Nem nyugszik bele a kizárásba az Orosz Kézilabda Szövetség

handball Horizontal
Players of Russia react after the Men's European Handball Championship match group II between Poland and Russia in Bratislava, Slovakia, on January 23, 2022. (Photo by VLADIMIR SIMICEK / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európai (EHF) után a Nemzetközi Kézilabda Szövetséghez (IHF) is fellebbezést nyújtott be az Orosz Kézilabda Szövetség (FHR), amiért válogatottjait és klubcsapatait kitiltották a nemzetközi versenyekről.

Mindkét szervezet azért döntött így, mert Oroszország - Fehéroroszország támogatásával - háborút indított Ukrajna ellen.

"Előbb az európai szövetséghez nyújtottunk be fellebbezést, mert az alapszabály szerint először az EHF választottbíróságán kell átjutnunk, csak ezután lehet a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordulni" - magyarázta Lev Voronyin, az FHR főigazgatója. "Együttműködünk a nemzetközi szövetséggel, most ott is fellebbeztünk. A végsőkig fogunk küzdeni."

Az IHF tanácsa március 7-én a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) javaslatára felfüggesztette az orosz és a fehérorosz csapatok részvételét a szervezet égisze alatt zajló tornákon, és még korábban az EHF is hasonló döntést hozott, egyúttal elrendelve, hogy orosz és fehérorosz játékvezetők nem működhetnek közre a mérkőzéseken, a szervezet tisztségviselői pedig nem vehetnek részt a jövőbeni üléseken.

Az orosz sportági szövetségek fellebbezésének lendületet adhat, hogy a Nemzetköi Szánkószövetség (ILF) a hét elején helyt adott egy hasonló beadványnak, kimondva, hogy az ILF szabályai szerint nem lehetett volna kizárni az ország csapatait és versenyzőit a szervezetből és annak viadalairól.