Ebben a bronzkori közösségben a nők folyton költöztek

A 4000 éves mezőgazdasági település a Grobust-öböl közelében
Vágólapra másolva!
Az orkney-i Links of Notland lelőhely tanulmányozása során a régészek feltárták, hogy a nők folyamatos költözése vezetett a bronzkori közösség virágzásának időszakához. A 4000 éves mezőgazdasági település a Grobust-öböl közelében, Westray északi partján, Orkney államban fekszik. A korábbi ásatások több mint harmincöt épületet azonosítottak, köztük házakat, műhelyeket és egy szaunaházat, valamint egy temetőt, amelyben mintegy 105 ember maradványait találták. A régészek itt fedezték fel a Westray Wife nevű figurát 2009-ben, amelyről úgy gondolják, hogy ez a valaha talált legkorábbi emberi arcábrázolás Skóciában.
Vágólapra másolva!

A Journal Antiquity tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a település DNS-e „a nők által uralt migráció beáramlását" sugallja. Mindez egy olyan termékeny időszakhoz vezetett, amelyben új és összetettebb identitások kovácsolódtak. A tanulmány azt is kimutatta, hogy a bevándorlók rugalmasan beépültek és csatlakoztak már meglévő háztartásokhoz, ami új és régi ötletek keveredéséhez vezetett.

– mondta Dr. Graeme Wilson, az EASE régészet munkatársa a HeritageDaily online tudományos portálnak. – A DNS nemcsak a bevándorlás tényét mutatja, hanem azt is, ahogyan azt közvetítették.

A 4000 éves mezőgazdasági település a Grobust-öböl közelében Forrás: Ease Archaeology

A csapat az DNS-adatokat a notlandi temető elemzésével együtt vizsgálta, beleértve egy nagy sírt is, amelyet évszázadok óta használtak egyfajta „családi páncélszekrényként". A régészek azt találták, hogy ez

a temetkezési hely három háztartás köré csoportosult, amelyekben a férfiak leszármazása hosszú múltra tekint vissza.

A szakemberek szerint ez azt jelzi, hogy a férfiak maradtak és örököltek, míg a nők elköltöztek.

– mutatott rá Dr. Wilson, megjegyezve, hogy a települést a férfiaknak is el kellett hagyniuk, amikor a népesség túlságosan megnőtt.

A kutatók megállapították, hogy a háztartások száma stabilan maradt, ami viszont azt mutatja, hogy a vagyon nem oszlott meg több örökös között.

Bronzkori település Orkney-n Forrás: Rick Steves' Europe /Cameron Hewitt

Úgy tűnik, hogy az ilyen, megoszthatatlan öröklődés a bronzkorban fejlődésnek indult, a korábbi időszakokban pedig egyre nőtt a háztartások száma. Ez a változás biztosította azt, hogy minden háztartás elegendő erőforrással rendelkezzen ahhoz, hogy túléljen a nehéz környezetben. A rendszer amellett, hogy ellenálló képességet biztosított a bronzkori környezettel szemben,

megmagyarázhatja az itt élő nép egyedi migrációs mintáját is, ami leginkább a nőkre volt jellemző.

A tanulmány szerint az új és a régi ötletek keveredése békés és eredményes időszakhoz vezetett.