Ez volt Csűrös Karola, Etus leggyűlöltebb jelenete a Szomszédokban

Horváth Ádám; Csűrös Karola FOTÓ ÁLTALÁNOS Közéleti személyiség foglalkozása művész rendező SZEMÉLY színész színésznő születésnap ünnepel
Budapest, 2016. november 8. A 80. születésnapját ünneplő Csűrös Karola színművész és férje, Horváth Ádám rendező a fővárosi Madách Színházban tartott köszöntésen 2016. november 8-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Csűrös Karolát a Szomszédok miatt a fél ország Etusnak ismert, amúgy barátainak csak Karcsi volt.  2021. november 24-én halt meg, de egy korábbi cikkünkből kiderült, mely jelenet okozott neki szenvedést, és mire volt igazán büszke.
Vágólapra másolva!

Csűrös Karola, a teleregény Etusa szerette nézni az ismétléseket. "Persze, hogy jó érzés, húsz évvel fiatalabb vagyok, és már az akkori szülők gyerekeinek gyerekei is nézik a sorozatot" - ezt 2010-ben mondta az Origónak. "Elsősorban persze nosztalgiából követik, de ugyanakkor kórképet is ad az 1987 és 1999 közti időszakról, politikától mentesen mutatja be, hogyan éltek akkor nagyon sokan" - mesélte.

Csűrös Karola színművész és férje, Horváth Ádám rendező 2016-ban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Kedvenc időszakot, évet nem tudott kiemelni, neki mindegyik periódus nagyon szép, néhány kolléga elvesztése viszont fájó volt. Úgy látta, nem lógott ki senki abból a társaságból, és ennek bizonyítéka, hogy a komplett stáb évekig tartott karácsonyi összejöveteleket. A bulit mindig megszervezte valaki, ilyenkor kibéreltek egy éttermet, ott jöttek össze újfent.

"Férjem, Horváth Ádám először Zenthe Ferencet, Komlós Jucit, Kulkát, Frajt Editet meg a többieket kereste meg, hamar meglett a tizenhárom alapember.

megszerették a kitalált figurákat. Keramikus, taxis, mentőorvos szerepelt a teleregényben, mert ők a munkájuk során sok mindenkivel találkoznak: orvosok például sztorikat gyűjtöttek, hogy azokat dolgozzuk fel" - emlékezett a kezdetekre.

Legcudarabb forgatásként egy január 1-jei napot említett,

amikor Sinkó Lászlóval volt hosszú jelenete a Gellért-hegyen. "Mínusz húszban kellett előadni a dialógust, megfagyott az arcunk, megdermedtünk, olyan hideg volt - de egy színész minden megold. Nagyon szép emlék is volt persze, imponált, hogy a hatvanadik születésnapomat beleírta a történetbe a férjem, így mindenki tudott róla, jóformán az egész országgal együtt ünnepeltem" - mesélte.

Csűrös Karola Szikszay Etust alakította a sorozatban Forrás: M3

Csűrös Karola szerint a széria társadalomformáló szerepe nem elhanyagolható, mert volt szó benne a tüdőszűrés fontosságáráról, és a visszajelzések szerint a levetített epizód után állítólag sokan választották a vizsgálatot. "Ha az Etus megy, akkor én is megyek, gondolhatták sokan. A csontritkulás korábban nem volt téma, akkor jött be Magyarországra, nem nagyon tudtak róla senki. Kérték, hogy írja bele a sztoriba a férjem, és egy országos mozgalom lett, azóta majdnem kötelező a szűrés. Ugyanígy a magas vérnyomás, az adott epizód után az egész ország elment megmérni" - vélte.

A színésznő, aki az évek alatt sem tanult meg kerámiákat készíteni, csak az alapvető fogásokat sajátította el, kapott már meghívót nemzetközi keramikusfesztivál ünnepélyes megnyitójára, az előadásokra. A lapra óvatosságból a Szikszay Etus és a Csűrös Karola neveket is ráírták, de külföldi útja miatt kihagyta az eseményt.

Csűrös Karola 2021. november 24-én halt meg, két évvel férje, Horváth Ádám után. A Szomszédokról sok érdekességet a cikk alatt olvashat.