Soha nem látott ütemben fejlődött a magyar honvédség az elmúlt években

Wassenaar/Katwijk, 19 maart 2014
plaatsen van helikopters en NASAM's in het kader van de NSS op voormalig Vliegveld Valkenburg
Wassenaar/Katwijk, 19 maart 2014 plaatsen van helikopters en NASAM's in het kader van de NSS op voormalig Vliegveld Valkenburg
Vágólapra másolva!
A rendszerváltás óta nem látott fejlesztések történtek 2016 óta a Magyar Honvédségnél. A Zrínyi 2026-program jelenleg is zajlik, és a következő években tovább erősödhet a magyar hadsereg. Most részletesen megmutatjuk, hogyan fejlődött a hazai haderő. 
Vágólapra másolva!

2016. december 20-án Simicskó István honvédelmi miniszter hirdette meg a

Zrínyi 2026 elnevezésű honvédelmi-haderőfejlesztési programot, amely több évtizedes műszaki és infrastrukturális lemaradást számol fel.

A minden fegyvernemet érintő fejlesztési programmal párhuzamosan hadiiparfejlesztési program is megvalósul: amelyik eszköz beszerzésénél erre lehetőség van, ott hazai gyártás, összeszerelés vagy valamilyen más gazdasági ellentételezés is megvalósul. Ennek köszönhetően a honvédelemre fordított kiadások egy része megtérül, illetve a beszállítói láncokon keresztül élénkíti az ország gazdaságát.

Így fejlesztik a hazai hadiipart is

A 2016-ban elindult Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program egyik fontos alappillére volt a magyar hadiipar fejlesztése is. A kormány számolt a magyar védelmi ipar szereplőivel is, illetve más ismert gyártókkal is. Ennek egyik következménye volt az, hogy a magyar állam és a Rheinmetall közös üzemet hozott létre Zalaegerszegen, ahol elsősorban a Lynx KF41 lánctalpas gyalogsági harcjárművet fogják gyártani, amelyből a honvédség is megrendelt 218 darabot.

A Rheinmetall Kaposváron is létrehoz egy másik hadiipari létesítményt ahol Gidrán 4x4-es meghajtású harcjárműveket és egy következő generációs 8x8 meghajtású gumikerekes harcjárművet fognak gyártani. A honvédség számára készülő 300 db Gidránból, körülbelül 260-280 is ebben a gyárban fog elkészülni.

Ezek mellett a Rheinmetall, Várpalotán is létrehoz egy lőszergyárat, ahol az elmúlt időszakban rendszeresített haditechnikai eszközök számára is kompatibilis lőszereket állítanak elő. A Kiskunfélegyházi Arzenál Zrt. is egyre többet termel és más európai hadiipari beruházók is megjelentek.

Így erősödött a honvédség

Mindezek mellett az elmúlt években rengeteg új beszerzést is lebonyolított a honvédség. Most megmutatjuk, évekre lebontva a pontos felszereléseket.

2016-ban a katonai, védelmi kiadások összege: 1,289 milliárd dollár volt.

Augusztusban mutatták be a 2015M gyakorló ruhát. Az új, MultiCam terepmintát utánzó gyakorló egyenruha váltja majd az összes korábbit. A kényelmesebb és praktikusabb zubbony mintázatát úgy alakították ki, hogy többféle terepen is kellőképpen elrejtsen - erdőtől a sivatagig bárhol alkalmazható.

A Magyar Honvédség 2015M terepszínű gyakorló ruhája Forrás: Origo


2017-ben a katonai, védelmi kiadások összege: 1,463 milliárd amerikai dollár volt.

Márciusban történt meg a Mistral légvédelmi rakétarendszer korszerűsítése. A Honvédség Mistral 3 rakéták szerzett be MATIS MP3 hőkamerákkal együtt a kis hatótávolságú légvédelmi tűzegységei modernizálásához. Ezzel együtt megkezdődött a radaros MCP tűzvezetési pontok modernizációja is.

