A baloldal elzárná a gázcsapot, a szankciók lebegtetése miatt gyengült a forint

földgáz, gázfogyasztás, gáz, illusztráció, 2021.11.22.
Vágólapra másolva!
Nemcsak a magyar gazdaságra lenne súlyos hatása, de az egész régióra is, ha megszűnne az orosz gázimport - mondta az Origónak Regős Gábor annak kapcsán, hogy a baloldal többször kijelentette, elzárná az Oroszország felől érkező gázcsapokat. A Századvég szakértője szerint a korlátozás bevezetése esetében a gáz ára nagyon gyorsan újabb és újabb rekordokat döntene meg, illetve a forint is azonnal gyengülni kezdene, még azt megelőzően, hogy a gázellátással kapcsolatos problémák érezhetőek lennének. A forintot az energiaszankciók lebegtetése gyengítette, a magyarországi baloldal pedig elzárná a gázcsapot.
Vágólapra másolva!

Minden jel szerint spekulációs támadás áldozata lett hétfőn a forint. A magyar fizetőeszköz hatalmas eséssel kezdte a hetet, már kora reggel egészen 400 forintig gyengült az euróval szemben, ezzel történelmi mélypontra zuhant. A pánikhangulat nemcsak Magyarországon, hanem az egész régión végigsöpört, sőt, az európai devizákat sem kímélte.

Hatalmas csapás lenne az orosz gázimport leállítása Forrás: shutterstock

Az események közvetlen előzménye, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter a hétvégén összehangolt nyugati embargót helyezett kilátásba az orosz olajimportra, amire azonnal kilőttek az energiaárak.

A SZANKCIÓK ENERGIASZEKTORRA TÖRTÉNŐ KITERJESZTÉSÉNEK LEBEGTETÉSE PEDIG AZONNAL HEVES PIACI MOZGÁSOKAT VÁLTOTT KI, KÜLÖNÖSEN AZOKBAN AZ ORSZÁGOKBAN, AMELYEK ERŐSEN KITETTEK AZ OROSZ ENERGIAIMPORTNAK, ÍGY KÖZTÜK MAGYARORSZÁGOT IS MEGVISELTÉK A HÍREK.

Később a német kancellár és a brit kormányfő egyértelművé tette, hogy nem tervezik az olajembargó bevezetését Oroszország ellen. Olaf Scholz nyilatkozata pedig különösen hangzott az elmúlt két hét tükrében, aki egyenesen úgy fogalmazott, hogy a háborús konfliktus ellenére folytatják az üzleti együttműködést az energetika területén Oroszországgal, egyúttal elismerte, hogy alapvető fontosságúak az olaj- és gázszállítmányok, és rövid távon esély sincs arra, hogy az EU alternatívát találjon az orosz függőségre. A forint ennek hatására kedden jelentősen erősödött.

Feszült helyzet

Egy normális helyzetben, békeidőben sem csak az számít, hogy mi az, ami ténylegesen megtörténik, hanem már egy-egy hír, egy-egy információ is érdemben tudja befolyásolni akár a valuta-, akár a részvényárfolyamokat - minderről már Regős Gábor beszélt az Origónak.

A Századvég Makrogazdasági Üzletágának vezetője szerint a mostani háborús, a pénzpiacok szempontjából pedig kellően feldúlt helyzetben ez még inkább így van, egy ilyen hírre ugranak a befektetők, ennélfogva az jelentősen befolyásolja az árfolyamot, még akkor is, ha reálisan végiggondolva egy ilyen szankció az általa okozott károk miatt elképzelhetetlennek tűnik, és Magyarország nem is támogatná azt.

Súlyos gazdasági helyzetet okozna a baloldal legújabb terve Forrás: shutterstock.com

"Ez pótolhatatlan"

Ugyanakkor vigyáznunk kell arra, hogy ne egyszerűsítsük le az árfolyamváltozást egy tényezőre. Abban szerepe van többek között a háború alakulásának, az adott ország helyzetének, a hadviselő felekkel folytatott gazdasági kapcsolatnak, a monetáris politikának, a pénzpiaci szereplők cselekedeteinek is - tette hozzá.

Bár a tartalékokból egy ideig biztosítani lehet Magyarország gázellátását, azonban a következő fűtési szezon nem oldható meg a tartalékokból. A korlátozás bevezetése esetében a gáz ára nagyon gyorsan újabb és újabb rekordokat döntene meg, illetve a forint is azonnal gyengülni kezdene még azt megelőzően, hogy a gázellátással kapcsolatos problémák érezhetőek lennének - mondta az elemző.