Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Először figyeltek meg veszettséget hangyásznál

Brazil mato grosso do sul pantanal southern tamandua tamandua tetradactyla America Anteater Brazil Day Mammal Mato Grosso do Sul Nature No People Outdoors South America southern tamandua tamandua tetradactyla West Center Brazil Wildlife Horizontal ANIMAL
Dolmányos hangyász (Tamandua tetradactyla)
Vágólapra másolva!
Egy Tennessee-beli állatkert dolmányos hangyászánál diagnosztizálták a rettegett kórt, a veszettséget. Ebben az állatfajban még soha nem észlelték a betegség felbukkanását.
Vágólapra másolva!

A veszettség borzalmas tünetekkel járó, általában halállal végződő betegség. Emberre különféle állatokról terjedhet át.

A veszettség közismert hordozói lehetnek a rókák, a sünök, a denevérek és Észak-Amerikában a mosómedvék. Magyarországon szerencsére - hála a rókák immunizálásának - sokszor évekig nem fordul elő, néhány esetet észleltek a határ román oldalán.

Dolmányos hangyász (Tamandua tetradactyla) Forrás: Hemis via AFP/PITAMITZ Sergio / hemis.fr/Pitamitz Sergio / Hemis.Fr

Emberi veszettség okozta haláleset Magyarországon 1949 óta nem fordult elő. Ebben nagy szerepe van az állati harapások esetén alkalmazható hatékony védőoltásnak is.

Az USA-ban szintén ritka a veszettség. A tavalyi év azonban tragikus volt: 5 haláleset fordult elő, és ezek okozói denevérek voltak.

Ezért is keltett ijedelmet, amikor egyTennessee állambeli állatkertben veszettséget állapítottak meg egy elaltatott dolmányos hangyásznál.

Szerencsére úgy tűnik, hogy az állat nem fertőzött meg sem más állatot, sem embert. Az, hogy maga az állat hogyan fertőződött meg, egyelőre még kiderítetlen. A legvalószínűbb, hogy egy, az állatkertbe beszökött veszett mosómedvével érintkezett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről