A kispadon zokogott és ordított edzőjével - most a világ egyik legjobb csapatában focizhat

Horizontal
Benfica's Uruguayan forward Darwin Nunez celebrates after scoring a goal during the Portuguese league football match between SL Benfica and Belenenses SAD at the Luz stadium in Lisbon on April 9, 2022. (Photo by CARLOS COSTA / AFP)
Vágólapra másolva!
Az európai labdarúgás egyik legnagyobb tehetségének tartják az uruguayi Darwin Nunezt. A gólerős támadó pályafutása nehézségekkel indult, már 18 évesen műteni kellett a térdét. A sérülések ellenére a fiatal focista Európába szerződött, a Benficában sztár lett belőle és a 2021/2022-es szezonban valósággal berobbant a nemzetközi labdarúgásba. Nunez Portugáliában gólkirály lett, a BL-ben sztárcsapatok ellen szerzett gólokat, teljesítményére azonnal felfigyeltek a legnagyobb európai futballklubok. A 22 éves támadóért folytatott harcot végül a Liverpool nyerte meg, így Jürgen Klopp kezei alatt az ígéretes tehetség hamarosan világklasszissá válhat.

Nunez 26 találattal a portugál élvonal gólkirálya lett, de a Bajnokok Ligájában is letette a névjegyét, ahol olyan csapatok ellen lőtt gólt, gólokat, mint a Barcelona, a Bayern München, az Ajax és a Liverpool.

Minden sorozatot figyelembe véve 32 góllal zárta a 2021/2022-es évadot, jelenleg a nemzetközi labdarúgás egyik legígéretesebb tehetségének tartják.

A gólerős csatárt sokáig a nyáron várhatóan nagy megújuláson áteső Manchester Uniteddel hozták leggyakrabban szóba, emellett több topklub is meg akarta szerezni a felkapott futballistát. Végül a Liverpool lett a befutó, amely ráadásul rekordösszeget fizet érte.

Nunez nehézségekkel és kemény megpróbáltatásokkal nézett szembe eddigi élete és pályafutása során, rengeteget küzdött azért, hogy ilyen magas szintre jusson.

Darwin Nunez a nemzetközi futball egyik legtehetségesebb csatára Forrás: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

Súlyos térdsérülések, majd egy fantasztikus szezon

Darwin Nunez a Los Piratas elnevezésű nyomornegyedben nőtt fel Artigasban, a brazil határnál található uruguayi faluban. Már fiatalon hatalmas akadályok elé állította az élet, ígéretesen induló karrierje elején súlyos térdsérüléseket szenvedett, ezért már 18 évesen műtétre volt szüksége.

Ennek ellenére egyik legnagyobb erőssége a fizikális ereje és robbanékonysága, és amikor 2019 nyarán a Penarol együttesétől a spanyol másodosztályban szereplő Almería csapatához igazolt, már az első szezonjában 16 gólt szerzett.

Teljesítményére felfigyeltek a Benficánál és 2020-ban klubrekordot jelentő 24 millió euróért megszerezték és ötéves szerződést kötöttek vele.

Az átigazolás után Nunez az apja vállain zokogott, amiért sikerült valóra váltania álmait, miután leküzdötte súlyos sérüléseit.

Első idényében remekül alkalmazkodott a portugál bajnokság körülményeihez, de nem tudott szabadulni makacs térdfájdalmaitól, amelyek 2021 májusában újra kínozni kezdték.

A hozzá legközelebb állók szerint Nunezt elragadták az érzelmek, amikor a Farense elleni mérkőzésen a kispadon a térdét szorongatva sírt, és tombolva vitatkozott a csapat akkori edzőjével, Jorge Jesusszal. A Sporting Lisszabon elleni rangadón gyengén futballozott, gyakorlatilag sérülten játszott azon a meccsen, majd törölte a közösségi oldalát, hogy elkerülje a Benfica-drukkerek dühét.

Újabb sérülése nagy érvágás volt számára, mert nem vehetett részt az uruguayi válogatottal a Copa Américán és a következő idény elejét is ki kellett hagynia.

Tavaly nyáron ismét megműtötték a térdét, azonban minden korábbinál erősebben és jobb formában tért vissza, és a 2021/2022-es szezonban megállíthatatlanul futballozott.

Akik a legjobban ismerik Nunezt, azt állítják róla, hogy sokkal visszafogottabbá vált és már jobban uralja az érzelmeit mióta apa lett. A csatár azóta a közösségi médiába is visszatért, és a hosszú hajviseletére utaló kritikákat is jól kezeli, góljai után gyakran a fejére mutatva üzen a szurkolóknak.

Jürgen Klopp kezei alatt világklasszissá válhat

A fiatal támadó rengeteget fejlődött az idei szezonban, tulajdonképpen kinőtte a portugál bajnokságot - amely végülis egy ugródeszka volt számára - és immár egy erősebb ligában is bebizonyíthatja, hogy megállja a helyét. Sokáig kérdéses volt, melyik topligába, melyik topcsapathoz szerződhet, bár kérője akadt bőven. Az uruguayi csatár csodálja Pep Guardiola munkásságát és nagyra tartja a Manchester City-t, azonban a klubnál rengeteg a sztár, a kispadon is nagy nevek ülnek, ráadásul most szerezték meg a Borussia Dortmundtól Erling Haalandot, így a Premier League címvédője nem jöhetett szóba.

