Ez a 7 legjobb reggeli, ha elmúlt 40

fiatal nő zabkása gyümölcs reggeli
Vágólapra másolva!
A reggelit a nap legfontosabb étkezésének tartják a szakemberek, ám nem mindegy, hogy mit eszünk, és az sem mindegy, hogy melyik életkorban, mivel indítjuk a napot. Aki elmúlt 40 éves, esetében könnyebben lerakódnak a zsírpárnák, ezért nem ajánlatos például szalonnával indítania a napot. De mit együnk helyette? A Mindmegette összegyűjtött 7 egészséges reggelit, amelyeket harmicas éveink elmúltával érdemes beépíteni étrendünkbe.
Vágólapra másolva!
  1. Avokádós pirítós
    Az avokádó telítetetlen zsírsavakban gazdag, erős antioxidáns. Kiváló A-, E-, B- és C-vitaminforrás, és jelentős a kálium-, vas-, foszfor-, nátrium-, kalcium- és magnéziumtartalma is. Mindez jó hatással van a vérnyomásra, szívműködésre. Az avokádó rostban is nagyon gazdag, a szénhidráttartalma viszont alacsony, ezért nem hízlal. Reggelire kitűnő választás teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítósra kenve.

  2. Energiagolyók
    Akinek nincs ideje reggelizni, neki találták ki az energiagolyókat. Ezek a nagyon egyszerű egészséges zsírokat, fehérjét és szénhidrátot is tartalmazó energiabombák egy aprítógép segítségével 10 perc alatt elkészíthetők. Bármilyen olajos magvat, diót, mandulát, kesudiót összemixelhetünk zabpehellyel, aszalt gyümölccsel is. Az olajos magvaknak gyulladáscsökkentő hatása van, jó hatással vannak a szív-és érrendszerre, és csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is.

  3. Zabpelyhes gofri
    A gofri nem csak a gyerekek egyik kedvenc reggelije, sok felnőtt is szívesen indítja ezzel a finom édességgel a napot. Búzaliszt helyett viszont használjunk inkább finomra őrölt zabpelyhet, így nemcsak gluténmentes lesz a gofri, hanem rostokban gazdag is. A zab magas fehérjeforrás, gazdag vitaminban is. Rosttartalma miatt jó hatással van az anyagcserére.

  4. Chiapuding
    A chia magot szuperételként emlegítik, amit nemcsak azzal érdemelt ki, hogy jótékony hatásai miatt a diétázók kedvence lett, hanem azzal is, hogy az egészségre nagyon jó hatással van. Például magas az omega3, az omega6 tartalma, és sok ásványi anyagot is tartalmaz. A chia magnak jóformán semmi kalóriatartalma, viszont sok rost van benne, ennek köszönhetően hamar eltelít és jóllakottságérzetet biztosít. Reggelire készítsünk belőle pudingot! Áztassunk be egy 1/4 csésze magot egy csésze kókusztejbe éjszakára. Reggel szórjuk meg dióval, mogyoróval, vagy bogyós gyümölcsökkel!
    A chia magban sok rost van, így hamar eltelít és jóllakottságérzetet biztosít. Forrás: Shutterstock
  5. Zöld smoothie
    A napi zöldség, gyümölcs bevitel legegyszerűbb módja, ha mindezt egy smoothie-ban ötvözzük. Egy turmixgép, vagy egy botmixer segítségével bármit mixelhetünk, spenótot, banánt, almát, gyömbért, kelkáposztát, ananászt: egészséges és tápláló italt kapunk. A zöld smoothie-k vitaminokban, különösen A-vitamin gazdagok, ami kedvez a látásnak, és erősíti az immunrendszert.

  6. Zabkása
    A zabkása az egyik legkedveltebb reggeli lett az egészséges életmódot követők körében. Az olcsó alapanyagokból pillanatok alatt elkészíthető laktató reggeli nemcsak finom, hanem tele van értékes rostokkal, tápanyagokkal. A zab olyan növényi eredetű vegyületeket tartalmaz, ami a szív és az erek egészséges és erős működését segíti, és hozzájárul a szívbetegségek megelőzéséhez. Emellett segít megelőzni a bélproblémákat.
    A reggeli döntő fontosságú lehet abban, hogyan indul a napunk Forrás: Shutterstock
  7. Wrap
    Aki unja a zabkását, és valami ízletesebb reggelire vágyik, az készítsen magának egy zöldséges, vagy csirkehúsos wrapot. A tortillához használhat zablisztet, vagy teljes kiőrlésű lisztet is. A tölteléket bárhogyan variálhatja, vitamindús zöldségekkel, pirított csirkemell csíkokkal, ami sok fehérjét tartalmaz.