Vágólapra másolva!
A labdarúgó OTP Bank Liga 26. fordulójában a címvédő Ferencváros kétgólos előnyt herdált el a második Puskás Akadémia ellen. Ha a zöld-fehérek nyertek volna Felcsúton, alighanem eldőlt volna a bajnoki cím sorsa, de vajon maradt-e még némi izgulni való az NB I-es végjátékra? A másodosztályban viszont biztos, hogy hatalmas izgalmak lesznek. A listavezető Vasas megállíthatatlanul menetel az élvonal felé, azonban a másik biztos feljutónak tűnő Diósgyőr hullámvölgybe került, így hatalmasat kell majd csatáznia a Szegeddel az NB I-es tagságért.

Megfogható lenne a Fradi, de nincs, aki megfogja

A bajnoki címvédő Ferencváros évek óta uralja az OTP Bank Ligát. A fővárosi csapat az előző szezonban 20 pont előnnyel végzett a második Puskás Akadémia előtt, a 2019/20-as idényben 13 pontot vert a második MOL Fehérvárra, míg a 2018/19-es szezonban szintén 13 ponttal előzte meg a székesfehérvári klubot. A Fradi dominanciája miatt a semleges szurkolók már hozzászoktak, hogy az NB I-es hajrában nem a bajnoki címért való versenyfutás a legizgalmasabb, hanem a kiesés elől menekülő csapatok élet-halál harca.

A játékoskeretet tekintve a Fradi idén is kiemelkedik az NB I-ből, azonban Szergej Rebrov tavaly nyári távozása óta mintha a zöld-fehérek továbbra is csak önmagukat keresnék. Az ukrán edző helyére Peter Stöger érkezett, azonban az osztrák szakembernek december közepén mennie kellett, ugyanis nem tudta elfogadtatni magát a játékosokkal és a csapat is csak második helyen állt a bajnokságban.

Peter Stöger munkáját december közepén köszönték meg Fotó: Koncz Márton - Origo

A helyére az orosz válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Sztanyiszlav Csercseszov érkezett, aki az edzésmódszereit és a futballról alkotott felfogását tekintve állítólag sokkal jobban hasonlít a korábbi sikeredző Rebrovra.

Csercseszovnak azonban nem volt egyszerű dolga a csapatépítéssel, ugyanis a koronavírus és az év elején rendezett Afrika Kupa miatt több kulcsjátékosát is nélkülöznie kellett, ami meg is látszott a Fradi játékán. Az orosz mesterrel a Fradi elvesztette az első, Puskás Akadémia elleni bajnokiját, ezt egy újpesti győzelem követte, utána azonban a Paks úgy nyert 3-0-ra a Groupama Arénában, hogy akár a dupláját is lőhette volna.

Csercseszov irányításával a Fradi tíz NB I-es meccsből csak ötöt tudott megnyerni, háromszor döntetlent játszott, kettőt pedig elveszített.

A bajnokcsapat minden sorozatot figyelembe véve ugyan már tíz mérkőzés óta veretlen, az viszont sokatmondó, hogy Csercseszov irányításával egyedül csak a Zalaegerszeg elleni meccsen tudott két gólnál többet lőni a Fradi, ami azt mutatja, hogy a csapat nem olyan lehegerlő, mint az elmúlt években.

Sztanyiszlav Csercseszov csapatából egyelőre hiányzik a gördülékenység Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az, hogy a Fradi a hullámzó teljesítménye ellenére is magabiztosan vezeti a bajnokságot, annak is köszönhető, hogy az üldözők között nincs igazán kiemelkedő. A Puskás Akadémia a 19. fordulót követően még vezette a bajnokságot, azóta azonban hét meccsből csak egyet tudott megnyerni, háromszor kikapott, háromszor pedig döntetlent játszott.

Ugyanez igaz a szezon meglepetéscsapatára, a Kisvárdára is, amely a 17. fordulót követően csak egy ponttal volt lemaradva a Fraditól, de a tavaszi kilenc meccséből csak kettőt tudott megnyerni.

