Ezek a pókok óriási tömegben, egymással szinkronban vadásznak

Anelosimus eximius
Az Anelosimus eximius csoportban képes akár egy nála jóval nagyobb zsákmányt is elejteni
Vágólapra másolva!
A vadászpókok a rémálmaikon kívül más helyeken is léteznek. Míg a legtöbb pók magányosan él, a nagyjából 50 ezer ismert pókfaj közül 20 kolóniában él. Az egyik faj, az Anelosimus eximius rendkívül nagy, akár 1000 egyedből álló csoportokban él, amelyek együtt több méteres hálót építenek. Amikor a zsákmány a hálójukban csapdába esik, a pókok a mozgásukat koordinálva együtt támadják meg áldozatukat. Ez utóbbi pedig lehetővé teszi számukra, hogy sokkal nagyobb zsákmányt ragadjanak meg, mintha egyedül vadásznának. Eddig azonban rejtély volt a tudomány számára, hogy ezek az állatok pontosan hogyan hajtják végre ezeket az összehangolt támadásokat.
Vágólapra másolva!

A Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóiratban publikált tanulmányból kiderül, hogy a pókok a rezgéseket használják megahálójukban arra, hogy „megkoreografáljanak" egy szinkronizált rajzási folyamatot.

Az Anelosimus eximius a Kis-Antillákon és Panamától Argentínáig terjedő területen őshonos Forrás: Flickr

– mondta Raphael Jeanson, a franciaországi Toulouse-i Egyetem Állatmegismerési Kutatóközpontjának (CRCA) kutatója, egy új tanulmány vezető szerzője a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Inkább az egész pókkolónia koordinálja támadását úgy, hogy minden egyed ugyanazt az információt kapja.

Hozzátette: ahogy a csapat támad, a pókok úgy ereszkednek le a két mozgási szakaszt összehangolva a zsákmányukra:

közelednek a küszködő áldozathoz vagy egy helyben várakoznak.

Mindez pedig lehetővé teszi számukra, hogy úgy időzítsék a közeledésüket, hogy mindegyikük egyszerre csapjon le.

A helyszíni megfigyelések és az összehangolt támadás számítógépes szimulációi segítségével Jeanson csapata rájött, hogy a támadást szinte teljes mértékben a megosztott pókháló rezgései irányítják.

– mutatott Jeanson. – Egy idő után azonban mindegyik megáll néhány milliszekundumra, mielőtt újra mozogni kezdene.

Az Anelosimus eximius csoportban képes akár egy nála jóval nagyobb zsákmányt is elejteni Forrás: Flickr

Amikor a kutatók megrezgették a hálót, majd eltávolították a csalit, a kolónia válaszul a zsákmány felé mozdult, de ezután minden póknak abba kellett hagynia a mozgást, hogy „hallgasson" a vergődés árulkodó jeleire.

Az ízeltlábúakat egy vibrációs generátor végére ragasztott légy csalogatásával figyelték meg.

A szakemberek látták, hogy a vadászatot maga a tehetetlen zsákmány küzdelme váltotta ki. Ez azonban nem magyarázta meg a kolónia összehangolt mozgását. Ehhez a tudósoknak számítógépes modellekre volt szükségük, amelyek végül feltárták, hogy bár a zsákmány rezgései váltották ki a kezdeti mozgást, a pókkolónia által keltett rezgések biztosították a ragadozók számára, hogy összehangolják a támadásukat.