Orosz és ukrán fellépők egyaránt fellépnek a Sziget Fesztiválon

Sziget fesztivál 2019 08.13. 7. nap kedd
Vágólapra másolva!
A Sziget nem hisz a kulturális embargóban. Elítélik az orosz háborús agressziót, kiállnak a béke mellett, ugyanakkor orosz és ukrán fellépők is lesznek a fesztiválon, jelentette ki Kádár Tamás, a rendezvény főszervezője a Sziget pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. A pandémia miatti két év kihagyás után visszatérő Szigeten augusztus 10-től 15-ig koncertet ad például Dua Lipa, Justin Bieber, az Arctic Monkeys, a Tame Impala, Calvin Harris, a Kings of Leon, a friss Grammy-díjas ausztrál Rüfüs du Sol és Stromae. Számos programhelyszín más helyen várja a látogatókat, és lesznek újak is.
Vágólapra másolva!

– jelentette ki Kádár Tamás. Hozzátette, hogy a korábbi hét fesztiválnap csökkentése eggyel a III. kerületben élők igényeinek figyelembevételével is történt, illetve "óvatosabbak és kimértebbek" a kockázatvállalás terén is.

Sziget fesztivál Fotó: sziget.hu/Rockstar Photographers

A főszervező azt is elárulta, hogy jól fogynak elővételben a jegyek és a bérletek, így több teltházas nap is lehet. Idén a beléptetési rendszer a K híd belső oldalára kerül át és újratervezték a belső forgalmat is, a távozáskor a lehető legbiztonságosabb módon oldják meg a forgalomirányítást. A Buda felé eső oldal természetvédelmi területét idén lezárják a vendégek elől.

Az idei évben Ötvenkét országból érkeznek fellépők és mintegy ezer program lesz. Megőrzik a Sziget zöldügyi elkötelezettségét, tovább javul a hulladékgazdálkodás, csökken a környezeti teher, és telepíteni kezdenek egy széndioxid-kompenzációs erdőt. A fesztivál jövőjét a fővárossal kötött 5+5 éves megállapodás biztosítja.

– mondta el Faix Csaba, a Budapest Brand vezérigazgatója, majd hozzátette: a Sziget a főváros egyik legmenőbb turisztikai attrakciója, jó hírünket viszi a világba. Éppen ezért létrehoztak közösen a Budapest-kártya Sziget Edition-jét, amely ingyenes tömegközlekedést, fürdőlátogatást biztosít a vendégeknek, emellett felhívja a figyelmet a főváros felfedezésre váró pontjaira.

Sziget fesztivál Fotó: sziget.hu/Rockstar Photographers

A programkínálatra áttérve Csiszár Virág, a fesztivál nemzetközi booking menedzsere kitért arra, hogy a nagyszínpad utáni második legnagyobb programhelyszínen, a FreeDome (korábban A38) sátorban például Caribou, Jungle, a Fontaines DC vagy Princess Nokai ad koncertet, az elektronikus zene két fő állomása a Samsung Colosseum és a Party Aréna, utóbbi a hivatalos nyitóbuli helyszíne lesz a holland Q-Dance-szel, illetve a záróbulijé is az Elrow-val. Elmondta azt is, hogy

idén a magyar zenei kínálat koncepciója megváltozik, a hazai zenekaroktól azt kérték, hogy máshol nem látható, egyedi produkciót hozzanak a Szigetre

Kardos József programigazgató megjegyezte, hogy két nagyszínpados koncert között ismét lesz Love Revolution Special-program, amelynek keretében performanszok, előadások láthatók és hallhatók: Boyan Slat az óceánok vizének megtisztításáról beszél, énekel a Superar gyerekkórus, a zárónapon a katalán Kamchatka társulat a menekültek problémáira hívja fel a figyelmet.

Új színpad lesz a dropYard (a hiphop, a break és az urban style helyszíne), az Európa Színpadon a feltörekvő zenekarok lépnek fel, világzene pedig a Global Village-ben lesz hallható: az itteni fellépők között lesz mások mellett az Amsterdam Klezmer Band, a Volosi, Mamani Keita, de naponta kétszer itt lesz látható a vietnámi vízi bábszínház műsora is.

A tánc- és színházprogram külső helyszíneken, két szabadtéri színpadon lesz elérhető, a Magic Mirror sátor számos különleges produkciója között lesz Scott Maidment Szigetre készült show-ja, a Nagy Utcaszínház előadásait esténként a katalán Sacue társulat adja.

Sziget fesztivál Fotó: sziget.hu/Rockstar Photographers

Újságírói kérdésre válaszolva Kádár Tamás hangsúlyozta:

a programban számos orosz fellépő lesz, közülük is kiemelkedik Nina Kraviz, aki a Samsung Colosseumban lép fel.

Kádár József arról beszélt egy másik kérdésre, hogy a Sziget történetében először idén palesztin fellépő is lesz, a ramalláhi cirkusziskola csapata, amely a Cirque du Sziget helyszínen mutatja be előadását másik négy társulattal együtt.

A főszervező végül arra is kitért, hogy korlátozásmentes fesztiválszezonban bíznak. Jelenleg ugyanis nincsenek érvényben a koronavírus-járványra vonatkozó hatósági előírások, és reményeik szerint a fesztivál idején utazási korlátozások sem fogják érinteni a rendezvényt.