Mistral légvédelmi rakétarendszer Forrás: Origo


2018-ban a katonai, védelmi kiadások összege 1,792 milliárd amerikai dollár volt.


Február megérkeztek Kecskemétre Honvédség a két db Airbus A319-es csapatszállító katonai repülőgépei. A használtan vásárolt repülőgépek várhatóan másfél évtizeden át lesznek szolgálatban.

Airbus A319 csapatszállító katonai repülőgép Forrás: Origo

Szintén februárban jelentették be, hogy a cseh CZ fegyvergyárral kötött megállapodás értelmében Magyarországon fogják gyártani licenc alapján a honvédség kézi fegyvereit. Augusztusban be is mutatták az új kézi fegyvereket: CZ Bren 2 gépkarabélyt, a Scorpion EVO3 géppisztolyokat, valamint a CZ P-07 és P-09 pisztolyokat. Ezek váltják szovjet-orosz eredetű kézi lőfegyvereket. A fegyverek licencgyártása a HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. kiskunfélegyházi üzemében történik. 2018 decemberében már 10 ezer új fegyver volt a Honvédség birtokában.

CZ BREN 2 Forrás: Origo

Márciusában vette át a MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár a Polaris MRZR-4 típusú könnyű műveleti járműveit - „homokfutóit".

Az úgynvezett homokfutó Forrás: Origo

Júniusban szerződést kötöttek az Airbus Helicopters vállalattal 20 db könnyű többfeladatú H145M helikopter beszerzésére vonatkozóan. A magyar H145M flotta 2021. december 2-án lett teljes. Kiszolgáló-eszközökkel összesen mintegy 105 milliárd forintba került a H145M helikopterek beszerzése és 60 magyar pilótát képeztek ki erre a típusra 2021 decemberéig.

H145M helikopter Forrás: http://orlok.org/Tim Rademacher

Decemberben szerződést kötöttek az Airbus Helicopters vállalattal 16 darab H225M közepes szállító helikopter beszerzésére vonatkozóan. A közepes helikopterek leszállítása 2023 és 2025 között várható.

H225M közepes szállító helikopter Forrás: Origo

Szintén ebben a hónapban történt, hogy a N.A. A Krauss-Maffei Wegmann vállalatcsoporttal kötött szerződés értelmében 44 db új Leopard 2 A7+ (A7HU) és 24 db PZH2000 (Panzerhaubitze 2000) önjáró löveggel, valamint az ezekhez tartozó kiegészítő eszközökkel és szolgáltatásokkal gyarapodott a Magyar Honvédség. A kiképzésre további 12db Leopard 2 A4HU harckocsit bérel a honvédség, melyek a bérleti idő letelte után magyar tulajdonban maradnak.

Leopard 2 A7 Forrás: CC BY-SA 4.0/Boevaya Mashina

A harckocsik támogatására 3 db Leguan hídvető harckocsi, és 5 db WISENT 2 műszaki-mentő harckocsit is megrendeltek.

A 12 db A4 2020. december 1-ig mind beérkezett a tatai dandárhoz, amely magyar harckocsizó fegyvernem otthona.

Az első Leopard 2A7 harckocsik 2023-ban érkeznek várhatóan és 2025-re lesz teljes a flotta.

Szintén decemberben a honvédség megrendelte az Airbus által kifejlesztett légvédelmi irányítóközpontot, amelyet a német Luftwaffe is használ. 2021 augusztusában a győri légvédelmi rakétaezred laktanyájában átadásra került a SAMOC „irodai környezetben" üzemelő rendszere. A rendszernek több fix és mobil (konténeres) alkalmazása lesz.

2019 -ben a katonai, védelmi kiadások összege 2,051 milliárd dollárt tett ki.

2019. januárban nyilvánosságra került, hogy Magyarország is rendszerbe állítja a svéd SAAB Bofors Dynamics Carl Gustaf M4 hátrasiklás nélküli lövegek elvén működő többfunkciós gránátvetőt, a megrendelés értéke 429 millió svéd korona, vagyis körülbelül 55 millió amerikai dollár. 2019 szeptemberében megtörtént az első éleslövészet a Carl Gustaf gránátvetőkkel.

