Zelenszkij szankciókat, fegyvereket, légtérzárat követelt a belga és a holland parlamentben - nemet mondtak neki

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Kijev, ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2022. március 21. Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott, videófelvételről készült képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél Kijevben 2022. március 21-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal
Vágólapra másolva!
"Zelenszkij repülési tilalmat kért, nemet mondtak neki, bizonyos típusú fegyvereket kért, nemet mondtak neki, a gyémántkereskedés leállítására szólított fel és hogy az orosz hajókat tiltsák ki Antwerpen kikötőjéből, azt mondták neki, hogy nem" - így foglalta össze egy belga liberális parlamenti képviselő az ukrán elnök beszédének fogadtatását a Le Soir-nak. Zelenszkij a holland parlamentben is beszédet mondott - videókapcsolaton - itt a gázszállítások leállítását követelte és azt, hogy a holland miniszterelnök támogassa Ukrajna EU-csatlakozását - itt is nemet mondtak neki. 
Vágólapra másolva!

Erősebb szankciókra van szükség, hogy Oroszországnak ne legyen esélye folytatni ezt a háborút Európában. Állítsuk le a kereskedelmet Oroszországgal! Hollandiának fel kell készülnie arra, hogy elutasítja az Oroszországból származó energiát - ezt mondta Zelenszkij a holland parlamentben, és még több fegyvert kért. Az NlTimes holland hírportál tudósítása szerint Zelenszkij Mark Rutte kormányfő segítségét kérte Ukrajna uniós csatlakozásnak felgyorsításához.

- hívta fel a holland kormányfő figyelmét, aki korábban Ukrajna uniós tagsága ellen foglalt állást (Hollandiában egy nem kötelező népszavazáson 2016-ban a választók Ukrajna társult tagságát is elutasították hatalmas többséggel).
Zelenszkij segítséget kért Hollandiától Ukrajna újjáépítéséhez is, miután az orosz offenzíva véget ér, és azt is szorgalmazta, hogy az ország kikötőit zárják le az orosz hajók elött.

A holland képviselők felállva tapsolták meg Zelenszkijt, majd a miniszterelnök gyakorlatilag az összes kérését elutasította.

Mark Rutte miniszterelnök az NlTimes hírportálon idézett válaszbeszédében elmondta: megérti Ukrajna törekvését az uniós csatlakozással kapcsolatban, és azt is, hogy szigorúbb szankciókat sürget Oroszország ellen, azonban "ez nem történhet meg egyik napról a másikra".

Véleménye szerint Európa nem tud ilyen gyorsan függetlenedni az orosz energiahordozóktól. "Egy kormány nem hagyhatja, hogy idősotthonok fűtetlenül maradjanak, vagy a vállalatok ne tudjanak tovább működni" - jelentette ki.

Zelenszkij a belga parlamentben is beszélt. Ott is köszönetet mondott az eddigi támogatásért, de még többet kért.

"A béke többet ér, mint a gyémántok, az Oroszországgal kötött üzleti megállapodások, az orosz hajók, és az orosz gáz. Több fegyverre, szankciókra, van szükségünk és arra, hogy az EU tagjai lehessünk. Meg fogjuk hálálni a segítséget" - hangoztatta beszédében az ukrán elnök, aki Mariupol lebombázásáról is beszélt, és azt mondta, Európában "senki sem igazán érdekelt abban, hogy segítsen Mariupolnak és országa többi részének". Zelenszkij ismételten légtérzárat követelt.

Alexander De Croo belga szövetségi kormányfő válaszbeszédében leszögezte: "a légtérzár orosz gépek lelövését jelentené, és ezáltal olyan eszkaláció indulna be, amely egész Európát kibillentené az egyensúlyából" és még több ember halna meg. Elutasították az oroszokkal folytatott gyémántkereskedelem leállítását és a kikötők lezárását is.