Óriási átalakulás zajlik a játékonzolok világában

sony playstation plus
Csomagkínálattá válik a PlayStation Plus
Vágólapra másolva!
A korábbi egy helyet immár három csomagot kínál majd a PlayStation Plus-előfizetés, amibe teljesen betagozódik a korábbi PlayStation Now streamelős szolgáltatás is. A drágább csomagokkal nem csak több száz játékhoz férhetünk majd hozzá azonnal, de akár még PS2-es vagy PSP-s klasszikusokhoz is.
Vágólapra másolva!

A Sony korábban már bejelentette, hogy hamarosan teljesen átalakul az eddig megszokott havi előfizetéses szolgáltatás, a több tízmilliók által használt PlayStation Plus. A változtatásokat minden bizonnyal az is szükségessé tette, hogy a japán cégnek reagálnia kellett az egyre népszerűbbé váló, és rendkívül jó ár/érték arányú Xbox Game Pass szolgáltatásra.

Forrás: Sony

Mostanra gyakorlatilag minden kiderült azzal kapcsolatban, hogy mire számíthatunk a PlayStation Plus jövőjével kapcsolatban, így érdemes alaposan áttekinteni, mert némileg bonyolódik a helyzet.

A legfontosabb, hogy mostantól három előfizetési szintre nevezhetünk be:

  • PlayStation Plus Essential - ez jelenti az alapot, ami gyakorlatilag megfelel az eddigi előfizetésnek, így a már meglévő előfizetőket automatikusan erre állítják át. Az elérhető szolgáltatások sem változnak: havona kapunk ingyen PS4-es és PS5-ös játékokat, elérhető az online többjátékos mód, a felhős mentős, és kapunk exkluzív akciókat.
  • PlayStation Plus Extra - ez a második szint, ami mindent magában foglal az elsőből, plusz hozzánk vágnak több száz PS4-es és PS5-ös játékot, amiket bármikor ingyen letölthetünk.
  • PlayStation Plus Premium - a helyzet igazán itt, a harmadik szinten válik érdekessé. Az előbbiek mellett ugyanis kapunk egy rakás eredeti PS1-es, PS2-es és PSP-s klasszikus játékot, valamint felújított PS3-as játékokat. Ezen kívül hozzáférést kapunk a PlayStation Now nevű online streamelési lehetőséghez, amivel PS1-es, PS2-es, PSP-s, PS3-as és PS4-es játékokat streamelhetünk nem csak konzolra, hanem PC-re is.
Forrás: Sony

Fontos megjegyezni, hogy ezzel párhuzamosan a PlayStation Now megszűnik önálló szolgáltatásként, és csak a Premium-előfizetés részeként lesz elérhető, ennek megfelelően a Now korábbi előfizetői automatikusan Premium-előfizetőkké válnak. A Sony azt ígéri, hogy a már meglévő előfizetőknek nem módosulnak az árak a váltással.

A Premium szint egy másik fontos újdonsága, hogy számos játék esetében lehetőség lesz egy két órás próbára, ami segíthet eldönteni, hogy nekünk való-e az adott játék, érdemes-e megvenni.

Fontos, hogy az a próbaverzió semmilyen kötelezettséggel nem jár, viszont már ez alatt gyűjtögethetünk trófeákat és a mentéseink is megmaradnak. Így tehát ha később a vásárlás mellett döntünk, akkor onnan folytathatjuk, ahol a próba alatt abbahagytuk.

Átmenthető a platformok között, és a kiegészítők is működnek

Ahogy fentebb említettük, a két magasabb előfizetési szint esetében hozzáférést kapunk egy több száz játékból álló katalógushoz. Amennyiben ezek elérhetők PS4-en és PS5-ön is a mentések átvihetők a két konzol a felhőn keresztül: ehhez manuálisan fel kell tölteni a mentést a felhőbe az egyik konzolon, majd letölteni a másikon. Ha a streamelést választjuk, akkor ilyen gond, ott a mentések automatikusan tárolódnak, és bármelyik eszközök is folytatjuk, rögtön onnan indul a játék, ahol abbahagytuk.

Fontos megjegyezni, hogy a katalógusban elérhető játékok "teljes értékűek", ennek megfelelően minden kiegészítő, vagy egyéb új tartalom megvásárolható hozzájuk. Viszont ha lejár az előfizetésünk, akkor ugyebár elveszítjük a hozzáférésünket a játékhoz, így tehát a külön megvett kiegészítőkhöz is. Ha újra feliratkozunk, vagy külön megvásároljuk a játékot, akkor a kiegészítők ismét elérhetővé válnak.

Forrás: Sony

Amellett sem érdemes elmenni, hogy az előfizetéshez járó katalógus játékok internet nélkül is működnek, azonban legalább hetente egyszer be kell jelentkeznünk online, hogy a rendszer tudja ellenőrizni az előfizetésünk állapotát.

A Sony ígérete szerint a már a legalsó szinthez is járó havi ingyenes játékok továbbra is minden hónap első keddjén frissülnek majd, míg a felsőbb szintekhez tartozó katalógus játékok felhozatala a hónap közepén bővül.

Mikor és mennyiért?

Mivel egy rendkívül komplex átállási folyamatról van szó, a Sony a különböző régiókban lépcsőzetesen indítja el az új szolgáltatást. Ez azt jelenti, hogy nálunk Európában június 23-án várható a váltás, de a japán vállalat szerint becsúszhat néhány nap késés.

Az árak a következőként alakulnak:

  • PlayStation Plus Essential - 8,99€ havonta, 24,99€ negyedévente, 59,99€ egy évre
  • PlayStation Plus Extra - 13,99€ havonta, 39,99€ negyedévente, 99,99€ egy évre
  • PlayStation Plus Premium - 16,99€ havonta, 49,99€ negyedévente, 119,99€ egy évre

A katalógusban elérhető tervezett játékok egy részéről a Sony korábban egy blogbejegyzésben rántotta le a leplet, de a megjelenésig a felhozatal még bővülni fog.