Drámaian nőttek az üzemanyagárak Olaszországban

koronavírus 2020.11.10. 
Olaszország

esti felvétel FOTÓ FOTÓTECHNIKA FOTÓTÉMA hotel kijárási tilalom koronavírus-járvány néptelen város parkoló autó utcakép üres város városkép zsáner
Róma, 2020. november 9. Az elnéptelenedett Via Torino Rómában a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási tilalom idején, 2020. november 8-án éjjel. MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami
Vágólapra másolva!
Precedens nélküli üzemanyag áremelkedés zajlik Olaszországban. Országos szinten literenként 2 euróba kerül a benzin, a dízel ára pedig ezt is felülmúlja, 2 euró 50 cent körül mozog. Ischia szigetén érte el a legmagasabb értéket, ahol a 2 euró 69 cent volt egy liter dízel és 2 euró 51 cent a benzin - írja az olasz Ilsole24.
Vágólapra másolva!

Országszerte sztrájkolnak az áruszállítók az üzemanyagdrágulás miatt. Autópályákat bénítanak meg a felsorakozott kamionok, több település áruelosztásában okoztak fennakadásokat vagy leállásokat a tiltakozó blokádok.

A portál arról is ír, hogy

a halászok is munkabeszüntetést tartanak a megemelkedett költségek miatt. A szolgáltatók az üzemanyag árak adójának azonnali csökkentését követelik a római kormánytól.

Erre egyébként sok évvel ezelőtt ígéretet is tett Matteo Salvini a Liga elnöke, a korábbi olasz kormányok ugyanis a múlt század háborús terheit és a földrengések utáni újjáépítések kiadásait építették be az üzemanyagárak adójába. A jelenlegi árak 55 százalékát teszik ki az adóterhek - írják.