Válságban a Telex, drámaian kevesen olvassák, átalakítják a céget

telex logó Telex.hu
Vágólapra másolva!
A Telex.hu baloldali propagandafelület kiadót céget átalakítják – adta hírül a régi indexesek új blogja. Nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy az átalakítás két dologgal állhat összefüggésben: 1) a baloldali blogot drámaian kevesen olvassák; 2) a baloldal ismét elbukta az országgyűlési választást. Tehát sem az olvasottság, sem a (potenciális) baloldali szavazók bevonzása területén nem sikerült a Telexnek a kitűzött célok elérése, ezek miatt pedig egyre elégedetlenebbek lehetnek a finanszírozók, így jöhet az átalakítás, amelynek – a rendelkezésre álló információk alapján – az első számú vesztese Munk Veronika alapító-főszerkesztő.
Vágólapra másolva!

A régi indexesek új blogja, a Telex.hu arról ír, hogy a baloldali blog „dolgozói tulajdonba" kerül.

Döntésüket a következőképpen indokolták: „csak a Telexben dolgozók jutnak részvényekhez, és a jövőben is biztosítani szeretnénk jogi eszközökkel, hogy ne kerülhessen semmilyen politikus vagy oligarcha kezébe, irányítása alá a cég".

A Telex logója Forrás: wikipedia- Telex.hu

A „ne kerülhessen semmilyen politikus vagy oligarcha kezébe, irányítása alá a cég" különösen megmosolyogtató annak tükrében, hogy

a baloldal propagandafelületeként működő blogot 2021 márciusában 200 ezer euróval támogatta Közép-Kelet-Európa egyik legfontosabb oligarchája, a „cseh Sorosként" emlegetett Zdenek Bakala

írja a Kontra.hu. (Meggyezés: egész pontosan a Ne Hallgassunk Nonprofit Kft. számlájára érkezett, amelyet Munk Veronika és Dull Szabolcs, a Telex két főszerkesztője, valamint Kárpáti Márton, a Telex kiadójának vezetője hozott létre.)

A Kontra arról is beszámolt, hogy

a baloldali 24.hu kiadójának tulajdonosa, a „trükkös Zotyóként" emlegetett Varga Zoltán oligarcha bevallotta, hogy 2014 előtt üzletelt Zdenek Bakalával.

Bakaláról még azt érdemes tudni, hogy egy privatizációs ügye miatt nyomoznak ellene a cseh hatóságot. Az oligarcha viselt dolgairól az Origo itt írt részletesen.

Na, de tértünk vissza a „dolgozói tulajdonba" került Telexhez. Ez vélhetően két dologgal függ össze:

  1. a baloldali blogot drámaian kevesen olvassák
  2. a baloldal ismét elbukta az országgyűlési választást

Ezen okok miatt – magától értetődően –

egyre elégedetlenebbek lehetnek a Telex finanszírozói, hiszen hiába támogatták anyagilag a baloldal propagandafelületet, az jelentősen alulmúlta a elvárt szintet, úgy az olvasottság, mint a (potenciális) baloldali szavazók bevonzása területén.

Az Origo az elmúlt hetekben számos alkalommal írt arról, hogy a – dkt.hu/Gemius Audience adatai szerint – portálunk a legolvasottabb híroldal Magyarországon, csupán a kizárólag bulvársztorikat megjelenítő Blikk.hu produkál hasonló számokat.

A Telex viszont szánalmasan alulteljesít.

Bár az alapításakor „piacvezetőnek" szánták, ha az összes hírportált ideszámítjuk, akkor

az olvasottságuk alapján általában nem kerülnek be az első 10 közzé (míg az Origo első vagy második), ha pedig a döntő többségében a politikai híreket szolgálató portálokat vesszük alapul, akkor a Telex negyedik-hatodik helyen áll.

Mindkét adatsor nagyon távol áll a piacvezetőtől, arról nem is beszélve, hogy

a baloldal elvesztett – 2018-hoz viszonyítva – több mint 750 ezer szavazót.

A Telex tehát minden téren kudarcot vallott, így teljesen érthető, hogy átalakítják a céget, mivel

a jelenlegi konstrukció sem olvasottsági, sem politikai téren nem célravezető.

Az átalakításról az alábbi konkrétumokat lehet tudni: „A részvények 75%-a dolgozói részvény lesz, a szerkesztőség kérésének megfelelően a dolgozók közt egyenlő arányban elosztva. Ebből a részvényből csak Munk Veronika alapító-főszerkesztő kap a többiekénél nagyobb hányadot."
...
„A részvények fennmaradó 25%-a törzsrészvényként Dull Szabolcs főszerkesztő, Kárpáti Márton üzletfejlesztési és stratégiai igazgató, Kárpáti András informatikai igazgató és Pusztay András gazdasági és értékesítési igazgató között oszlik majd el."

Magyarán: mégiscsak arról van szó, hogy az alapító-főszerkesztő Munk Veronikát félreállítják, kitolják a szélére. Ez meglehetősen ironikus annak tükrében, hogy a baloldali propagandafelület vezetőségében ő az egyetlen nő.

A Telex progresszív, nyugatias, woke, feminista, genderkonform és a többi portálnak tekinthető, ennek ellenére mégis az egyetlen női vezetőjüket rakják partvonalra.

Persze az is könnyedén elképzelhető, hogy vele akarják elvitetni a balhét, amiért mind az olvasottság, mind a baloldal szavazók bevonzása terén látványos kudarcot szenvedett el a propagandafelület.