Carl Gustaf M4 gránátvető Forrás: Ruzsaistvan

2019 májusában Gyulán épít helikpoteralkatrész-gyárat az AIRBUS. Az új létesítmény az Airbus és a magyar állam közös vállalkozásában fog működni. Az Airbus birtokolja majd a részvények többségét és a cég lesz felelős az üzem operatív irányításáért is. A termelés várhatóan 2022-ben kezdődik. Az üzem a honvédségi helikopterbeszerzés ellentételezésének tekinthető és hozzájárul a magyar légijármű flottához.

2019-ben a magyar állam megvásárolta a Hirtenberger Defence Systems vállalatot a hadiparfejlesztés részeként. A honvédelem szempontjából elsősorban az aknavető lőszergyártás miatt fontos ez a cég, mivel stratégiai cél, hogy az ország önellátó legyen lőszerek tekintetében. A Hirtenberger világszinten meghatározó az aknavető lőszerek és rendszerek terén, így jó befektetés lehet az akvizíció. A Hirtenberger Defence Systems vállalatot át is fognak telepíteni Magyarországra, várhatóan a Várpalotára tervezett lőszergyár komplexum része ként fog működni.

2020-ben a katonai, védelmi kiadások összege 2,41 milliárd amerikai dollár volt.

2020. augusztus 16-án a magyar állam szerződést írt alá a német Rheinmetall céggel Lynx gyalogsági harcjárművek gyártására Magyarországon. 2020. szeptember 9-én 218 darab Lynx gyalogsági harcjárművet rendeltek meg, amelyből 172 darabot a zalaegerszegi Rheinmetall Hungary Zrt. gyárt le. Az első, még Németországban készült Lynx harcjárművek 2022-ben érkeznek Magyarországra, és ugyan ebben az évben tervezik a zalaegerszegi gyár tesztüzemét is. A Lynx harcjárművekkel együtt 9 db BPz3 Büffel műszaki-mentő harckocsi is megrendelésre került. A megrendelt mennyiség a bejelentés óta 256 harcjárműre emelkedett egy az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának egyik jegyzőkönyve szerint. Ennek ellenére a hivatalos kommunikáció továbbra is 218 járművel számol.

Lynx KF41 Forrás: Origo

2020. november 17-én szerződés született a brazil EMRAER céggel két darab KC-390 típusú légi utántöltésre is képes katonai szállító repülőgép beszerzéséről - leszállításuk 2023-ban és 2024-ben várható.

KC-390 Forrás: CC-BY-SA 4.0 Matti Blume/Matti Blume


2020. november 19-én bejelentették, hogy Magyarország a NASAMS norvég-amerikai légvédelmi rakétarendszert beszerzése mellett döntött. A légvédelmi rendszerhez 120db AMRAAM-C7 és 60db AMRAAM-ER került beszerzésre. Az első NASAMS egységek 2023-ban érkeznek, míg a rendszer 2025-re lesz teljes. Az első tűzegységnek 2024 végére el kell érnie a műveleti készenlétet.

NASAM légvédelmi rendszer Forrás: Mediacentrum Defensie (MCD) [email protected]/Herman Zonderland

2020 decemberében szerződés született 11 darab ELM-2084 radar beszerzésére a Magyar Honvédség számára. A radarok a Rheinmetall Canada vállalat segítségével lesznek NATO-kompatibilissá alakítva a magyar igényeknek megfelelően. Az első öt nagy hatótávolságú légtérellenőrző, amely az ország légterének forgalmát figyeli és ellenőrzi, a második (6 darabos) csoportba pedig mobil közepes hatótávolságú radarok, valamint tüzérségi radarok tartoznak. Az első radarok érkezése 2022-ben várható, míg az utolsók 2027-ben állnak szolgálatba. A radarok egy része itthon, Nyírteleken lesznek összeszerelve és a későbbiekben karbantartva.

