Norvégia bejelentette: nagy és sürgős fegyverkezésbe kezd, mert fél Oroszországtól, a szomszédjától

Antonov An-225 Mriya, An–225 Mrija, nehéz szállító repülőgép, összefoglaló cikk, 2022
A military vehicle is loaded into an Ukrainian Antonov airplane, one of the world's largest transport aircraft, on February 27, 2022 in Gardermoen, Norway. - Norway reinforces with military equipment and with 50-60 soldiers in Lithuania, in addition to the over 100 soldiers who are already there, as part of a NATO force. (Photo by Beate Oma Dahle / NTB / AFP) / Norway OUT
Vágólapra másolva!
Norvégia idén a már korábban elfogadott költségvetési összegen felül további 3 milliárd norvég koronát (nagyjából 116 milliárd forint) költ katonai erőinek megerősítésére északon, az orosz határ közelében - jelentette be pénteken a kormány.
Vágólapra másolva!

- mondta Odd Roger Enoksen norvég védelmi miniszter pénteken, utalva Moszkva ukrajnai inváziójára.

Tehát, bár elismerték, hogy nincs reális esély arra, hogy az oroszok megtámadnák őket, a 3 milliárd norvég koronányi többletforrást az északi haditengerészeti jelenlét megerősítésére, a katonák és a tartalékosok kiképzésének fokozására, valamint a készletek növelésére fogják fordítani. A forrásokat a szövetséges csapatok fogadására szolgáló kapacitás növelésére, valamint a kibervédelem és a hírszerzés megerősítésére is felhasználják majd - tette hozzá.

Jelentős fegyverkezése kezd Norvégia is (illusztráció) Forrás: AFP/NTB/Beate Oma Dahle

Európa legészakibb NATO-tagjaként Norvégiának 196 kilométeres szárazföldi határa van Oroszországgal az Északi-sarkvidéken, és egy nagy tengeri határa a Barents-tengeren.

Norvégiában jelenleg jelentős tengeri, légi és szárazföldi gyakorlatok zajlanak, amelyeken 27 ország - köztük NATO-tagok és a katonai szövetség partnerei - mintegy 30 ezer katonája vesz részt.