Vágólapra másolva!
A Pick Szeged hazai pályán 29-29-es döntetlent játszott a Montpellier csapatával a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó, csütörtöki játéknapján.

Helyszíni tudósítás

A bajnoki címvédő szegediek számára nem volt tét nélküli az utolsó meccsük sem a szeptember óta tartó maratoni csoportkörben. A Kékeknek a Montpellier elleni találkozójukon múlott, hogy a nyolcaddöntőben a Porto vagy a Flensburg lesz-e az ellenfelük.

Már ez a két rivális sem nevezhető könnyűnek, ha pedig azt vesszük, hogy a negyeddöntőben a Kielce, PSG, Barcelona trióból jöhetne majd Juan Carlos Pastor csapatának valamelyik, akkor kijelenthetjük, hogy brutálisan nehéz úton juthatnak el Kölnbe történetük során először. A Tisza-partiak számára tökéletes ráhangolásnak tűnt ezekre a feladatokra a Montpellier elleni hazai meccs.

Bánhidi Bence távollétében Matej Gaber kezdett beálló poszton Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Pick Arénában az előző, Meskov Breszt elleni itthoni összecsapással szemben ezúttal a felső szektorokat is megnyitották. A nemrég átadott csarnokban helyet foglaló kb. 5000 néző ezúttal nem találkozhatott Bánhidi Bence nevével a Szeged keretében. Ez akár jól is elsülhetett, mert a világklasszis beállóra néha talán túl nagy felelősséget is hárítanak a többiek, akiknek ez egy jó alkalom lehetett a bizonyításra.

A 27 esztendős játékos távollétében Matej Gaber kezdett a falban, aki jól csinált helyet Borut Mackovseknek, a szlovén átlövő pedig be is lőtte az első találatot. Mirko Alilovic védései után Sebastian Frimmel is eredményes volt, az ellenfélnél az Európa-bajnok balszélső, Lucas Pellas köszönt be leghamarabb.

Miguel Martins szép bejátszásából Gaber már a 4. percben betalált. Az egészen elképesztő akusztikájú szegedi arénában Mackovsek újab bombagóllal okozott ismét hangorkánt. Az óriási iramban a Montpellier sem szerett volna lemaradni a mieinktől, de Alilovic már rögtön Pellas első büntetőjét kivédte. (4-3)

Mirko Alilovicnak nagyokat kellett nyújtóznia a hazai kapuban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kevin Bonnefoi sem akart bravúrok tekintetében lemaradni horvát poszttársától, így a túloldalon előbb Kyllian Villeminot egyenlíthetett, majd Karl Wallinius már vezető gólt szerzett a kétszeres BL-győztes számára. Nem tartott sokáig a vendégek öröme, Frimmel hétméteresből és a szélről is eredményes volt.

Rosta Miklós személyében a 13. percben megérkezett az első magyar is a pályára, nem sokkal később Bodó Richárd is csatlakozott hozzá. Ekkor már ismét a Montpellier vezetett, akik védekezésben is egyre jobban elkezdték érezni a távolságot. Julien Bos góljával 9-7-nél először vezettek kettővel, majd Dean Bombac pillanatai következtek: előbb ő maga fejezte be a támadást, majd remekül szolgálta ki Rostát és Imanol Garciandíát is. (10-10)

Sőt, a hazaiak irányítója kiharcolt egy hétméterest is, ekkor egyértelműen az történt a pályán, amit ő szeretett volna. Frimmel bedobta a hétméterest, a Szeged pedig ismét elől volt. Mindkét csapat látványos támadójátékot mutatott be az első félidő hajrájára fordulva, Yanis Lenne szélső befutása és Bombac talpról bezúdított hatalmas gólja is kiemelendő. (13-13)

Dean Bombac pályára kerülésével a Szeged támadójátéka igencsak feljavult Fotó: Csudai Sándor - Origo

Diego Simonet is egyre jobb formát mutatott ekkortájt, Villeminot az általa kiharcolt büntetővel alakította 14-13-ra az eredményt. Kent Robin Tönnesen átlövése után is az argentin irányítóklasszis szerzett ziccerből gólt. Sőt, labdaszerzése után Arthur Lenne használta ki a puhább szegedi védekezést, Juan Carlos Pastor időt is kért a szünet előtti bő két percet megelőzően.

Tönnesen gólja, Mackovsek kiállítása, Alilovic hetesvédése és Rosta találata - nem kellett sok és már Patrice Canayernek kellett időt kérnie. Az edzőlegenda szavai nem tették meg hatásukat, Bombac labdát szerzett, Arthur Lenne-t kiküldték két percre, Garciandía pedig a dudaszó előtt 17-16-ra alakította az állást.

