Joe Biden már csak súgókártyákkal mer válaszolni a háborús kérdésekre a veszélyes botránya után

BIDEN, Joe
Washington, 2022. január 20. Joe Biden amerikai elnök a hivatalba lépése egyéves évfordulójának alkalmából a washingtoni Fehér Ház Keleti termében tartott sajtóértekezletén 2022. január 19-én. MTI/EPA/Sipa USA pool/Oliver Contreras
Vágólapra másolva!
Joe Biden, az Egyesült Államok demokrata elnöke a hétvége során Lengyelországban szólalt fel, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnök leváltásának szükségességéről beszélt, amit keleti és nyugati hatalmak egyaránt riasztónak ítéltek meg. Hétfőn már a Fehér Házban válaszolt az újságírók kérdéseire, azonban a demencia egyre súlyosabb jeleit mutató elnök már magától nem képes megtartani egy sajtótájékoztatót, csak súgókártyák segítségével - írja a Fox News, amely fotókat is közölt a súgókártyákról. Percről percre tudósításunk a háborúról pedig itt olvasható.
Vágólapra másolva!

Joe Biden a hétvégén Varsóban kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök "nem maradhat hatalmon". A botrányos felszólalás után az Egyesült Államok demokrata elnöke a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatót az újságíróknak, ahol előre elkészített súgókártyákról olvasta fel a válaszokat a legfontosabb kérdésekre.

Bident többen is megkérdezték a Putyinról tett varsói kijelentéséről, az elnök viszont elmondta, hogy nem kíván elhatárolódni korábbi állításától, továbbra is azt akarja, hogy Putyint leváltsák az oroszok. Biden hétfőn felháborítónak nevezte az orosz elnök viselkedését, szerinte Varsóban csak ennek a véleményének adott hangot.

"Ha nem hatalomváltásra buzdított, akkor mire gondolt? Tudná tisztázni? - kérdezte az egyik újságíró.

Biden erre a súgókártyára nézett és onnan olvasta fel a választ: "kifejeztem a felháborodásomat, nem arra utaltam, hogy rezsimváltásra van szükség". A kártyán egy NATO-val kapcsolatos hosszú kérdés is szerepelt, amelyre az a válasz volt felírva, hogy a NATO még sosem volt ennél egységesebb.

Egy másik újságíró arra volt kíváncsi, hogy az Egyesült Államok elmúlt időben gyakorolt külpolitikája miatt a világ többi vezetője kételkedni kezdhet-e az országban, hiszen számos amerikai vezető tesz átgondolatlan kijelentéseket, amelyektől aztán hamar visszakoznak.

"Az elmúlt néhány napban úgy hangzott, hogy felkészíti az amerikai csapatokat az ukrán bevonulásra. Arról is szó esett, hogy az Egyesült Államok vegyi fegyvereket fog használni, most pedig úgy lehet érteni, hogy rezsimváltásra szólítja fel az oroszokat" - mondta az újságíró.

Joe Biden amerikai elnök Forrás: MTI/EPA/Sipa USA pool/Oliver Contreras

Biden erre azt válaszolta, hogy sosem tett ilyen kijelentéseket. Mindhárom esetben az újságíró érthetett félre valamit. Az elnök szerint mindössze arról volt szó, hogy segíteni akart a Lengyelországban lévő ukrán csapatok kiképzésében.

Az újságíró arról is kérdezte Bident, hogy milyen következményei lennének annak, hogy ha az oroszok vegyi fegyvereket is bevetnének.

"Komoly válaszcsapásra készülünk abban az esetben" - mondta az elnök, mire az újságíró megkérdezte, hogy ez mégis mit jelent.

Biden Putyin leváltásával kapcsolatos kijelentésére egyébként a Kreml is reagált. Dmitrij Peskov, a Kreml szóvivője szerint riasztó, amit Biden mondott, ezentúl kiemelten figyelik, hogy mit mond és mit csinál. Az amerikai elnök szavait több vezető európai politikus is elítélte. Macron francia elnök arról beszélt, hogy ő nem használna ilyen szavakat, továbbra is rendszeresen beszél az orosz elnökkel, míg Olaf Scholz német kancellár azt emelte ki, hogy a NATO-nak nem célja az orosz vezetés leváltása.