A baloldali aktivista, Parászka Boróka, a volt indexesek Telex nevű blogja és egy román újságíró a provokáció főszereplői

Parászka Boróka erdélyi újságírónő
Vágólapra másolva!
Újabb fejlemények láttak napvilágot az erdélyi, Marosvásárhely melletti Jedd település határában található illegális szeméttelepen kidobott, részben megégetett levélszavazatok ügyében. A Maros megyei ügyészség szóvivője interjút adott az egyik erdélyi hírportálnak, amely alapján az ügyészségi vizsgálatok azt feltételezik, hogy a tettes szándékosan meg akarta vezetni a közvéleményt. „A szavazólapokat a postaládákból vette ki az elkövető, majd részben tönkretette őket azt a látszatot keltve, hogy a szavazólapokat meg akarták semmisíteni. A lapokon látszó szavazatok nem reálisak, céljuk a megtévesztés volt" – nyilatkozta a román az ügyészségi szóvivő. Megerősítést nyert az a korábbi feltételezés is, hogy az elkövető rejtett számon először a sajtót értesítette és nem a hatóságokat. Az a tény, hogy nem a rendőrséget vagy az ügyészséget keresték meg, hanem a sajtóhoz fordultak, elég egyértelműen rávilágít arra, hogy az egész „ügy" egy tudatosan kitervelt provokáció. A szállak Parászka Boróka baloldali újságírónőhöz-aktivistához, egy Márki-Zay Péter sajtóreggelijén résztvevő román újságíróhoz, illetve a régi indexesek új blogjához, a Telexhez vezethetnek.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo a kolozsvári Krónika és a baloldali Népszava román ügyészségre hivatkozó információi alapján beszámolt, még zajlik a nyomozás az erdélyi, Marosvásárhely melletti Jedd település határában található illegális szeméttelepen kidobott, részben megégetett levélszavazatok ügyében, de a Maros megyei ügyészség feltételezése szerint a sajtó számára megrendezett színjátékról van szó.

A Maros megyei ügyészség szóvivője, Mircea Galina a Népszava után a Maszol erdélyi magyar hírportálnak is nyilatkozott. Mircea Galina arról beszélt, a vizsgálatok alapján azt feltételezik, hogy

az elkövető szándékosan meg akarta vezetni a közvéleményt.

– tette hozzá az ügyészségi szóvivő.

Mircea Galina hangsúlyozta,

az elkövető rejtett számról először a sajtót értesítette, majd a médiában megjelent hírek alapján a rendőrség is nyomozni kezdett az ügyben.

Tudatos baloldali provokáció történhetett

Az a tény, hogy nem a rendőrséget vagy az ügyészséget keresték meg, hanem a sajtóhoz fordultak, elég egyértelműen rávilágít arra, hogy az egész „ügy" egy tudatosan kitervelt baloldali provokáció.

Erdélyi sajtóinformációk alapján az elkövető először a punctul.ro helyi hírportál Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt marosvásárhelyi sajtóreggelijén résztvevő román újságíróját kereste meg. Ezzel egy időben szerezhetett tudomást az ügyről Parászka Boróka baloldali aktivista, újságírónő, aki a Marosvásárhelyi Rádió és több magyarországi baloldali lap (HVG, Magyar Narancs, 168 Óra) munkatársa.

Parászka Boróka „egész véletlenül" ugyanis a Marosvásárhely melletti Jedden él, a lakása néhány kilométerre található attól az illegális szemétlerakótól, ahol végrehajtották a levélszavazatos provokációt.

Parászka Boróka Forrás: YouTube

A témával kapcsolatos tisztánlátást Parászka Boróka kicsit sem segíti, épp ellenkezőleg.

A baloldali újságírónő-aktivista közvetlenül a választások után arról írt a Szauer-féle HVG-ben, hogy több sajtós is megkapta a fülest a punctul.ro-hoz hasonlóan, de csak az említett román portál, illetve Parászka mozdultak rá az ügyre. Erről az Origo itt számolt be.

A CIKKBŐL NEM DERÜL KI A LEGFONTOSABB, NEVEZETESEN, HOGY KIK ÉS MIKOR ÉRTESÍTETTÉK A BALOLDALI ÚJSÁGÍRÓNŐT A FÉLIG ELÉGETETT LEVÉLSZAVAZATOK MEGTALÁLÁSÁRÓL.

