Vágólapra másolva!
Az Országos Minifutball Szövetség elnöke, Tibor Dávid az Origónak nyilatkozott a nemrég véget ért Európa-bajnokságról. A szövetség első embere a közelgő világbajnokságról, a minifoci helyzetéről és a jövőről is beszélt. Többek között elárulta, hogy a közeljövőben Magyarországra szeretnének hozni egy világeseményt.

A magyar minifoci-válogatott a negyeddöntőben búcsúzott a kassai Európa-bajnokságtól. Összességében csalódásként élte meg az eredményt?
Abból a szempontból gondolom csalódásnak az eredményünket, hogy a csapat felkészülése után, illetve a kvalitásait tekintve

reális volt az eredetileg kitűzött cél, az éremszerzés. Lehetőleg ez a legfényesebb legyen. Mindig akkor vagyok csalódott, ha úgy érzem, nem jött ki az az eredmény, ami bennünk volt. Hiszek abban is, hogy az élet hosszú távon igazságos.

Volt már olyan torna is, amikor valószínűleg jobb eredményt értünk el, mint amit az akkori képességeink előre vetítettek. Most szerintem a válogatott képességeihez képest az elért eredmény alatta van az elvártnak, ennél több volt ebben a csapatban. Az élet viszont egy tanulási folyamat, hiszek benne, hogy az,

Ha pedig így lesz, akkor meglesz a jó eredmény is, ami most elmaradt.

A magyar válogatott Szerbiát még legyőzte a nyolcaddöntőben, végül a kazahok jelentették a búcsút a következő körben Forrás: Czifra Mária/Országos Minifutball Szövetség

A szövetség 2015-ben indult el egy úton. Az azóta eltelt hét évben sikerült megvalósítaniuk azt, amit megálmodtak?
Amennyiben a minifutballt vizsgáljuk, akkor

nyilvánvalóan a kirakatban a válogatott van. Pontosan úgy, ahogy a nagypályás fociban is, és így fontos a jó szereplés. Viszont nem szabad soha elfelejteni, hogy nagyon fontos társadalmi küldetése van a sportágnak,

amely arra hivatott, hogy a kispályás labdarúgásnak a vezérszervezete legyen. Fontos tényező az a legmagasabb szintű kispályás foci megtestesítése, amely valóban élvezhető, nézhető, játszható, és nagyon különbözik a nagypályás futballtól, illetve a futsaltól. Na meg persze azoktól a tornatermi bajnokságoktól, ahol a pocakos öregurak élvezetből játszanak. Ha így nézzük, akkor a versenyrendszerünk, a top versenyek, a klubok folyamatos minőség javulása terén abszolút elértük a céljainkat. Ami szintén fontos, vagy lehet talán még fontosabb, a széles tömegbázis. Akár a Kaminokupa rendezvényein, akár más a szövetség égisze alá tartozó városi bajnokságokban, kupákon éves szinten több mint húszezer ember van a Minifutball Szövetség látókörében Ez mindenképpen érték, nagyon nagy társadalmi bázis. Amit eddig a válogatottal elértünk, egy Európa-bajnoki bronzérem, a világbajnoki negyedik helyezés, vagy éppen nagyon sok klubsiker - a minifoci Bajnokok Ligájában háromszor nyert a Mad Dogs csapata -, mind szép siker. Illetve az U21-es válogatottal is szép sikereket értünk el.

Összességében elégedett vagyok, főleg azért, mert sikerült megőrizni ennek az egésznek a tisztaságát, azt a pozitív értelemben vett amatőrségét, ami megkülönbözteti a nagypályás labdarúgástól. Itt tényleg nem a pénz számít leginkább,

vagy nem az a legfontosabb szempont, hanem a játék szeretete élvezete, a verseny és a küzdés.

Hiába beszélünk amatőr sportágról, hatalmas fejlődésen ment át a kispályás labdarúgás az elmúlt években például a média területén is. Sokkal nagyobb már az érdeklődés a minifoci iránt, mint korábban. Ez cél volt a szövetségnél?
Abszolút tervben volt, hogy ebben is előre kell lépnünk. Sőt, itt

A kassai Európa-bajnokság abból a szempontból is egy nagyon tanulságos helyszín volt, hogy a modern, nagy befogadóképességű jégcsarnokok mennyire tökéletes helyszíne lehet egy ilyen minifoci rendezvénynek. Ebben a sztoriban még nagyon sok van, az útnak mindig csak az elején járunk.

Tibor Dávid, az Országos Minifutball Szövetség elnöke komoly célokat tűzött ki Forrás: Vaszkó Viktor/Vaszko Viktor

Említette, hogy a kassai Eb helyszíne tanulságul szolgálhat a jövőre nézve. Tervezi az Országos Minifutball Szövetség, hogy a jövőben Magyarországon rendez egy nagy világeseményt?
Igen, feltétlenül a terveink között szerepel, hogy

a következő két-három évben világbajnokságot vagy Európa-bajnokságot Magyarországra hozzunk. Azt gondolom, legkorábban 2024 nyarán van erre esély.

