Érezték a siketek a zenét az úttörő koncerten

People raising their hands at a concert Arts Culture and Entertainment Music Festival Real People Performing Arts Event Unrecognizable Person Hand Raised Photography Artist Arms Outstretched Incidental People Large Group Of People Group Of People Part Of
Large concert crowd with their hands raised standing in front of a stage.
Vágólapra másolva!
5G adatkapcsolatot használó, viselhető eszközök tolmácsolták a dalokat és a hangulatot.
Vágólapra másolva!

Egyedülálló 5G-alapú fejlesztést mutatott be a Music Not Impossible csapattal közösen a Vodafone, egy haptikus eszköz segítségével siket és nagyothallók zenerajongók példa nélküli élőzenei élményben részesülhettek. A fejlesztés a dél-londoni Mighty Hoopla zenei fesztiválon debütált a világhírű Jessie Ware koncertjén, és osztatlan sikert aratott mind a használók, mind a fellépők körében.

A Vodafone és a Music Not Impossible innovációja a haptikus (tapintásalapú) technológián alapul, melynek köszönhetően az eszköz viselői a csuklójukon, bokájukon, és felsőtestükön elhelyezett eszközökön keresztül leadott rezgések formájában képesek érzékelni a zenét.

Ehhez hasonló fejlesztéssel sokan kísérleteztek, azonban a Vodafone a világon elsőként hozott olyan fejlesztést, amely nem csupán a hallott zene lüktetését, de a tömeg hangulatát is képes átadni. A zene és a tömeg rezgéseit szenzorok rögzítik és küldik tovább a jelet az eszközre, melynek viselője azt rezgések formájában, az 5G hálózat rendkívüli sebességének köszönhetően lényegében valós időben érzékelhetik.

Rendkívül pozitív volt a Vodafone és a Music Not Impossible innovációjának fogadtatása – Kyle Springate, egy korábban súlyos halláskárosodást szenvedett fesztiválozó, aki kipróbálta az eszközt, úgy fogalmazott: „Egy ilyen nagy és hangos tömegben általában nem lehet hallani az éneklést és ha az előadó száját eltakarja a mikrofon, szájról sem lehet olvasni. Az eszköz viselésével sokkal könnyebben tudtam követni a dalokat, és amikor a tömeg tombolt, én is mindent érzékeltem. Eufórikus érzés volt!

Az eszköz debütálása kapcsán Jessie Ware világhírű énekes és dalszerző így vélekedett: „Amikor először hallottam erről a technológiáról, teljesen lenyűgözött, az eszközt kipróbáló rajongók reakcióit látni pedig hihetetlen élmény volt. A zene mindenkié, csodás dolog, hogy siket és nagyothalló zeneszerető emberek is megtapasztalhatják az élőzene nyújtotta élményt – bízom benne, hogy a jövőben minél több fellépésemen használhatók lesznek ezek az eszközök".

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!