A transznemű nők nem hagyhatják el Ukrajna területét

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, harc, Ukrajna, Oroszország, Krím, katonai jármű, katona
8130660 02.03.2022 Russian military vehicle is pictured near the border with Ukraine in Crimea, Russia. Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik (Photo by Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Az Ukrajnából menekülni szándékozó transznemű nők arról számolnak be, hogy az ukrán határőrök nem engedik őket kilépni az országból annak ellenére, hogy személyi okmányaikban ők már nőként vannak bejegyezve.
Vágólapra másolva!

Egy Judis nevű transznemű nő a The Guardian brit lapnak nyilatkozva elmondta, hogy az ukrán határőrök megmotozzák őket, a hajukat húzogatják, hogy megállapítsák, parókát viselnek-e. Ezután levetkőztetik és kézzel végzett alapos vizsgálatnak vetik alá őket.

Judis szerint a határőrök arcán ott a kimondatlan kérdés: „mi vagy te?", mintha a transznemű ember valamiféle állatfaj vagy furcsa szerzet lenne, panaszolja a brit lapnak Judis.

Az ukrán transznemű nőt március 12-én az ukrán-lengyel határról fordították vissza a határőrök, akik a vizsgálat után róla is megállapították, hogy Judis valójában férfi, ezért a háború kitörése óta a 18-60 év közötti ukrán férfiakra vonatkozó országelhagyási tilalom rá is vonatkozik.

Ez utóbbi miatt a becslések szerint már több tucat katonaköteles korú ukrán transznemű nő rekedt a háború sújtotta országban, miután a határon a fizikai ellenőrzés után egyértelműen - papírjaik ellenére - férfivá nyilvánították őket az ukrán határőrök.

Jogvédő és karitatív szervezetek szerint a határról visszatoloncolt transzneműek féltik az életüket nemcsak a háború miatt, hanem azért is, mert egy esetleges orosz fennhatóság alatt a transzneműekkel intoleráns bánásmóddal is szembe kell majd nézniük.