Ez persze majd függ attól, hogy Eb-re vagy vb-re fogunk pályázni.

Addig sincs megállás, jövő májusban az Egyesült Arab Emírségekben található Ras Al Khaimah városa ad majd otthon a vb-nek. Lehet már tudni, hogy milyen kerettel készülhet Nagy Lajos a megmérettetésre? Esetleg Juhász Rolandhoz és Czvitkovics Péterhez hasonló nagy nevek is csatlakoznak majd a válogatotthoz?
Az a célunk, hogy a jelenlegi keret magja megmaradjon, mert nagyon sok kispályán erős játékosunk van. Viszont mivel amatőr sportról van szó, és nem szerződött profikról, ezért mindig ahogy közeledik a torna, akkor derül ki az, hogy kinek a munkájával és az egyéb időbeli terveivel hogyan egyeztethető össze az esemény. Ahogy eddig is, a jövőben is az várható, hogy a keret szűkítése jellemzően két-három hónappal a verseny előtt indul el. Az a cél, hogy legyenek újabb merítési lehetőségek, találjunk olyan játékosokat, akik még hozzá tudnak tenni a csapat teljesítményéhez.

Nagyon hálás vagyok Czvitkovics Péternek és Juhász Rolandnak, hogy szívvel-lélekkel odatették magukat, illetve a jelenlétükkel növelték a népszerűségét a minifocinak. A tapasztalatukkal sokat segítettek, az egész közösség számára emlékezetes pillanatokat szereztek, élményeket adtak és a lécet is magasabbra tették. Különösen Roli a századik válogatottságának elérésével. Úgyhogy a jövőben is dolgozni fogunk azon, hogy olyan új emberek jöjjenek be a válogatottba,

akik értéket adnak hozzá. Előre nagyon nehéz megmondani mi lesz pontosan, jövő év januárjában, februárjában alakulhat ki a bő keret.

Juhász Rolandék sokat segítettek a válogatottnak Forrás: Czifra Mária

Bár még sok idő van addig, így számtalan a kérdőjel is, de nem lehet kikerülni a kérdést. Milyen célokkal lehet majd nekivágni a világbajnokságnak?
Mind az anyagi, mind a szakmai hátterünk, illetve a játékosok képessége alapján

bármilyen világversenyen elindulunk, akkor ott a dobogót meg lehet reálisan célozni.

Ez most egy más világbajnokság lesz, mint az ausztráliai, ahol negyedikek lettünk. Akkor azért a nagy távolság miatt sok csapat nem tudott eljönni, az ő helyettük beugró válogatottak gyengébbek voltak. A kassai Európa bajnokságon már egy-két kivételtől eltekintve nem volt kifejezetten gyenge együttes, tehát sokat nőtt a színvonal. A vb-t illetően is azt várom, hogy mindenki fejlődik tovább. Nagyon erős Közép-Amerika, elsősorban Mexikó, de a dél amerikai válogatottak, a brazilok, az argentinok is kimagasló játékosokkal rendelkeznek. Az afrikai csapatok is veszélyesek tudnak lenni, és láttuk, hogy azért az európai mezőny is kiegészült erős közép-ázsiai csapatokkal. Ennek fényében nekünk tovább kell ahhoz fejlődnünk, hogy reális esélyünk legyen ismét a négy közé jutásra. A cél viszont mindenképpen ez.

Tibor Dávid szeretné, ha nagy világesemény is lenne Magyarországon Forrás: Vaszkó Viktor/Vaszko Viktor

Tekintsünk egy kicsit még távolabbra. Azt már látjuk, hogy a minifoci mekkorát fejlődött az elmúlt fél évben hazánkban. De mi lehet a hosszú távú célkitűzés, mondjuk a következő tíz évben?
Három fontos célunk van. Az egyik a szövetség fejlődése. Hogy minél többen igazoltan, a Minifutball Szövetség keretei között, amatőr sportolóként űzzék ezt a játékot. Tovább kell erősíteni a hazai versenyrendszert, és egy olyan több-bázisú rendszert létrehozni, amelyben minifoci körülmények között, 4X2-es kapura, 25X45-ös műfüves pályán lehet játszani. Ne csak Budapesten legyen ilyen, és a fővárosban ne csak egy legyen, hanem több is. Ilyen szinten is akarunk terjeszkedni. Illetve amit már említettem, hogy egy nagy világversenyt ismét Magyarországra szeretnénk hozni. Ezek a legfontosabb célok, na és persze a folyamatos szakmai fejlődés.

Ha mondjuk tíz éves távlatba nézzük, akkor egy világbajnoki vagy egy Európa-bajnoki trófeának igenis ott kell lennie a vitrinben.

Ez a tízéves távlat, de remélem, hogy nem kell majd erre a legvégéig várni.