Kiderült, kik szeretnek inkább késő este dolgozni

confident young job applicant White Collar Worker Businesswoman Businessman Women Females Males Two People Business Relationship Job Search Incentive Resume Job Interview Recruitment Dangling a Carrot Congratulating 30-39 Years 20-29 Years Young Adult Smi
A young female job candidate is shaking hands with her prospective employer. She is smiling confidently and looking him in the eye . She is holding her cv resume . they are both standing in a modern office interior.
Vágólapra másolva!
Vannak, akik a kora reggeli kávé után érzik magukat a leginkább produktívnak, míg mások szeretnek sokáig aludni, és inkább késő éjszakába nyúlóan dolgoznának. Egy kutatás kiderítette, hogy oszlik meg az ideális munkaidő-beosztás az egyes nemzedékek között.
Vágólapra másolva!

Noha sok esetben alkati kérdés, hogy valaki a kora reggeli vagy a késő esti munkát preferálja, az Adobe friss felméréséből kiderül, hogy jól látható a nemzedéki megoszlás az ideális munkaidő-beosztás kérdésében.

Miként a Statista ábráján is látszik,

a Z generáció (az 1995 és 2010 között születettek) tagjai érzik a legkevésbé kényelmesnek a klasszikus, 9-től 6-ig tartó munkaidőt.

Miközben az úgynevezett baby boomer nemzedék (1946-1964), az X generáció (1965-1980), valamint az Y generáció (az 1981 és 1994 között születettek) tagjai szinte azonos arányban (közel 80 százalékban) válaszolták, hogy ideális számukra a hagyományos munkaidő, addig a legfiatalabb nemzedék körében ez alig több mint 60 százalék.

A nap legproduktívabb időszakai az egyes generációk szerint. A kutatás 3405 vállalati dolgozó megkérdezésével készült, hét országban Forrás: Statista

Jelentősebb nemzedéki eltérések mutatkoznak azonban, ha a kora reggeli (hajnali 3 és reggel 9 közötti), illetve a késő esti/éjjeli (este 6 és hajnali 3 közötti) idősávokat vizsgáljuk. Ezek esetében az látszik, hogy

minél idősebb egy munkavállaló, annál inkább preferálja a reggeli munkavégzést, és minél fiatalabb a dolgozó, annál jobban kedveli az esti munkát.

A felmérés emellett rámutatott, az Y generáció tagjainak 63, míg a Z generáció tagjainak 62 százaléka érzi úgy, hogy nyomás van rajta annak érdekében, hogy a hagyományos munkaórákban dolgozzon, még akkor is, ha ebben az időszakban nem lenne túlzottan produktív.

A Z generáció tagjainak többsége (57 százalék) továbbá úgy érzi, állandóan elérhetőnek kell lennie a munkaadója számára, míg ezt a baby boomer nemzedék tagjai csupán 39 százalékban érzik.