Blokkolja a Mac Studio tárhelybővítését az Apple

apple mac studio home office videószerkesztés videóvágás irodai munka
Apple Mac Studio
Vágólapra másolva!
Szoftveresen gátolja a számítógépbe egyénileg behelyezett SSD-k használatát.
Vágólapra másolva!

Néhány nappal ezelőtt egy YouTube-csatorna házigazdájának jóvoltából fény derült rá, hogy pontosan mi lapul a professzionális felhasználásra szánt Mac Studio számítógép belsejében. A nagyon elegáns dizájn mellett meglepetést okozott, hogy kettő darab M.2 SSD-foglalat is található az alaplapján, így elméletileg utólag lehetőség nyílhat a háttértárának bővítésére vagy lecserélésére.

Apple Mac Studio Forrás: Apple

A Mac Studio hivatalos webhelyén az áll, hogy a háttértárat nem cserélhetik a felhasználók, és jobban teszik, ha hosszú távon megfelelőnek tűnő kapacitással vásárolják meg a számítógépet. Az utóbbi arra utal, hogy talán a hivatalos szervizeken keresztül sem lesz megoldható a számítógépek tárhelyének bővítése, bár kerek-perec az Apple egyelőre nem tisztázta a jövőbeli terveit.

Időközben sikerült kipróbálni az alaplapon lévő foglalatokat, és sajnos beigazolódott sokak félelme: az Apple szoftveresen letiltotta a nem gyárilag behelyezett szilárdtest-meghajtók használatát. A limitációnak látszólag nincs érdemi műszaki oka, a sanda gyanú szerint inkább onnan fújhat a szél, hogy a vállalat meg kívánja tartani magának az exkluzív jogot a csillagászati árú tárhelybővítésre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!