Az pedig az NB I-es mezőnyre nézve kritika, hogy a gyenge formában futballozó Puskás Akadémia és a Kisvárda is úgy tud ott lenni a dobogón, hogy a negyedik Zalaegerszeg kilenc pontra van onnan.

Waltner hősként távozott Zalaegerszegről

Waltner Róbertet, a Zalaegerszeg korábbi legendás támadóját tavaly márciusban nevezték ki a csapat élére, amikor a ZTE csak a jobb gólkülönbségének köszönhetően előzte meg a kieső Budafokot a tabellán. Waltner jött tavasszal, bent tartotta a ZTE-t az élvonalban, ősszel pedig óriási hullámvasút után csodát tett a csapattal. A ZTE a 7. fordulóban még öt gólt kapott a Paks elleni meccsen, és csak a 10. helyen állt a bajnokságban.

Ekkor olyan hírek kaptak szárnyra, hogy Waltner helyére az az Aczél Zoltán érkezhet, akit 2011-ben a fogadási csalási ügyben őrizetbe vett a rendőrség, és azóta sem dolgozott NB I-es csapatnál.

A következő fordulóban aztán a ZTE legyőzte otthon az MTK-t, majd egy héttel később a Fradi elleni aratott bravúrgyőzelmet a Groupama Arénában. Waltner az őszi szezonban végül az ötödik helyig vezette a Zalaegerszeget, márciusban pedig a csapata már a negyedik helyen állt a tabellán, amikor a 44 éves szakember egyik napról a másikra bejelentette a távozását.

Waltner Róbert a mai napig a ZTE-szurkolók kedvence Forrás: Origo / Márvány Péter

Sajtóértesülések szerint Waltnernek nem tetszett, hogy a vezetőség a tudta nélkül adott túl három fontos támadóján: januárban a saját nevelésű Babati Benjámin igazolt Mezőkövesdre, februárban Zimonyi Dávid került a Vasashoz, március végén pedig a 11 góllal házigólkirály Koszta Márk igazolt a dél-koreai Ulszan Hyundai csapatához.

Bizonyos időszakokban mindhárom támadó a ZTE erőssége volt. Ráadásul Koszta pályafutása legeredményesebb szezonja a mostani, büszke vagyok rá, hogy ehhez nekem is lehetett némi közöm" - nyilatkozta Waltner a csakfoci.hu-nak adott interjúban, de hangsúlyozta, hogy a döntésének több összetevője van, ezekről nem szeretne beszélni.

A Zalaegerszeg keretének az értéke a legalacsonyabb az NB I-ben, ennek ellenére a csapat a negyedik helyen áll a tabellán. Waltner Róbert tehát két egymást követő szezonban is csodát tett a csapattal, és hősként távozott a kispadról.

Már megint túlél az Újpest

Az utóbbi években a megmondóemberek szinte minden télen kijelentették, hogy az Újpest biztos kieső az NB I-ben. A IV. kerületi klub a belga tulajdonos, Roderick Duchatelet tízéves regnálása alatt teljesen leépült, és a bajnoki cím helyett többnyire a kiesés elkerüléséért harcolt. Ez az idei szezonban sem volt másként. A lila-fehérek Michael Oenning vezetésével a 10. helyen zárták az őszi szezont, két ponttal a kiesőzóna fölött. Az új év azonban új reményeket hozott Újpesten. Szilveszter napján a német edzőt kirúgták, a helyére érkező Milos Kruscic pedig telitalálatnak tűnik. De talán még ennél is fontosabb, hogy január végén megtörtént az Újpest FC hivatalos tulajdonváltásának első lépése, amikor Duchatelet és a klub legendás játékosa, Kovács Zoltán aláírta az eladásra vonatkozó szerződést.

Az Újpest-szurkolók visszatértek a lelátóra Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A szurkolók által gyűlölt belga tulajdonos távozásával újra élet költözött a Szusza Ferenc Stadionba, az MTK elleni meccsen is már közel négyezren voltak, ami nem egy hatalmas szám, de óriási előrelépés ahhoz a kriptahangulathoz képest, ami az utóbbi években volt a Megyeri úton.

Az Újpest a legutóbbi hét bajnoki meccséből ötöt megnyert, feljött a tabella hetedik helyére és már nyolc ponttal előzi meg a kieső helyen álló Gyirmótot.

Az Újpest idén sem fog kiesni.

És persze az edzőváltás mellett ebben komoly szerepe van a téli igazolásoknak is. Különösen a Székesfehérvárról érkező Budu Zivzivadzének, aki tavasszal hat bajnokin hat gólt lőtt az Újpestben, és a csapat minden meccsét megnyerte, amikor a grúz támadó betalált.

Meddig juthat Ádám Martin?

Az NB I-es szezon leggólerősebb csapata a Paksi FC. Bognár György együttese 26 meccsen 61 gólt lőtt (messze a legtöbbet) és 50-et kapott (szintén messze a legtöbbet), így többnyire garantált a jó szórakozása azoknak, akik leülnek megnézni a Tolna megyei csapat meccseit. A csapat egyik legjobbja Bognár István, a vezetőedző fia volt, aki az idei szezonban a hat bajnoki gólja mellett 15 gólpasszt adott, ezzel oroszlánrészt vállalt a gólkirályjelölt Ádám Martin tündöklésében is. Bognár István február elején azonban átigazolt a ciprusi Aris Limassol csapatához. A hiányát kezdetben nem érezte meg a Paks, de

az utóbbi három találkozóján a Tolna megyei csapat csak egy gólt tudott lőni, ilyen rossz szériája még egyszer sem volt a csapatnak mióta Bognár Györgyöt 2020 szeptemberében kinevezték.

A Paks jelenleg az ötödik helyen áll a bajnokságban, tíz ponttal előzi meg a 11. helyen álló Gyirmótot, így a kieséstől nem kell rettegnie. A klubbal kapcsolatban a legtöbb embert az foglalkoztatja, hogy Ádám Martin vajon hány góllal lesz gólkirály. A 27 éves támadónak elképesztő szezonja van. 26 meccsen 24 gólt lőtt, és mivel Marco Rossi tanácsára a súlyfeleslegétől is elkezdett megszabadulni, bemutatkozhatott a magyar válogatottban. A Paks csatárának hét mérkőzése maradt arra, hogy elérje a 30 gólos határt, ez pedig olyan bravúr lenne, amire legutóbb a Fradi legendája, az aranycipős Nyilasi Tibor volt képes 41 évvel ezelőtt.

Ádám Martin (18-as számmal) a szerbek ellen mutatkozott be a válogatottban Fotó: Csudai Sándor - Origo

De ha Ádám Martin a következő hét fordulóban egy gólt sem lőne, akkor is rendkívül illusztris társaságba kerülne, ugyanis az elmúlt 36 évben csak négy játékos volt, aki több vagy ugyanannyi gólt lőtt az NB I-ben, mint ő:

  • Détári Lajos 27 (1985/86)
  • Kabát Péter 24 (2000/01)
  • Tököli Attila 28 (2001/02)
  • André Alves 24 (2010/11)

Idén elmarad a dráma?

Az előző szezonban az utolsó Budafok a 31., míg a Diósgyőr az 32. fordulóban esett ki az élvonalból. A 2019/20-as szezon azonban minden idők egyik legdrámaibb végjátékát hozta az NB I-ben. Az utolsó forduló előtt a már biztos kieső Kaposvár mellett a Kisvárda, a Debrecen, a Paks és az Újpest is veszélyeztetett helyzetben volt. A Kisvárda és az Újpest simán győzni tudott, így a kiesés a Debrecen-Paks meccsen dőlt el. A Loki csak a győzelemmel maradhatott volna bent, végül 1-1-es döntetlenre végezett úgy, hogy a találkozó hosszabbításában két kapufát is lőtt.

