Fox News: Támadják a rendőrséget, Soros lánya is beszállt apja üzletébe

China's state media warns Soros on betting against yuan, HK dollar China Chinese George Soros investor billionaire SQUARE FORMAT
Soros György
--FILE--Billionaire investor George Soros, chairman of Soros Fund Management and founder of The Open Society Institute, reacts at a sub-forum during the Boao Forum for Asia Annual Conference 2013 in Qionghai city, south China's Hainan province, 8 April 2013. China's state media has warned billionaire investor George Soros against betting on falls in the value of the Chinese yuan and Hong Kong dollar amid widespread worries over the health of the world's second-largest economy. China's fourth-quarter economic growth slowed to the weakest since the global financial crisis, increasing pressure on a government struggling to regain investors' confidence after perceived policy missteps jolted global markets. "Soros' challenge against the renminbi (yuan) and Hong Kong dollar is unlikely to succeed, there is no doubt about that," the People's Daily overseas edition said in a front-page opinion piece on Tuesday (26 January 2016). China's economic fundamentals remain sound, despite slower growth, volatility in its stock market and the yuan's depreciation against the U.S. dollar, said the opinion piece, written by a researcher at the commerce ministry.
Vágólapra másolva!
Ahogy arról a Fox News beszámolt, a Soros család csendben változatlanul pénzeli a „rendőrség megtérítését" támogató bizottságokat. Soros György liberális milliárdos és lánya, Andrea Soros Colombel két olyan szervezetet is finanszíroz, amelyek szélsőbaloldali politikusokat támogatnak - írja a Tűzfalcsoport. 
Vágólapra másolva!

A Soros-pénz egy közös adománygyűjtő bizottsághoz kapcsolódó PAC-hoz áramlott. A Lead the Way 2022 elnevezésű vállalkozás magában foglalja a Way to Lead PAC-t, Cori Bush Missouri képviselő kampánybizottságát és a kongresszusba bejutni próbáló további 12 progresszív politikusét is.

Egy Los Angeles-i rendőrségi jármű ég, miután a tüntetők felgyújtották a George Floyd halálát követő tüntetéseken 2020. május 30-án a kaliforniai Los Angelesben. Forrás: AFP/2020 Getty Images/Mario Tama

- Mindannyian emlékszünk az Egyesült Államokat tavaly szó szerint lángba borító Black Lives Matter tüntetésekre, melyeknek egyik következménye – az emberéleteken és a dollármilliárdos anyagi káron túl – az volt, hogy elkezdték követelni a források megvonását a rendőrségtől. A társadalom ebben a kérdésben is két részre oszlott: a rendőrségi költségvetést csökkenteni akarókra (Defund the Police, jellemzően a demokraták tartoztak ide) és a rendőrséget támogatókra (Back the Blue, a legtöbb republikánus kiállt mellettük).

- Emellett a Soros-hálózat a liberális agendájának az érvényesítésére használta fel a koronavírus-járványt, és ennek részeként a szabadságvesztésüket belátható időn belül letöltő, valamint a még nem elítélt bűnözők szabadlábra helyezéséért kardoskodnak szerte a világon azzal az indokkal, hogy a börtönökben lassítsák a fertőzés terjedését. A legagresszívabban az Egyesült Államokban lobbiznak azért, hogy az elítéltek kikerüljenek a rácsok mögül.

- Mindeközben Magyarországon a magát „civil jogvédő egyesületnek" tartó külföldről finanszírozott NGO, a Magyar Helsinki Bizottság cseppet sem meglepő módon az egyik magyarországi Soros-médiumon, a 444.hu oldalán vezet blogot. Itt több cikkben foglalkoznak a börtönkörülményekkel, a rabok jogaival és nem ritkán kemény kritikával illetik a rendőrség tevékenységét.

Soros György régóta támogatja a büntető igazságszolgáltatás rendszerének átalakítását.

A finanszírozó tízmilliókat fordított a kerületi ügyészségi választásokra, és nagy összegeket utalt ki a rendőrség reformjára összpontosító csoportoknak, többek között a rendőrség felszámolására törekvő progresszív aktivisták által használt csoportosulás finanszírozására.

Andrea Soros Colombel támogatja a jelenlegi közös adománygyűjtő bizottságot, amely Bush és a többi szélsőbaloldali politikus javára válhat a 2022-es választásokon.

Andrea Soros Colombel Forrás: Twitter

A Szövetségi Választási Bizottság adatai szerint Andrea Soros Colombel 100.000 dollárt különített el a Lead the Way 2022-re, a közös adománygyűjtésre, amely magában foglalja a Way to Lead PAC-t és a progresszív jelöltek kampányait.

