Rekordot döntött az üzemanyagok ára Spanyolországban, a baloldali kormány mégsem hajlandó árstopot bevezetni

koronavírus spanyolországban SÁNCHEZ, Pedro
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök beszédet mond a spanyol parlament alsóházának plenáris ülésén Madridban 2020. május 6-án. Az ülés a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő szükségállapot újabb meghosszabbításáról dönt.
Vágólapra másolva!
Dacára annak, hogy két hét leforgása alatt kétszer is történelmi rekordot döntött mind a benzin, mind a gázolaj ára Spanyolországban, a Pedro Sánchez vezette baloldali kormánykoalíció nem akar árstopot bevezetni, helyette üzemanyagbónusszal próbálkozik, ami nem sokat ér. A spanyol fogyasztóvédelmi szervezet szerint nincs értelme a bónusszal tovább húzni az időt, helyette maximalizálni kell az üzemanyagok árát, mert az valódi segítséget jelentene az embereknek. Közben a fuvarozók sztrájkkal fenyegetőznek, amennyiben továbbra sem hajlandó lépni a baloldali kormány.
Vágólapra másolva!

Megállíthatatlanul drágulnak az üzemanyagok Spanyolországban. A múlt heti történelmi rekord után újabb csúcsot döntött mind a benzin, mind a gázolaj ára:

előbbi literenként most már átlépte a 2,14 eurót (körülbelül 853 forint), utóbbi pedig a 2,07 eurót (körülbelül 826 forint)

– írja a Mediaworks Hírcentruma az RTVE spanyol közszolgálati csatorna egyik műsorára hivatkozva.

Az Európai Unió Olajértesítője szerint

a dízel hét, a 95-ös pedig két centtel drágult egy hét alatt.

Mindkét üzemanyag meghaladja az uniós, a benziné pedig az eurózóna átlagát is. A kormány által áprilisban bevezetett 20 centes üzemanyagbónusszal a legolcsóbb benzinkutaknál is 40-45 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül egy átlagos tankolás.

A fuvarozók már jelezték a kormánynak, hogy további segítségre van szükségük, és ha nem kapják meg, a márciusihoz hasonló sztrájkra számíthatnak.

Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök szerdán a kongresszus előtt jelentette be, hogy szombaton meghosszabbítják a válságkezelési intézkedéseket, köztük az üzemanyag-kedvezményt is, mellyel kapcsolatban várhatóan módosításokat hajtanak végre.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök Forrás: MTI/EPA/EFE/J. J. Guillen

A spanyol fogyasztóvédelmi szervezet szerint nincs értelme a bónusszal húzni az időt, helyette

maximalizálni kell az üzemanyagok árát, mert az valódi segítséget jelentene

mind a fuvarozóknak, mind az állampolgároknak.