A tabellán utolsó MTK-nak és a 11. kieső helyen álló Gyirmótnak is 25 pontja van, míg a 10. Mezőkövesd már 31 pontot szerzett. Hét forduló alatt nyilván nem lehetetlen hatpontos hátrányt ledolgozni, azonban a Gyirmót a legutóbbi hat meccsén nyeretlen maradt, míg az MTK is csak egyszer tudott győzni az elmúlt hat találkozóján, vagyis egyik csapat sem mutat olyan formát, ami bizakodásra adhatna okot.

Szavazzon!

Melyik két csapat fog kiesni a szezon végén az NB I-ből?

Öldöklő küzdelem lesz a feljutásért

Az NB II-ben sokáig teljesen egyszerűnek tűnt a képlet. Az első osztályból az előző szezonban kieső Diósgyőr a 26. fordulóig vezette a tabellát, a második helyen pedig a feljutásra legnagyobb esélyesként pályázó Vasas volt. Március elején azonban a két csapat helyet cserélt a tabellán. A Diósgyőr kikapott Nyíregyházán, a Vasas pedig elhozta a három pontot Pécsről, így Kuttor Attila csapata élre állt, és megállíthatatlanul robog az élvonal felé. A pécsi győzelem óta a Vasas megverte a Győrt, nyerni tudott Nyíregyházán, a Békéscsabának rúgott hat gólt, szerdán pedig a III. Kerület otthonában nyert, és már hét pont az előnye az NB II-ben.

A DVTK a nyíregyházi vereség óta kikapott otthon a Békéscsabától, legutóbb otthon pedig pont a szezon meglepetéscsapatától, a harmadik helyen álló Szegedtől kapott öt gólt hazai pályán, így hét fordulóval a vége előtt a két csapat között különbség két pontra olvadt.

- nyilatkozta a Szeged elleni vereség után Kondás Elemér, aki hangsúlyozta, hogy a elkövetkező napokban kiderül, hogy ez a teljesítmény csak egy kisiklás volt-e.

Kondás Elemért ismét elküldték egy feljutó helyen álló csapattól Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szerdán aztán a Diósgyőr a 94. percig 0-0-s döntetlenre állt Dorogon, végül a korábbi válogatott Könyves Norbert góljával megnyerte a meccset a hosszabbításban, ezt követően pedig úgy tűnt, Kondás Elemér némi lélegzetvételhez jutott.

Csütörtök este aztán bombaként robbant a hír:

Dragan Vukmir, a Szeged edzője azonnali hatállyal lemondott, ugyanis visszautasíthatatlan ajánlatot kapott csapata egyik legnagyobb riválisától.

Konkrét csapatnevet nem említettek a szegediek a közleményükben, de mivel a Vasas sorozatban hét meccset nyert és 843 perce nem kapott gólt, így nyilvánvaló volt, hogy nem Kuttor Attila helyére keresnek edzőt Angyalföldön, így ki lehetett sakkozni, hogy Vukmir hamarosan megérkezik Miskolcra.

Péntek reggel aztán a DVTK a hivatalos honlapján egy négysoros közleményben tudatta, hogy Kondás Elemér már nem a csapat edzője, így könnyen lehet, hogy az 58 éves szakember kétszer is ugyanabba a folyóba lépett.

Kondást az előző szezonban ugyanis úgy küldték el a Debrecen kispadjáról, hogy a csapata feljutó helyen állt az NB II-ben, majd fel is jutott, de már nélküle.

„A klubnál a legfontosabb a feljutás, így minden döntés ennek érdekében születik.

- nyilatkozta Benczés Miklós, a DVTK sportigazgatója.

