Ezért ne öntse ki a tészta főzővizét

konyha fáradt nő Nem akarok egy konyhában robotoló rabszolga lenni, mint az anyám
Vágólapra másolva!
 A legtöbb háztartásban  a tésztafőzés során megmaradt főzővíz a lefolyóban végzi. Kevesen tudják, hogy van néhány főzési praktika, aminek elengedhetetlen hozzávalója ez a konyhai végterméknek közel sem nevezhető összetevő. A Mindmegette garantálja, hogy a cikk elolvasásával ön is másképpen tekint majd a tészta főzővizére, arról nem beszélve, hogy ezzel sokkal környezettudatosabbá válhat.
Vágólapra másolva!

A tészta főzővizének felhasználása jelen esetben nem feltétlenül az élelmiszer-pazarlás csökkentése, vagy a maradék újrahasznosításáról szól, hanem arról, hogy egy olyan alapanyagot hagyunk kárba menni, ami igenis fontos lehet akár egy szósz, egy kiváló alaplé elkészítésénél, ám a dagasztásra, vagy az áztatásra is igen jó hatással van. Túl nagy kincs ez ahhoz, hogy a lefolyóban végezze.

A neves gasztronómiai portál a következő 5 okot gyűjtötte össze az élelmiszer-pazarlás ellen:

  1. Keményítőben gazdag
    A profi séfek úgy tartják, hogy a keményítőben gazdag folyadék egy olyan kiváló „ragasztóanyag", ami segíti a szószokat abban, hogy a tésztára tapadjon. Ezért ha például bolognai szószt készítünk, az összeállításnál nyugodtan keverjünk hozzá legalább egy csészényit a tészta főzővizéből! Ugyanez a helyzet a carbonara esetében is, ugyanis ha sűrű, ám de mégis krémes állagú szószt szeretnénk, akkor a tojáskeverékhez is elengedhetetlen ez a titkos alkotóelem.

  2. Áztatásra is tökéletes
    Első hallásra lehet, hogy kicsit meredeken hangzik, de sokkal jobb lesz a végeredmény, ha az olyan hüvelyesek áztatásánál, mint például a bab, vagy a lencse nem sima vízben ázik egy éjszakán át, hanem a tésztafőzésből visszamaradt folyadékot használjuk erre a célra.
    A legtöbb háztartásban a tésztafőzés során megmaradt főzővíz a lefolyóban végzi. Forrás: Shutterstock
  3. A legjobb alaplé
    A levesek, krémlevesek, főzelékek elkészítéséhez is nyugodtan használjuk a tésztafőzésből származó alaplevet! Sokkal ízletesebb lesz ételünk, az állaga pedig még kiválóbb.

  4. Dagasztás
    Nigella Lawson, a híres brit tévés sztárséf, számos gasztrokönyv írója úgy tartja, hogy legyen szó bármilyen kenyérről, a tészta dagasztásához elengedhetetlen a tészta főzéséből megmaradt víz egy részének felhasználása. Hogy miért? Mert így lesz kivételesen puha.

  5. Fagyassza le!
    Nem kell minden alkalommal tésztát főznünk, ha szükségünk van egy kis alaplére, hiszen a tészta főzővizét nyugodtan lefagyaszthatjuk, a felesleget pedig adagoljuk jégkockatálakba, így amikor szükség van rá a főzések során, csak elő kell kapni a mélyhűtőből.