Karácsony Gergelyék évek óta támadják a rezsicsökkentést, a választók számon fogják kérni

KARÁCSONY Gergely; KUNHALMI Ágnes; NÉMETH Angéla; GYURCSÁNY Ferenc ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ beszél ellenzék főpolgármester-jelölt kampányzáró rendezvény Közéleti személyiség foglalkozása polgármesterjelölt politikus politikusnő SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY vála
Budapest, 2019. október 12. Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Németh Angéla újpalotai polgármesterjelölt és Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő, választmány elnök (b-j) az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely csak szerény főpolgármesteri eredményeket tud felmutatni, ezért – a Demszky-korszak hagyományait felidézve – egyfajta „kommunikációs városvezetést" folytat – mondta Erdős Gergely, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának elemzője az Origónak adott interjúban. Erdős szerint ennek egyik legfőbb jellemzője, hogy Karácsony a jobboldali kormánnyal vívott lövészárokharcból próbál politikai tőkét kovácsolni. Hozzátette, hogy Karácsony pártja, a Párbeszéd a rezsicsökkentési program egyik leghevesebb ellenzője volt az elmúlt években, és a rezsicsökkentéssel kapcsolatos friss nyilatkozata kockázatos lépés, hiszen a választói jogosan kérhetik számon rajta és pártján a politikai következetesség hiányát.
Vágólapra másolva!

Miért fontos a rezsicsökkentés a magyar családok számára, és miért óriási siker, amit Orbán Viktor elért Brüsszelben a múlt héten?

A 2010 előtt regnáló balliberális kormányok megszorító neoliberális gazdaságpolitikájának állandó elemét képezték a közüzemi díjemelések, amelyek – az egyéb lakossági sarcok mellett – jelentős terhet róttak a magyar családokra, illetve a bérből és fizetésből élőkre. A polgári kormány 2010 után bevezetett intézkedései, vagyis kezdetben

a rezsiárak befagyasztása, majd egyes alapélelmiszerek és az üzemanyag hatósági árazásának bevezetése véget vetett a szocialista-liberális kormányok elhibázott gyakorlatának, egyben kiszámíthatóbbá tette a családi költségvetés tervezését.

Napjainkban, az orosz–ukrán háború által előidézett szorongatott gazdasági helyzetben még inkább felértékelődnek a kormányzati rezsicsökkentés előnyei, melyeket a magyar emberek a mindennapjaikban tapasztalhatnak.

Karácsony Gergely már a kezdetektől támadta a rezsicsökkentést. Fotó: Koncz Márton - Origo

Meg kell védeni Budapestet a rezsicsökkentés megszüntetésének hatásaitól – ezt Karácsony Gergely főpolgármester írta a Facebookon, miután a kormány terveiből kiderült, hogy a családok esetében megmarad a rezsicsökkentés, de az önkormányzatok és a cégek esetében nem. Miért reagált így a főpolgármester?

Az önkormányzati ciklus felénél járva kijelenthető, hogy Karácsony Gergely csak szerény főpolgármesteri eredményeket tud felmutatni, ezért – a Demszky-korszak hagyományait felidézve – egyfajta „kommunikációs városvezetést" folytat. Ennek az egyik legfőbb jellemzője, hogy

Karácsony Gergely a kezdetek óta támadta a rezsicsökkentést, országgyűlési képviselőként pedig nem szavazta meg a rezsicsökkentési törvényeket. Miért nem működik most együtt a kormánnyal?

Nem szabad elfelejtenünk, hogy

Karácsony pártja, a Párbeszéd a rezsicsökkentési program egyik leghevesebb ellenzője volt az elmúlt években.

Tordai Bence jelenlegi frakcióvezető 2018-ban még úgy látta, hogy a rezsicsökkentés "nemhogy nem segített, de mostanra egyértelmű, hogy ártott", évekkel később pedig a hatósági árak alkalmazása helyett a fogyasztás korlátozását javasolta a magyaroknak. A Párbeszéd azóta is támadja a rezsicsökkentést.

Karácsony Gergely párttársa, Kocsis-Cake Olivio 2022 elején amellett érvelt, hogy „zárjuk el az orosz gáz- és olajcsapot", amivel a magyar családoknak is olyan, akár ötven-százalékos energiaár-emelkedéssel kellene szembenézniük, mint a nyugat-európai háztartásoknak.

A baloldal szerint a rezsicsökkentés hülyeség. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Karácsony rezsicsökkentéssel kapcsolatos friss nyilatkozata ugyanakkor kockázatos lépés, hiszen a választói jogosan kérhetik számon rajta és pártján a politikai következetesség hiányát.

"Karácsony Gergelyt, a messze leggazdagabb önkormányzat vezetőjét, no meg a baloldali pártokat is arra biztatjuk, hogy járuljanak hozzá a rezsicsökkentés védelméhez ahelyett, hogy a frakciók alakításával trükköznek, hogy milliárdokat tegyenek zsebre" – írta közleményében Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos. Miért érdekes, hogy Karácsony a leggazdagabb önkormányzatok egyikének vezetőjeként nem akar a magyar családok megsegítése mellé állni?

A jobboldali kormány támadása, a főváros és a kormányzat közötti ellentétek mesterséges szítása Karácsony politikai tevékenységének a legmeghatározóbb eleme.

A főpolgármester konkrét ügyek mentén is vonakodik együttműködni a kormánnyal, mivel attól reméli a politikai súlya, illetve a baloldali szavazók szimpátiájának megőrzését, hogy sorozatosan a miniszterelnök politikájával szemben pozicionálja magát.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Hangsúlyozni kell azonban, hogy a főpolgármesteri munka elsősorban szakmai feladat, nem fogható fel kizárólag hatalmi-ideológiai játszmák összességeként. Ez utóbbi szemlélet negatív következményei (Városháza-botrány; a kerékpáros közlekedés egyoldalú előnyben részesítése az autósok rovására; elmaradó, illetve akadozva haladó fővárosi fejlesztések stb.) két és fél év baloldali vezetés után világosan láthatók Budapesten.