Egy hegymászó meghalt, négy másikat ki kellett menteni Kaliforniában

Horizontal ILLUSTRATION DROUGHT CLIMATE METEOROLOGY RIVER BRIDGE LANDSCAPE
A section of a drought-stricken Shasta Lake sits mostly dry in Lakehead, California on July 2, 2021, as the Salt fire burns nearby. - Firefighters are battling nearly a dozen wildfires in the region following a heatwave and multiple lightning strikes. (Photo by JOSH EDELSON / AFP)
Vágólapra másolva!
A kaliforniai Shasta-hegyről több hegymászót szállítottak el hétfőn, néhányuk állapota válságos, egyikük belehalt sérüléseibe.
Vágólapra másolva!

Legalább négy hegymászót sikerült megmenteni – közölte a Siskiyou megyei seriff hivatala a Facebookon. A hegymászók az időjárási viszonyok rosszra fordulásáról számoltak be, a leesett nagymennyiségű hó megfagyott, ami akadályozta őket.

A Shasta-hegy egy potenciálisan aktív vulkán, 4322 méter magassággal – ez a második legmagasabb csúcs a Cascade-tartományban.

Az első riasztás 8 óra 39 perckor érkezett, arról számoltak be, hogy egy hegymászó súlyos sérüléseket szenvedett és kritikus állapotban van, egyikük pedig kisebb sérüléseket, köztük bokatörést szenvedett – közölték a hatóságok, akik egyúttal arról is beszámoltak, hogy egy másik hegymászó belehalt a sérüléseibe.

Egy újabb hegymászó kritikus egészségügyi állapotáról 12 óra 31 perckor érkezett hír. A harmadik jelentés órákkal később, 16 órakor futott be egy sérült női hegymászóról, akit már mentőhelikopter próbált megtalálni.

A közlemény szerint 18 órakor a Siskiyou megyei seriff hivatala egy ötödik hegymászó mentését koordinálta. Nem volt világos, hogy pontosan hány hegymászó sérült meg, és milyen természetű volt a mászásuk.

A meghalt hegymászó személyazonosságára a közeli hozzátartozók megerősítése után derül csak fény.

A mentési műveleteket a Siskiyou megyei seriff hivatala koordinálta többek között a városi tűzoltósággal, a megyei kutató-mentőszolgálattal és a légimentők legénységével együtt.

Címlapi képünkön a Shasta-hegy látható.