Az alkotás öröme az Olajág Otthonokban

Vágólapra másolva!
Az Olajág Otthonok lakói közössége rendkívül színes, összetett, így az egyének önkifejezése is nagyon sokrétű.
Vágólapra másolva!

Az intézményeinkben születtek már önéletrajzi és egyéb könyvek, versek, novellák egyaránt. Ezekben a művekben emlékek, a múlt vagy éppen a jelen eseményeinek feldolgozása, érzelmek, gondolatok átadása zajlik, ha az olvasó partner ebben. A mű megírásakor az alkotó egyedül van, de amikor megszületik a szerzemény, minden gondolat, mondanivaló átadásra kerül sok-sok ember számára.

Forrás: Olajág Otthonok

Élnek velünk a festészet eszközével önmagukat kifejezők, sőt másokat is erre tanító lakók is. A festészet lehetőséget ad nekik, hogy a színekkel, vonalakkal, formákkal mutassák meg a szemlélőnek, mi zajlik a lelkükben, miben hisznek, mire vágynak. A festés lehet önálló, de lehet csoportos időtöltés is, mely nem csak akkor nyújt élményt, amikor készül az alkotás, hanem megszületése után a szemlélő számára is mondanivalót hordoz.

Az agyag megmunkálása, a forma mely létrejön, a szín, mellyel azt gazdagítja az alkotó, szintén sok energiát, érzelmet szabadít fel. A létrejött mű örök emlékké válik valaki számára, akinek készült. Az eltöltött idő pedig a teremtés, valami új, valami szép létrehozásának az ideje, mely megosztható másokkal is.

Forrás: Olajág Otthonok

Alakulnak kis közösségek, akik ízekbe öntik a gondolataikat, érzéseiket. A közös főzés, sütés remek alkalom arra, hogy az élet nagy dolgait megvitassuk, miközben gasztronómia remekművek születnek, abból másoknak is lehet adni, az élményt megosztani. A főzés, sütés szeretete, az evés, ivás élvezete nem korfüggő, arra mindig van jó alkalom.

Van, aki miniatűr eszközöket készít – óra, bicska, stb. – melynek kidolgozott részletei csak nagyítóval válnak igazán láthatóvá, de olyan is akad, aki a jóga rendszeres gyakorlatával, lakótársak bevonásával valósítja meg önmagát, esetleg népdalkört, énekes műhelyt alakít. 1500 lakó, 1500 féle önkifejezési módszer, 1500 értékes ember.

Ha pedig segítség kell az önmegvalósításhoz, Bakancslista programunk azért született, hogy a lakói egyéni vágyak megvalósításában nyújtson segítséget. Az is az egyén erős önkifejezése, hogy egy-egy vágylistára mi kerül. Tandemugrás, zsiráfsimogatás, lovasfogat hajtás – mind-mind arról mesél, akinek a listájára kerül.

Hogyan ismerhetjük meg legjobban egymást? Hogyan tudhatjuk meg kikkel élünk együtt? Alkotásaikból, kívánságaikból olyan új vonásokat fedezünk fel még azokban is, akiket régebbről ismerünk, melyet el sem tudtunk volna képzelni.