A Szeged csodaedzője váltotta Kondás Elemért

A DVTK-nak elképesztően nehéz dolga lesz az utolsó hét fordulóban, mert a Szeged nagyon elkapta a ritmust. A Szeged a második legtöbb gólt rúgta az NB II-ben, a tavaszi szezonban pedig csak egyszer vesztett mérkőzést. A csapat legjobbja Horváth Krisztofer, aki az olasz Torino kölcsönjátékosaként futballozik Szegeden. A 20 éves támadó 25 meccsen 16 gólt lőtt és 11 gólpasszt adott, ami elképesztő statisztika egy ilyen fiatal játékostól.

Mellette szintén sokat tesz hozzá a csapat támadójátékához Csoboth Kevin, aki tavaly nyáron nagy reményekkel tért haza a Benfica csapatától Székesfehérvárra, de Szabics Imrétől 138 percnyi játéklehetőséget kapott, így télen kölcsönbe Szegedre került.

A 21 éves szélső tavasszal nyolc meccset játszott Szegeden, öt gól és egy gólpassz a mérlege, és ha így folytatja a játékot, a következő szezontól egész biztosan meghatározó ember lesz az NB I-ben. Már csak az a kérdés, hogy Szegeden vagy Székesfehérváron.

Bekim Kapic segédedző és Adem Kapic sportigazgató a Szeged pénteki edzésén Forrás: szegedma.hu/Sandor Judit

A remek forma ellenére a Szeged könnyen lehet, hogy ki fog esni a feljutásért folytatott harcból, ugyanis csütörtökön a klub honlapján megjelent közleményben tudatták, hogy Dragan Vukmir, a csapat edzője lemondott, mert kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot az egyik rivális csapattól.

Ezzel az ajánlattal a klubunk szemléletét szem előtt tartva nem kívántunk versenyezni. A váratlan helyzetben a legmegfelelőbb döntést hoztuk és a kiválóan működő szakmai stábunk irányítja csapatunk felkészülését, a céljaink pedig változatlanok maradnak" - mondta Adem Kapic, a Szeged-Csanád Grosics Akadémia sportigazgatója.

Pénteken aztán bejelentették, amit már mindenki tudott: a harmadik helyen álló Szeged edzője, Dragan Vukmir váltotta Kondás Elemért a diósgyőri kispadon.

Örülök annak, hogy rám esett a Diósgyőr vezetőinek a választása. Korábban már többször játszottam itt ellenfélként, tudom, hogy Miskolcon az emberek nagyon szeretik a labdarúgást, én pedig azért fogok dolgozni, hogy sikeres és jó csapatot építsünk, amiért érdemes kilátogatni a stadionba" – nyilatkozta Dragan Vukmir, aki játékosként három NB I-es bajnoki címet és négy Magyar Kupát nyert.

Vukmir klubváltása után a szurkolók nagy része elítélte a szerb edzőt és a diósgyőri klubvezetést, amiért pont a bajnokság hajrájában gyengítették meg az ellenfelet. De könnyen lehet, hogy a szegediek ezt követően kettőzött erővel fognak küzdeni azért, hogy letaszítsák a miskolciakat a második, feljutást érő helyről.

Dragan Vukmir váratlan távozása még inkább összekovácsolhatja a szegedi csapatot Forrás: szegedma.hu/Sandor Judit

A Diósgyőr hátralévő mérkőzései:

  • Tiszakécske (otthon)
  • Haladás (idegenben)
  • Szentlőrinc (otthon)
  • Budaörs (idegenben)
  • Soroksár (otthon)
  • Ajka (idegenben)
  • Budafok (otthon)

A Szeged hátralévő mérkőzései:

  • Vasas (idegenben)
  • Siófok (otthon)
  • Kecskemét (idegenben)
  • Szolnok (otthon)
  • Pécs (idegenben)
  • Győr (otthon)
  • Nyíregyháza (idegenben)Szentlőrinc (otthon)

Szavazzon!

Melyik két csapat fog feljutni a szezon végén az NB I-be?