Egy év börtön járhat a netes sértegetésért Japánban

hana kimura
Hana Kimura 2019-ben
Vágólapra másolva!
A kiszabható pénzbüntetés mértéke pedig harmincszorosára ugrott.
Vágólapra másolva!

Nagyot szigorított Japán az internetes zaklatás és sértegetés ellen hozott törvényén, az életbe lépését követően az elkövetők az eddigi egy hónap helyett egy év börtönbüntetést is kaphatnak, míg a rájuk kiszabható pénzbírság maximum összege 10 ezer jenről 300 ezer jenre, avagy 861 ezer forintra ugrott.

Hana Kimura 2019-ben Forrás: Yoccy441 / Wikimedia

A törvény szigorítását Hana Kimura pankrátor és színésznő halálával indokolták az illetékesek, a lelki problémákkal küzdő nő 2020 májusában, csupán 22 évesen öngyilkosságot követett el. A halálában nagy szerepet játszott, hogy az őt szerepeltető egyes műsorok műbalhéi miatt internetes zaklatás tárgyává vált, az öngyilkossága előtt pedig önbántalmazós képet osztott meg a közösségi médiában, amelynek láttán egy zaklatója kommentben még aktívan sarkallta is rá, hogy vessen véget az életének.

Ebből végül vádemelés lett, azonban a bíró csak a tízezer jenes, azaz 28 ezer forintos pénzbüntetést szabta ki a férfira, a döntés társadalmi felháborodást keltett. Később Hana családja egy másik zaklatót polgári peres úton olyan másfél millió jen, bő négymillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelki elsősegély-számot!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!