Ősi geometrikus faragványokkal borított kőre bukkantak Skóciában

piktek
A most felfedezett kőtömböt pikt szimbólumok tarkítják
Vágólapra másolva!
A skóciai régészek egy ősi geometrikus faragványokkal borított kőre bukkantak. A szimbólumokat a piktek, Skócia őslakosai vésték a kőbe körülbelül 1500 évvel ezelőtt. Az 1,7 méter hosszú műtárgyat Aberlemnó kis falujában, egy plébániában fedezték fel a skót Angus körzetében. A helyszín már négy, korábban itt megtalált, időszámításunk szerint 500 és időszámításunk szerint 800 között készült pikt faragványról már híressé vált, amelyeken számos szimbólum látható, a pikt jelképektől a nyíltan keresztény ikonográfiáig.
Vágólapra másolva!

Emberek, akiknek erős a kultúrájuk

Az ókori Római Birodalom hosszú időn át el akarta foglalni Skóciát, amelyet a római időkben Caledonia néven ismertek. A tartomány számos „csábító forrás", például ólom, ezüst és arany lelőhelyének számított, ami a rómaiak nemzeti büszkeségét is jelképezte, akik utálták, hogy egyes „vademberek" megtagadják tőlük a dicsőséget.

Ám minden erőfeszítésük ellenére soha nem tudták teljesen meghódítani Skóciát.

Rekonstruált crannóg a Loch Tayon: ezek a kőkori mesterségessziget-építmények közül néhányat használtak a piktek Forrás: Wikimedia Commons/Dave Morris

Az egykori Nagy-Britanniában a legtávolabbi római határt az úgynevezett Antoninus-fal jelölte, amelyet időszámításunk szerint 140-ben emeltek Firth of Forth és Firth of Clyde között, majd két évtizeddel később elhagyták Kaledónia „legádázabb" klánjai, a piktek állandó portyázását követően.

Az ezeknek az északi embereknek adott név latinul „festetteket" vagy „tetováltakat" jelent, bár nincs rá bizonyíték, hogy valóban festették vagy tetoválták volna magukat.

A piktek alkották a korban Skócia legnagyobb törzsszövetségét, mígnem az első évezred végén eltűntek a történelemből; kultúrájukat a gallok törzsébe olvasztották. És bár a tudomány még most sem tud mindent az évszázadokon át Skóciát uraló emberekről, egy 2018-as tanulmányban publikált bizonyítékok arra utalnak, hogy a pikt kultúra igen gazdag volt, és talán már 1700 évvel ezelőtt is létezett saját írott nyelve.

A szimbólumok pikt neveket ábrázolhattak

Az egyelőre nem világos, hogy mit ábrázolnak az újonnan talált aberlemnói kőbe vésett geometriai szimbólumok, de ezek közé tartoznak a fésű és tükör formájú absztrakt jelképek, a félhold, a dupla korongok és a háromszoros oválisok.

Gordon Noble, az ásatások vezetője és az Aberdeeni Egyetem régészprofesszora szerint a legvalószínűbb magyarázat az, hogy a szimbólumok pikt neveket ábrázoltak, bár jelenleg nincs szilárd bizonyítéka az állítása alátámasztására.

E szimbólumok némelyike fedi egymást, és a szakemberek úgy vélik, ez talán arra utalhat, hogy néhányat később, különböző időszakokban adtak hozzá.

A most felfedezett kőtömböt pikt szimbólumok tarkítják Forrás: University of Aberdeen

A rendkívüli leletre akkor bukkantak rá a régészek, amikor az Írország északi részének kora középkori királyságait vizsgáló ötéves nyomozás részeként feltérképezték a lelőhelyet.

A kutatók geofizikai berendezéseket telepítettek a területre, amelyek segítségével egy centiméternyi ásás nélkül tudták kutatni a potenciálisan érdekes objektumok nyomait a föld alatt. A radar végül egy anomáliát észlelt, amely úgy tűnt, hogy érdekes lehet. Elsőre úgy vélték, talán egy település maradványai lehetnek, ezért a régészek alig várták a munkát. A várakozás végül meghozta gyümölcsét.

A követ jelképek borították

A szakemberek által ásott gödör alján a szerszámok nekiütődtek egy kőnek. Arra gondoltak, hogy bizonyára egy fal maradványaira bukkantak. Ám amikor letisztították a szennyeződéseket, mindenki elképedt: a követ jelképek borították, amelyek határozottan pikt eredetűek.

– áll Noble közleményében, amit a ZME Science online tudományos portál idéz. – Időnként földet szántó gazdák vagy útépítés közben ásták ki őket, de mire kielemezzük őket, a körülöttük lévő dolgok nagy részét már tovább bolygatták.

Ahogy arra a tudósok rámutattak, egy kis próbagödör ásása közben ilyesmivel találkozni figyelemre méltó felfedezés, ezért egyikük sem tudott egészen hinni a szerencséjének.

A régészek saját bevallásuk szerint könnyekig meghatódtak.

A csodálatos, faragott kő eredetét az időszámításunk szerint 5. vagy 6. századra datálták; ez nem sokkal azután lehetett, hogy az utolsó római légiós is végleg elhagyta Nagy-Britanniát. Noble professzor szerint az új, pikt szimbólumokkal ékesített kő felfedezése annak a bizonyítéka, hogy a törzsszövetség igen hosszú ideig elfoglalta ezt a helyet. Mindez azonban új betekintést adhat a szakembereknek Skócia történelmének e jelentős időszakába.