Drámai vallomások: Kárpátalján a férfiak az erdőben éjszakáztak, nem mertek otthon aludni

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Mariupol, Donyeck, harckocsi, katona
MARIUPOL, UKRAINE - MARCH 18: Evacuation of civilians from secure corridors continues in Mariupol, Ukraine on March 18, 2022. A group of civilians were evacuated to other cities in convoys. It was observed that many buildings in the city were damaged in the conflicts between Ukraine and Russia. Leon Klein / Anadolu Agency (Photo by Leon Klein / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Az orosz-ukrán háború kitörésének napján, február 24-én hajnalban indult el a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai színház társulata, hogy Örkény István: Tóték című darabjával vendégszerepeljenek Tiszakécskén. Napközben érte őket a hír, hogy Ukrajnában kitört a háború. A Vidnyánszky Attila által rendezett korszakos előadás teljesen más volt, mint a korábbiak - mondták az Origónak a darabban szereplő színészek. "Amikor a kellékeket pakoltuk a színpadra, mindenki kezében ott volt a telefon, és a szeretteivel beszélt. Aznap este pedig a közönség egészen másként fogadta az előadást, mint máskor. Sokszor azt éreztük, nem tudják az emberek, hogy nevessenek-e, vagy se" - mondták. Márciusban többször is láthatták a Nemzeti Színházban a nézők a legendás előadást. Folyamatosan telt ház volt, sőt, minden előadásra pótszékeket kellett bevinni - ahogyan március 18-án, pénteken is. Az Őrnagy Trill Zsolt, Tótnét Szűcs Nelli alakítja, Tót szerepében Tóth Lászlót, a postás szerepében Rácz Józsefet, a lajt tulajdonosa szerepében pedig Varga Józsefet láthatja a közönség. A pénteki előadás után beszélgettünk a színészekkel arról, hogyan élik át a jelenlegi helyzetben az előadást. Elmondták azt is, hogy Kárpátalján maradt rokonaik, ismerőseik hogyan élnek most, és hogyan tudnak nekik segíteni.
Vágólapra másolva!

Örkény művének története jól ismert: a háború tombolása közepette az idilli Mátraszentannán élő Tót családhoz egy nap beállít az orosz fronton harcoló fiuk parancsnoka. Az Őrnagy idegzetét súlyosan megrongálták a harctéri hónapok, ezért Tótéknál töltené kéthetes szabadságát. Az Őrnagy dobozolásra kényszeríti a családot. Tóték éjjel-nappal dolgoznak, hogy az őrnagy kedvében járjanak. Február 24-e óta a darab dermesztően aktuális - a színészek azt látják, hogy a közönség is így érzi. Szűcs Nelli azt mondta: "olyan volt az előadás, mintha a közönség azt érezte volna, hogy itt életek forognak kockán." A színészek telefonon tartják a kapcsolatot a kárpátaljai rokonokkal, ismerősökkel, akik azt mondták: a férfiak közül többen az erdőben éjszakáztak, mert nem mertek otthon aludni. Van, aki Magyarországra jött, három hete itt van, de vissza szeretne menni. A szülők otthon maradtak - nem szívesen jönnének el Kárpátaljáról. Bár ott nincs háborús helyzet, az egyik faluban a vasúti hidat 25-30 katona őrzi - ez pedig már félelmet kelt a településen.
Nézze meg Vági Barbara és Talán Csaba videóját!