Parászka szerint eredetileg elküldték volna őt a román rendőrjárőrök a helyszínről, de aztán mégsem tettek így, mert kellett valaki, aki tud magyarul és el tudja olvasni a dokumentumokon található feliratokat.

A BALOLDALI ÚJSÁGÍRÓNŐ A HVG-N MINDÖSSZE AZT ERŐSÍTETTE MEG, HOGY AZ ILLEGÁLIS SZEMÉTLERAKÓ – AHOL A LEVÉLSZAVAZATOKAT TALÁLTÁK – NÉHÁNY KILOMÉTERRE VAN A LAKÓHELYÉTŐL.

Az Origo a témával kapcsolatosan a HVG-n megjelent cikke után próbálta elérni Parászka Borókát, aki a megkeresésére hisztérikus dühkitöréssel reagált, kérdéseinkre nem válaszolt.

A Maszolnak a román ügyészségi szóvivő még arról beszélt, hogy

jelenleg DNS mintákat és ujjlenyomatokat keresnek. A helyszínen nincsenek térfigyelő kamerák és a levélszavazatok is tudatosan voltak tönkre téve, illetve alaposan letakarítva, ezért a nyomozás egyelőre nem hozott átütő eredményt.

A szóvivő megerősítette, hogy ennek ellenére nem fejezik be a nyomozást, hiszen

– összegezte mondanivalóját Mircea Galina, a Maros megyei ügyészség szóvivője.

A magyarországi, baloldali sajtótermékek közül elsőként a régi indexesek új blogja, a Telex próbált botrányt kreálni. A Telex akciója azonban elég átlátszóra sikeredett, hiszem hamar kiderült, hogy

A MÁRCIUS 31-ÉN PUBLIKÁLT CIKKÜKET MÁR FEBRUÁR 1-JÉN ELKÉSZÍTHETTÉK.

Forrás: TRANSZPARENS ÚJSÁGÍRÁSÉRT ALAPÍTVÁNY

A Székely Nemzeti Tanács elnökének, Izsák Balázsnak a véleménye szerint tulajdonképpen egy 14 évvel ezelőtti álbotrányt ismételtek meg a provokátorok, ráadásul pontosan ugyanott, Marosvásárhely és Jedd között. Akkor azt a hamis látszatot igyekeztek kelteni a félig elégetett levélszavazatokkal a megrendelők, hogy a székelyföldi magyarok nem támogatják Székelyföld autonómiáját. Izsák szerint a

Az esetre rögtön „rárepült" a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal, amely a levélszavazatok megsemmisítését követelte, eredménytelenül.

A FIDESZ ÉS AZ RMDSZ MÁR AKKOR IS PROVOKÁCIÓT ÉS SZÁNDÉKOS MEGTÉVESZTÉST EMLEGETETT, EZT A VÉLEMÉNYT PEDIG ALÁTÁMASZTJA A ROMÁN ÜGYÉSZSÉG ÁLLÁSPONTJA.

Az Origo áprilisban a téma kapcsán több kérdést is megfogalmazott, amelyek még mindig aktuálisak, mivel a tisztánlátást nem segíti sem a Telex, sem Márki-Zay Péter, sem Parászka Boróka hozzáállása. Ahhoz, hogy a történteket hitelt érdemlően rekonstruálni lehessen, a következő kérdésekre kellene tudjuk a választ:

  • Kikkel állhat kapcsolatban a punctul.ro Márki-Zay Péter sajtóreggelijén résztvevő román újságírója?
  • Kikkel állhat kapcsolatban Parászka Boróka?
  • Kapcsolatban állhat-e a punctul.ro újságírója Parászka Borókával?
  • Egész pontosan kitől vagy kiktől, illetve mikor tudta meg Parászka Boróka azt, hogy a lakóhelye közelében levélszavazatokat találtak?
  • Miért hasonlít kísértetiesen a mostani szavazatégetős történet a 2008-asra?
  • Mégis kik lehetnek a megrendelők?
  • A megrendelők és Parászka Boróka között állhat fenn kapcsolat?
  • És végül: a megrendelők és Márki-Zay Péter stábja között van-e kapcsolat?