Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Botrány: Letiltotta Moldova György utolsó könyvét az özvegye

Moldova György író a Városmajorban
Moldova György író a Városmajorban 2014. december 12-én
Vágólapra másolva!
Az Ünnepi Könyvhét szenzációja lehetett volna, ám az utolsó Moldova-könyv a fiók mélyén maradhat, s talán ez az igazi szenzáció. A legolvasottabb magyar író kézirata hiába van ott a kiadónál, Palotás Katalin, az író özvegye nem engedi megjelentetni. Az asszony évtizedekig az írónak dolgozott, majd amikor Moldova felesége néhány éve meghalt, a nő hozzáment. Ezt írta meg Moldova, és ezt nem engedi kiadni az özvegy.
Vágólapra másolva!

– Azt mondtam, hogy Gyuri életműve teljes, s ezt most is így gondolom – mondta a Blikknek Palotás Katalin, az író özvegye. – Az már több helyen megjelent, hogy az utolsó munkája, az utolsó nagyszabású regénye a Két szerelem címen íródott. Erről még ő is beszélt a halála előtt, s hangsúlyozta: kétkötetes műről van szó, az egyik a volt feleségéről, a másik rólam, a velem való kapcsolatáról szól majd. Nos, Zsuzsa alcímmel a Két szerelem első része már a boltokban van. A könyvhéten megvásárolható. Ám a második, amely a Katalin alcímet viselné, soha nem jelenik meg. Nem engedem és nem járulok hozzá. Ez az én döntésem, amelyet Gyurival természetesen a halála előtt megbeszéltem...

Moldova György író a Városmajorban 2014. december 12-én Fotó: Szabó Gábor - Origo

A dráma a jelek szerint a már égi pályán alkotó Moldova Györgyöt sem kerüli el. Hiába írt ki magából mindent, ahogy ő is fogalmazta, hiába „rajzolta meg" egy húsz évre visszanyúló, házassággal végződő kapcsolat vázlatát..., az a fiók mélyén marad, fogalmaz a lap.

– Döntésemről tájékoztattam a kiadót is – folytatta az özvegy –, s bízom benne, hogy tiszteletben tartják ezt, és nem kell jogi útra terelni az ügyet. Gyuri is azt akarná, hogy ez így legyen. Amikor elolvastam a kéziratot, arra kértem, ez ne kerüljön nyilvánosságra. A közös történetünk maradjon meg a mi kettőnk titkának. Ez a csodálatos ember nem tiltakozott, nem ellenkezett, nem sértődött meg, hanem azt mondta: tudod, hogy soha nem tennék olyat, amivel téged megbánthatlak - állítja az özvegy.

Moldova György múlt szombaton halt meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről