A férfi világranglista első két helyezettje nem indul a wimbledoni tenisztornán

Wimbledon Tennis Gentlemen's singles final Horizontal TENNIS
Novak Djokovic of Serbia reacts after winning the Gentlemen's singles final of the Championships, Wimbledon against Roger Federer of Switzerland at the All England Lawn Tennis and Croquet Club in London, United Kingdom on July 14, 2019. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Atsushi Taketazu / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Vágólapra másolva!
A világranglistán harmadik, címvédő Novak Djokovic lesz az első kiemelt a férfiaknál a wimbledoni teniszbajnokság hétfőn rajtoló főtáblás küzdelmeiben, ahol mindkét nem mezőnyében rengeteg lesz a hiányzó az éljátékosok közül.

A szervezők keddi tájékoztatása szerint a szerb sztár azért került a kiemelési lista élére, mert a világelső Danyiil Medvegyev nem léphet pályára Londonban, miután a házigazdák az ukrajnai háború miatt kitiltották az orosz és fehérorosz játékosokat. Az ATP-rangsorban második német Alexander Zverev pedig nemrég bokaműtéten esett át, és egyelőre harcképtelen.

A 20-szoros Grand Slam-győztes Djokovic az év elején oltatlansága miatt nem szerepelhetett az Australian Openen, a Roland Garroson pedig a negyeddöntőben kikapott a 22. GS-trófeáját begyűjtő Rafael Nadaltól. A belgrádi teniszező ráadásul tovább csúszik majd a ranglistán, mivel bajnokként 2000 pontot elveszít, ugyanis

az ATP (és a WTA) nem oszt pontokat Wimbledon után az oroszok és fehéroroszok száműzése miatt.

A második kiemelt a 36 éves Nadal lesz, ami azt is jelenti, hogy a két sztár csak a döntőben találkozhat egymással Londonban.

Medvegyeven kívül a világranglista élmezőnyéből Andrej Rubljov, Karen Hacsanov, Aszlan Karacev és Ilja Ivaska kénytelen kihagyni eltiltás miatt a wimbledoni versenyt, de olyan nagy nevek is távol maradnak Londontól (elsősorban sérülés miatt), mint Roger Federer, Dominic Thiem, Nishikori Kei és Lloyd Harris.

A nőknél a 35 mérkőzés óta veretlen, világelső Iga Swiatek az első kiemelt, a második pedig az észt Anett Kontaveit. A hölgyek között vannak az igazán komoly hiányzók: a címvédő Ashleigh Barty márciusban bejelentette visszavonulását, a jelenlegi világranglista első ötven helyezettjéből pedig 12-en nem neveztek a tornára.

A korábbi Grand Slam-győztesek közül Oszaka Naomi, Sofia Kenin és Viktorija Azarenka is közöttük van, de ex-GS-döntősök közül is Leylah Fernandez, Markéta Vondroušová vagy Anasztaszija Pavljucsenkova is a távol maradók névsorát erősíti, a világranglistán hatodik Arina Szabalenkáról és a (várandós) világbajnok Jelina Szvitolináról nem is beszélve.

A wimbledoni szervezők korábban az előző két év füves pályás eredményei alapján készítették el a kiemelést, tavaly óta viszont már a világranglistákat veszik alapul.

A magyar résztvevők közül Balázs Attila, Fucsovics Márton, Bondár Anna, Gálfi Dalma és Udvardy Panna biztosan főtáblás, míg Piros Zsombor, Babos Tímea és Jani Réka a héten a selejtezőből próbálja beverekedni magát a legjobb 128 közé – ehhez még két mérkőzést kell nyerniük.