Kilépett a Jobbikból a szexuális zaklatási botrány után Jakab Péter riválisa

Stummer János, Jobbik
Budapest, 2021. november 29. Stummer János, a Jobbik parlamenti képviselője napirend után felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 29-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Elveszítette a pártelnöki versenyt Stummer János, pár napra rá bejelentette, hogy távozik a botránypártból.
Vágólapra másolva!

Stummer facebookos búcsúposztjában arról ír, hogy a Jobbik szombati tisztújításán "világos politikai alternatívát kínált" a küldötteknek, de a többség nemet mondott a "hazafias politikára és szervezeti megújulásra." Most már bevallja, hogy "Jakab Péter és szűk környezetének politikáját és vezetési gyakorlatát eddig is távolságtartással kezeltem". Arról is ír, hogy tovább foglalkozna közügyekkel, de új pártot nem akar alapítani.

Stummer János, itt még a Jobbik parlamenti képviselőjeként Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Stummer János a békéscsabai egyéni választókerületben indult az idei választásokon, sokan esélyesnek gondolták, de végül nagyon megverte a Fidesz-KDNP jelöltje, Herczeg Tamás. A vereség után hamar kiderült, hogy le akarja váltani a Jobbik elnökét, Jakab Pétert, akit viszont nagy többséggel újraválasztottak vele szemben a párt súlyos botrányai és az előző választáshoz képest összetöpörödött parlamenti frakciója ellenére.

Jakab Péter Forrás: MTI/Kovács Attila

Szexbotrány a Jobbikban

Legutóbb egy párton belül történt súlyos szexuális zaklatási botrány derült ki. Továbbra sem tisztázta a vezetőség, hogy miért hallgattak hónapokon keresztül arról, hogy Szilágyi György korábbi alelnök barátnőjét egy zárt pártrendezvényen meg akarták erőszakolni még tavaly decemberben. Jakab az ügyet le akarta tagadni, nem beszél az áldozatról, és nem kért bocsánatot sem a botrány miatt.

Múlt héten derült ki, hogy tavaly decemberben egy Ököritófülpösön tartott disznóvágáson a párt egyik politikusa megpróbálhatta megerőszakolni Szilágyi György 24 éves élettársát. Szilágyi azt mondta: személyesen mondta el a történteket Jakabnak, mégis mást állítottak a közleményben. Jakab Péter hétfőn az Országgyűlésben nem is mert felszólalni napirend előtt, pedig a korábbi ciklusban mindig ő beszélt pártja nevében. Bár Stummer az április 3-i vereség óta többször posztolt arról, hogy nem adja fel, könnyen lehet, hogy ez a legutóbbi botrány már neki is sok volt, és jelentős része lehetett a döntésében, hogy kilép a pártból.