A másik manchesteri gigász, a pocsék szezont futó és évek óta szenvedő United nagyon meg akarta szerezni Nunezt, és hajlandó lett volna tekintélyes összeget fizetni érte. Az szinte biztos, hogy az Ajaxtól érkező új tréner, Erik Ten Hag a nyáron jelentősen átalakítja a játékoskeretet, akár egy tucat játékos is távozhat, és könnyen lehet, hogy ennyien fognak majd érkezni is. Jelenleg úgy tűnik, hogy Cristiano Ronaldo marad Manchesterben, de a klubnak hatalmas szüksége van legalább még egy kiváló támadóra.

A vezetőség nem bánta volna, ha az ötszörös aranylabdás klasszis társa éppen Darwin Nunez lett volna a csatársorban, de az uruguayi végül visszautasította az érte tett ajánlatot.

Képességei alapján Nunez olyan csapatban nyújthat kiemelkedő teljesítményt, ahol kellő teret kaphat a megindulásokhoz és érvényesítheti fizikális erejét, illetve rendszeresen játszhat. A Premier League-nél maradva ebből a szempontból akár az Arsenal vagy a Tottenham is szóba jöhetett volna, ám jelen pillanatban egyik klub sem tekinthető világverő sztárcsapatnak.

A csatár megszerzéséért folytatott harcot végül a Jürgen Klopp által irányított Liverpool nyerte meg, az idén BL-döntős együttes taktikája valószínűleg illeni is fog Nunez stílusához.

Az angol bajnokság 2021/2022-es szezonjának második helyezettjénél semmit nem bíztak a véletlenre, és közel 100 millió eurót (egészen pontosan 75 milliót és további 20 milliós kiegészítést) ajánlottak érte, amelyre a Benfica már nem tudott nemet mondani. Természetesen a Manchester City-hez hasonlóan a Liverpool támadósora is bivalyerős, így joggal merülhet fel a kérdés, hogyan fér majd be a kezdőbe a 22 éves tehetség.

Nunez érkezésével tovább erősödik a Liverpool félelmetes támadósora Forrás: AFP/Phil Noble

Nunez érkezése a hírek szerint Sadio Mané távozását vetítheti elő, aki a Bayern Münchenbe szerződhet, ám a szenegáli focista maradása esetén még több variációs lehetősége lesz Kloppnak. Mané mellett többek között Mohamed Szalah, Roberto Firmino, Diogo Jota, Luiz Dias és Takumi Minamino szerepelnek a támadósorban, amely Nunez érkezésével csak erősödik, és a csillagászati összegért igazolt ifjú sztár minden bizonnyal nem a kispadot fogja koptatni a következő idényben.

A Pool német edzője egyébként élőben láthatta, mire képes a Benfica sztárja, a BL-negyeddöntős párharc mindkét meccsén gólt szerzett az uruguayi, és bátran felvette a harcot a világ egyik legjobb hátvédjével, Virgil Van Dijkkal is. Kloppnak nagyon tetszett a csatár játéka, a visszavágó előtt nem győzte dicsérni a tehetséges támadót.

"Igazán jó futballista. Már korábban is ismertem, de most a saját szememmel is láttam, milyen kemény csatát vívott Ibrahima Konatéval.

dicsérte Nunezt a Liverpool edzője. A gólerős csatár tulajdonképpen annyira meggyőzte Kloppot, hogy végül a klub történetének legdrágább futballistája lett, éppen Virgil Van Dijkot megelőzve, aki 2018 januárjában 85 millió euróért érkezett.

Jürgen Kloppot lenyűgözte Darwin Nunez teljesítménye Forrás: AFP/Paul Ellis

Korábban még a lehetséges kérők közé tartozott a Barcelona is, amelynek egykori csatára, az uruguayi Luis Suárez már beajánlotta honfitársát. Az Atlético Madridot idén nyáron elhagyó Suárez szerint a Barca hatalmas hibát követett el, amikor néhány éve nem igazolta le Nunezt.

"Már akkor a Barca figyelmébe ajánlottam Darwint, amikor még az Almeríában játszott. 15 év nemzetközi tapasztalattal rendelkezem, tudok pár dolgot a csatárokról. Mondtam is nekik: figyeljetek oda erre a srácra, mert nagyon jó és hatalmas potenciál van benne.

nyilatkozta néhány hónapja Suárez.

Darwin Nunez és Luis Suárez az uruguayi válogatottban Forrás: AFP/Raul Arboleda

Nunez a Barcelona ellen is bizonyította tehetségét az idei BL-szezonban, a lisszabonban 3-0-ra megnyert csoportmeccsen két gólt is lőtt a katalán sztárcsapatnak.

A Benfica vezetőedzője, Nelson Verissimo szerint Nunez ugyanolyan sokat ér, mint a portugál klubtól 2019-ben rekordösszegért távozó Joao Felix, akiért 126 millió eurót fizetett három éve az Atlético Madrid. A lisszaboni együttes a téli átigazolási időszakban nagyjából 70 millió euróért azért elengedte volna legjobb játékosát, de végül jól tette, hogy nem kapkodott, mert fél évvel később még nagyobb összeget kapott érte.

A tárgyalások során minden bizonnyal hatalmas előnyt jelentett, hogy a futballista ügynöke az a Jorge Mendes, akinek a leghíresebb ügyfele éppen Cristiano Ronaldo. Az biztos, hogy Nunez kiváló csapathoz került és napjaink egyik legjobb edzőjével dolgozhat, és 22 évesen már készen áll arra, hogy a világ legerősebb bajnokságában rugdossa a gólokat.