ELM-2084 radar Forrás: Vidas

2020 decemberében született megállapodás a Rheinmetallal arról, hogy egy közepes és nagy kaliberű lőszerek gyártásával foglalkozó üzem kerül létrehozásra Várpalotán. Ugyan itt egy robbanóanyag gyár is épül majd. A gyárban elsősorban RDX robbanóanyagot állítanak majd elő.

Letették a Zalaegerszegen épülő Lynx gyár alapkövét december 17-én és ezzel elkezdődött a gyár építése. Az gyár próbaüzemére 2022 második felében kerül sor és 2023-tól évi 40-50 harcjármű készül majd Zalaegerszegen.

A török Ejder Yalcin 4x4-es harcjárművek alapján készült Gidrán 4x4 MRAP / M-ATV kategóriájú járművek első 10 példánya 2021 februárjában érkezett a tatai dandárhoz. A tervek szerint a típus Kaposváron kerül sorozatgyártásra török licenc alapján a német Rheinmetall közreműködésével.

Ejder Yalcin 4x4-es harcjármű Forrás: Origo

A Honvédség 209 db Lynx harcjármű védelmének fokozására elegendő StrikeShield aktív védelmi rendszert vásárolt 2021. május 18-án. 2021. július 14-én szerződés született a Spike LR2 páncéltörő rakéták beszerzéséről, amely a 2022-ben érkező Lynx harcjárművek fegyverzetének részét képezi majd. Várhatóan a gyalogosan is hordozható indítóállványok is beszerzésre kerülnek, így Lynx járművektől függetlenül is indíthatók lesznek a Honvédség Spike rakétái.

Spike LR2 Forrás: Origo

2021 augusztusában döntés született Honvédség Gripen flottájának modernizációjáról, amely tartalmazza a radar illetve a fegyverzet továbbfejlesztését is. A fejlesztés során a magyar Gripenek új MS20 Block 2 szoftvercsomagot kapnak, modernizálják a radarokat Mk.4 szintre (ezzel 70 százalékos felderítési távolság növekedés várható), illetve a METEOR és IRIS-T rakéták valamint a GBU-49 lézer-GPS kombinált vezérlésű bombák is bevethetővé válnak a fejlesztés után.

A magyar H145M flotta 2021. december 2-án vált teljessé: mind a 20 helikopter megérkezett. 2022. február elsején állt a típus hivatalosan rendszerbe.

2021. december 17-én szerződés született, IRIS-T kis hatótávolságú légiharc-rakéták beszerzéséről. Az új rakéták az elavult AIM-9L Sidewinder rakétákat váltják majd fokozatosan a Gripen vadászrepülők arzenáljában. Az első, becslések szerint 30-34 db rakétát tartalmazó csomagot 13,6 millió euró értékben rendelte meg a Védelmi Beszerzési Ügynökség a Honvédség számára. Későbbiekben további IRIS-T beszerzések várhatóak.

Egy év végi sajtóhír szerint 2021-ben a honvédség „vontatott 120 mm-es aknavetők beszerzését kezdeményezte, ami a Hirtenberger M12-es aknavetőjére utal. Az "alacsony, két számjegyű mennyiségben" beszerzésre kerülő aknavetők 2023-től állnak szolgálatba.

2022. január 26-án átvette a Magyar Honvédség az első Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarack referenciapéldányát, vagyis e minta alapján gyártják majd le a többi önjáró löveget a KMW kasseli üzemében az egyedi magyar igényeket figyelembe véve. Ez a harcjármű visszafog kerülni a gyárba, a véglegesen a Honvédség állományába kerülő PZH2000-esek 2022 nyár elején érkeznek előreláthatólag.

Panzerhaubitze 2000 Forrás: Origo

2022 márciusában a Gidránt (török nevén Ejder Yalçın) és NMS járműveket fejlesztő Nurol Makina megalakította magyarországi leányvállalatát. A kaposvári üzemben készülnek majd a magyar honvédség 4x4-es harcjárművei.