A második játékrészben Alilovic helyén már Mikler Roland állt a szegedi kapuban. A többiekhez hasonlóan ő is kitörő örömmel fogadta Sostaric gólját, majd védett is egyet. A másik gólvonal előtt is csere volt a szünetben, a korábbi szegedi Marin Sego rögtön kifejelt egy hétméterest.

Remek hangulatban zajlott az összecsapás Fotó: Csudai Sándor - Origo

Miután Bodó 19-18-ra módosította az eredményt, Wallinius és Pellas találataival a franciák rövid időre visszavették a vezetést. Bombac egyenlített, majd következőre hiába cselezte ki félelmetes módon a védőjét, Sego tekintélyt parancsoló védéssel sokkolta őt.

Két Tönnesen-gól között Mikler szintén gyönyörű mozdulattal rúgta ki Veron Nacinovic ziccerét, Canayer 23-21-nél másodszor is szólni kívánt tanítványaihoz. Az első félidő végéhez hasonlóan megint a Szeged jött ki jobban ebből, Sostaric gólja jött a szélről, majd egy újabb Mikler-varázs következett. Bodó kiharcolt hetesét Sostaric belőtte, meglépni látszott a Tisza-parti együttes. (25-21)

"Super Mario! Super Mario!" - skandálta a hazai közönség, nem ok nélkül. Arthur Lenne beállóból lőtt gólja után a Montpellier rosszul cserélt, a mieink kettős emberelőnyben támadhattak. Sego ezúttal túljárt Sostaric eszén. Pellas újabb hetest hagyott ki, majd Bodó lövőcselére Segóval együtt a teljes vendégcsapat leült, akinek így a balátlövőnek könnyű dolga volt. (26-22)

Bodó Richárd bombagóljai után az utolsó perc előtt piros lapot kapott Fotó: Csudai Sándor - Origo

Bodó újabb bombája nyugalmat adhatott volna a hazai csapatnak az utolsó tíz percre fordulva, amelybe négy-ötgólos előnnyel mehetett be. Azonban Pellas és Benjamin Bataille révén hat perccel a vége előtt a Montpellier 5-0-s szériával 27-27-re egyenlített.

Sostaric gólja némi levegőhöz juttatta a Szegedet, ahogyan Mikler újabb védése szintén életmentő volt a mieinknek. Bodó lövését Sego még védeni tudta, de Rosta kipattanójánál már tehetetlen volt. (29-27) Arthur Lenne versenyben tartotta a vendégeket, akik egy eladott hazai labda után ismét az egyenlítésért támadhattak, de nem jártak sikerrel.

Ahogyan a másik oldalon Tönnesen sem, aki egy ziccer elvállalása helyett technikai hibát vétett. Másfél perccel a dudaszó előtt Canayer utoljára kérhetett időt, hogy csapata hét mezőnyjátékossal támadhasson a döntetlenért. A döntés "természetesen" Simonet kezében volt, aki elvállalta a ziccert, amivel kiharcolt egy hétméterest és egy piros lapot Bodónak.

Döntetlent játszott a Szeged a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó játéknapján Fotó: Csudai Sándor - Origo

A büntetőt Villeminot értékesítette, Juan Carlos Pastor 32 másodperccel a vége előtt kérte ki utolsó idejét. A Tisza-partiaknak ennyi ideje volt megszerezni a győztes gólt: Bombac lövését Sego kivédte.

A Pick Szeged 29-29-es döntetlent játszott a Montpellier csapatával.

A bajnoki címvédő ezzel a harmadik helyen zárt a csoportjában.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, A csoport, 14. (utolsó) forduló
Pick Szeged - Montpellier (francia) 29-29 (17-16)
gólszerzők: Sostaric 6 gól, Tönnesen 4, Frimmel 5, Bodó, Bombac, Rosta 3-3, Mackovsek, Garciandía 2-2, Gaber 1, illetve Simonet, Pellas 5-5, Villeminot 4, Panic, A. Lenne, Bataille, Y. Lenne 3-3, Wallinius 2, Bos 1

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
THW Kiel 14 10 2 2 410-379 31 22
GY
D
GY
GY
GY
2.
Aalborg Handball 14 8 3 3 430-382 48 19
V
GY
GY
GY
D
3.
Paris Handball 14 8 5 1 431-412 19 17
GY
GY
GY
V
GY
4.
Vive Kielce 14 6 4 4 413-402 11 16
V
D
V
GY
D
5.
RK Zagreb 14 6 6 2 373-373 0 14
GY
V
GY
GY
V
6.
MOL Pick Szeged 14 6 7 1 401-414 -13 13
GY
GY
V
V
V
7.
Kolstad 14 5 8 1 393-401 -8 11
V
V
V
V
GY
8.
HC Eurofarm Pelister 14 0 14 0 333-421 -88 0
V
V
V
V
V