Soros György külön készpénzt juttatott a Way to Lead PAC-ba, valamint 100.000 dollárt utaltát a Democracy PAC-jából a Way to Lead számlájára, amely összeget a jelölteket támogató vagy ellenző hirdetésekre lehet felhasználni.

Támogatásuk révén a Lead the Way 2022 és a Way to Lead legnagyobb támogatói közé sorolták őket a 2022- es választásokon. Ez a két entitás támogatja Busht és a progresszív reménységeket, miközben a Kongresszuson belül kívánják bővíteni az „osztag" sorait. A Lead the Way 2022 közel 40.000 dollárt utalt át Bush kampánykasszájába ebben a ciklusban. Néhány példa:

„Rana Abdelhamid, aki New York 12. kongresszusi kerületében indul, 28.000 dollárt kapott a Lead the Way 2022-től. Abdelhamid a nemrég törölt Instagram-bejegyzéseiben feminista „prioritásnak" nevezte a bűnüldözés finanszírozását. „Az intim partnerek által elkövetett erőszakosság akár négyszer nagyobb a zsaruk otthonában, mint az általános lakosság körében." – írta.

Kina Collins, aki Illinois 7. kerületében jelölt, szintén 28.000 dollárt kapott a Lead the Way2022-től. Collins részt vett a rendőrség átalakítását célzó reformtörekvésekben, és az Egyesült Államok Bevándorlási és Vámhatóságának megszüntetését kérte.

Odessa Kelly, aki Tennessee 7. kerületében indul, közel 41.000 dollárt kapott a Lead the Way2022-től. Kelly az Our Data Bodies-nak adott interjújában jelezte, hogy támogatja a rendőrségi reformot.

Soros György szóvivője, Michael Vachon, aki a Soros-féle PAC pénztárnokaként istevékenykedik, nem válaszolt a megkeresésre, ahogyan Soros Andrea sem.

A Foxnews által csak "mély zsebű adományozó"-nak titulált Soros közel 30 millió dollárt tolt a kerületi ügyészségi választásokra országszerte, gyakran bejutva a demokrata előválasztásokra, és a mezőny legprogresszívebb jelöltjét támogatva.

Az egyik jelölt, Aramis Ayala, aki a floridai Orange és Osceola megyék államügyésze volt, 1,4 millió dollár Soros-finanszírozást kapott. Most Florida főügyészi posztjáért indul a demokrata előválasztáson.

Soros a rendőrség reformját támogató csoportokat finanszírozott Nyílt Társadalom Alapítványából, beleértve 4,5 millió dollárt egy sötét pénzközpontnak, amelyet szélsőbaloldali aktivisták használtak a rendőrség felszámolására.

Andrea Soros Colombel az Open Society Foundations globális és egyesült államokbeli igazgatótanácsának tagja. A Nyílt Társadalom Alapítvány 2020-ban 220 millió dollárt fordított a faji egyenlőség ösztönzésére, amely 70 millió dollárt tartalmazott a büntető igazságszolgáltatás reformját célzó helyi erőfeszítésekre.

Ami a hazai viszonyokat illeti, a Magyar Helsinki Bizottság az egyik kiemelt haszonélvezője (volt) az úgynevezett börtönbiznisznek, amelyet az Igazságügyi Minisztérium által kezdeményezett törvénymódosítás igyekezett megszüntetni. A módosítás lényege, hogy a börtönök túlzsúfoltsága miatt indult kártalanítási eljárásokkal összefüggő visszaéléseket lehetetleníti el, az elítéltek kártalanítása helyett az áldozatok érdekeit helyezi a középpontba. Miközben a bűncselekmények miatt elítéltek az elhelyezésük miatt jelentős összegű kártérítéshez jutottak, a bűncselekmények áldozatait alig sikerült kompenzálni. Az elítéltek és ügyvédjeik (sokszor a Helsinki Bizottság hathatós közreműködésével) üzletet csináltak a kártérítésekből több mint tíz milliárd forintot pereltek ki az államtól a rossz fogva tartási körülményekre hivatkozva.

Csak néhány példa, kiknek jutott kártérítés az adófizetői forintjainkból a börtönbiznisz révén:

  • Négy olaszliszkai lincselő, Szögi Lajos tanár gyilkosai nyertek ilyen pereket, kettőjüknek összesen csaknem tízmilliót ítéltek, s az indokok között szerepelt, hogy nem süt be rendesen a nap a cellába.
  • A battonyai rémként elhíresült szadista gyilkosnak két és fél millió forintot harcoltak ki.
  • A legnagyobb összeget, összesen 45 millió forintot szintén gyilkosoknak, idősebb Burka Ferencnek és fiának ítélték meg.
Soros rengeteg pénzt fordít az igazságszolgáltatás lebontására. Forrás: Imaginechina via AFP/dycj - Imaginechina/Dycj

A milliárdos spekuláns és hálózata egyik bevallott célja a büntetés-végrehajtás liberalizálása, a büntetési tételek csökkentése, egyes büntetőjogi tényállások teljes megszüntetése.

