Károly Eperjes Károly,  Magyar Passió
Telekes Péter és Nemcsák Károly és Eperjes Károly a Magyar passióban
Vágólapra másolva!
A kommunizmus áldozatainak emléknapján, február 25-én a közmédia csatornái beszélgetésekkel, riportokkal, filmekkel emlékeznek meg a kommunista diktatúrák áldozatairól, de a rendszeresen jelentkező, különböző magazinműsorokban is kiemelten foglalkoznak a témával.
Vágólapra másolva!

A történelmi játékfilmek és dokumentumfilmek mellett gondolatébresztő beszélgetések, személyes visszaemlékezések és szakértői interjúk idézik meg a kommunista diktatúra megrázó évtizedeit a közmédia csatornáin.

Az emléknapon, február 25-én a Kossuth Rádió Velünk élő kommunizmus... címmel tematikus adásokkal várja hallgatóit, írókat, kutatókat, művészeket és más közéleti személyiségeket megszólaltatva.

Az országos rádióadó élőben tudósít Budapestről, a Nemzeti Vértanúk Emlékművénél tartott megemlékezésről, de kitekint Nyíregyháza, Kiskunhalas, Fonyód és Balatonfüred eseményeire is. A műsorfolyam zárásaként, 23:05-től hallható lesz A Corvin köztől a Diadalívig című műsor, amelyben a forradalmár, Sujánszky Jenő, a Magyar Szabadságharcos Szövetség alapítójának történetét idézik fel, aki még párizsi emigrációjában is a magyar szabadságért küzdött.

Az M5 tematikus magazinműsorai is kapcsolódnak az emléknaphoz. A Magyar nők február 26-án Salkaházi Sárát mutatja be, aki szociális munkát végző apácaként találta meg hivatását, és életét adta az üldözöttekért. Az M5 Históriában pedig szintén február 26-án a tekintélyuralmi rendszerek kegyetlenségeiről lesz szó.

A Dankó Rádió az M5-ön tévépremierben debütáló, Magyar Passió című játékfilmmel foglalkozik a Derűs napot! című reggeli műsorában Dudás Viktor filmszakértővel,

megidézve az időszakot, amikor az ÁVH, a kommunista diktatúra erőszakszervezete támadást indított a szerzetesrendek ellen.

Telekes Péter, Nemcsák Károly és Eperjes Károly a Magyar passióban Forrás: Origo

A közmédia a Duna és a Duna World, valamint az M5 csatornákon további filmes tartalmakat kínál az emléknapon, melyekről bővebben a korábbi filmajánlóból tájékozódhatnak a nézők.