Változik a MITEM programja az ukrajnai háború miatt

MITEM
Vágólapra másolva!
Közleményt adott ki a Nemzeti Színház, amely arról szól változik a MITEM programja az ukrajnai háború miatt.
Vágólapra másolva!

A közleményben az olvasható, hogy Nemzeti Színház teljes társulata és a soron következő Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó szervezői megrendülten vették tudomásul február 24-én a háború kitörését.

Hogy a ma egymással szemben álló felek művészei, társulatai újra eljöhetnek Budapestre, és a VIII. MITEM a béke, a megbékélés szimbólumává válhat. Hogy beteljesedhet a találkozó mottójául választott madách-i gondolat -

De a valóság, sajnos, ezt a reményünket is kettétörte - írja a Nemzeti Színház.

Mára már világossá vált, hogy nem lehetséges az ukrán és orosz társulatok Magyarországra utazása és vendégszereplése a MITEM fesztiválon.

A VIII. MITEM fesztiválra az alábbi társulatok nem tudnak eljönni tavasszal Magyarországra:

  • Ivan Franko Nemzeti Dráma Színház Kijevből a Dalolj, Lola, dalolj! című előadással
  • Rigai Új Színház, Riga, Lettország az Oblomov című előadással
  • Alekszandrinszkij Színház Szentpétervárról a MA 2016-... című előadással
  • Vahtangov Színház Moszkvából a Háború és béke című előadással

A fenti előadásokra megváltott jegyek a vásárlás helyén 2022. június 3-ig visszaválthatóak.

A műsorváltoztatás jogát fenntartva a szervezők remélik, hogy nemcsak elmaradó produkciókról kell szólniuk, hanem új programokat is kínálhatnak még.

Május 2-án a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Joёl Pommerat: Ez a gyerek!című előadását tekinthetik meg az érdeklődők, ami 2020-ban elnyerte a legjobb nagyszínpadi előadás díját a GRA Ukrán Országos Színházi Versenyfesztiválon.

Emellett a kijevi Ivan Franko Nemzeti Dráma Színházzal sikerült megegyezni, hogy a meghívott produkciójuk helyett felvételről le lehessen vetíteni egy másik előadásukat, a Karpenko-Karij műve alapján színpadra állított A boldogtalan című darabot, melyhez kapcsolódva a szervezők gyűjtést szerveznek a háború elől menekülők számára.