Kiderült, miért vannak az emberéihez hasonló fogai egy halnak

Birkafejű hal
Vágólapra másolva!
A birkahal (Archosargus probatocephalus) a főként tengeri sugarasúszójú halak egyik faja, amely Észak-Amerika és Dél-Amerika keleti partvidékén honos. Elülső fogaikról ismertek, amelyek kísértetiesen hasonlítanak az emberi fogakra.
Vágólapra másolva!

A birkafejű halak világosszürke testén sötét függőleges csíkok futnak végig; a Texas Parks and Wildlife Department szerint a csíkos börtönruhákhoz való hasonlóság ihlette a "fegyenchal" becenevet. A halaknak hegyes tüskék futnak végig a hátukon. A legtöbb birkahal 43-45 centiméter hosszúra nő. Egyes példányok azonban az IUCN szerint elérhetik a 91 cm hosszúságot is.

A birkahalaknak ivarérett korukban négyszögletes, emberéihez hasonló fogaik nőnek, hogy kemény héjú zsákmányállatokkal táplálkozhassanak. Fiatalon minden puhatestű állatot megesznek, amit találnak, valamint különféle apró, héjas állatokat, beleértve a néhány milliméteres rákokat. Amint a birkahalak körülbelül 5 cm-nél hosszabbra nőnek az IUCN szerint kemény héjú állatokat, például puhatestűeket és kagylókat kezdenek enni.

Birkafejű hal Forrás: Jennette's Pier via Facebook

2021-ben az észak-karolinai Nags Headben, a Jennette's Piernél horgászok kifogtak egy olyan birkafejű halat, amely látványos rágófogakkal rendelkezett - számolt be korábban a Live Science. A halról készült fotókon látható, hogy ez a faj kiemelkedő, emberéihez hasonló elülső fogakat, valamint az alsó állkapcsában csonka őrlőfogak sorait képes növeszteni.

Ezek a fogak segítenek az állatnak feltörni a héjas állatok páncélját, illetve kissé meg is rágják velük a prédát.