Az Egyesült Államokban már több esetben sikerült is érvényesíteni az akaratukat, mivel befolyással rendelkeznek a Demokrata Párt politikusai révén a törvényhozásra, illetve Soros számos kerületi ügyészi versenybe is beszállt kampánytámogatással, hogy az elképzeléseinek megfelelő jelölt nyerjen. A pandémia alatt több tízezer bűnözőt engedtek szabadon Amerikában, a progresszív ügyészeknek köszönhetően pedig számos városban elharapódzott a bűnözés a megengedő büntetőpolitika miatt. Az utóbbi években az antirasszizmusjelszava alatt megindított, erőszakos BLM-tüntetéssorozatonkeresztül pedig még a rendőrség részbeni leépítését is sikerült elérniük, forrásmegvonás követelésével.

Ezt a rendőrségellenes hangulatot is erősítheti Magyarországon több NGO is, erre következtethetünk például a Magyar Helsinki Bizottság által nemrég megjelentetett írásból, amelyben a rendőrséggel szemben kártérítési pert nyert egyik ügyfelükről szól a beszámoló.

Az eset leírása a Helsinki Bizottság blogbejegyzése alapján:

Cs. Zs. az akkor 23 éves budapesti egyetemista 2016 nyarán került szóváltásba rendőrökkel. A rendőrök azt állították, hogy vezetés közben mobiltelefonozott, ezt a fiatalember határozottan tagadta. Szükségtelenül fenyegetően léptek fel vele szemben. A vita eldönthető lett volna a cellainformációk és híváslista kikérésével, erre a rendőrség azonban később sem volt hajlandó. A szóváltás elmérgesedett, a fiatalembert elkezdték fenyegetni, az édesapját hívta, és amikor az arca felé kapva akarták telefonját elvenni, akkor Cs. befutott segítségért egy irodaházba, ahol apja cége működött. A rendőrök erősítést kértek, akik mintegy másfél perc alatt kirángatták a recepció mögül, leteperték, a hátára térdepeltek, és kezeit hátrabilincselték. Folyamatosan szidalmazták. Ezek után előállították a X. kerületi kapitányságra, majd elengedték."

Ha valaki a rendőri intézkedés során ellenállást tanúsít, ellenszegül, vagy számítani lehet arra, hogy az intézkedés közben magában vagy másban kárt tesz, esetleg megszökik, a rendőrnek nincs más választása, erőszakhoz kell folyamodnia.Tehát elég az is, ha erre számítani lehet, de az említett esetben a fiatalember el is futott előlük. A rendőri erőszak (testi kényszer) célja ebben az esetben az volt, hogy a szökést megakadályozza, az ellenszegülést megtörje.

Véleményünk szerint jogszerűen cselekedtek a rendőrök az intézkedés során.

Így látta az ügyészség is, hiszen hét hónap után bizonyítékok hiányában megszüntette a nyomozást. Ezért Cs. Zs., a Helsinki Bizottság ügyfele a strasbourgi bírósághoz fordult. Hova máshova? Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB)pedig megállapította, hogy a magyar állam megsértette a fiatalember emberi jogait. Az indokolás: nem csak a kínzás vagy hatósági bántalmazás sérti az emberi jogokat, hanem az is, ha az állam nem tesz meg mindent azért, hogy kivizsgálja a lehetséges bántalmazási ügyeket és megtalálja a felelősöket.Tehát az EJEB szerint a bizonyítékok hiánya nem megfelelő kivizsgálást jelent.

Emlékeztetésül: egy francia szervezet, az Európai Jogi és Igazságügyi Központ (ECLJ) kutatása szerint az elmúlt évtizedben az EJEB mintegy száz bírója közül 22 érkezett a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványhoz tartozó szervezetektől. Közéjük sorolható például a magyar Sajó András, a CEU alapító dékánja is. Sajó 2008 és 2017 között volt az EJEB bírája, és részt vett több, a magyar állam ellen irányuló strasbourgi ítéletben. Például abban, amelyik kimondta, hogy nem szabad korlátozni a kommunizmus jelképének, a vörös csillagnak a viselését. Vagy abban a döntésben, amikor az EJEB elítélte Magyarországot két bangladesi illegális migráns kiutasítása miatt, majd másodfokon, a tények megismerése után kénytelen volt megváltoztatni döntését. Szóval ne legyünk meglepődve, hogy a Helsinki Bizottság az EJEB elé viszi azokat az ügyeket, amelyekből kártérítés miatt bevételi forrást remél.