"Ötféle gyógyszert szedek" - így érzi magát a szívinfarktusa után a magyar válogatott focista

Bognár György és Péter Zoltán a magyar válogatottban
Vágólapra másolva!
Ahány érdekelt játékos, annyiféle verzió született az 1986-os mexikói labdarúgó vb-bukás kapcsán. Az akkori magyar válogatott balhátvádjének, Péter Zoltánnak - aki szerencsére felépült a szívinfarktusból - is megvan a saját verziója.

A ZTE egykori balhátvédje, Péter Zoltán szerint a túledzettség okozta vesztüket az 1986-os mexikói vb-n. Akkoriban a világ legjobbjai közé sorolták válogatottunkat, ezért a Szovjetunió elleni 6-0-s vereség villámcsapással ért fel.

"Amikor az iraputói 0-6-ról kérdeznek, mindig kiemelem:

szeretném megélni azt a napot, amikor a maiak kijutnak a vb-porondra"

– kezdi a Borsnak a 64 éves, Zalaegerszegen élő Péter Zoltán.

Péter Zoltánnak sok gyógyszert kell szednie Forrás: Tumbász Hédi/fourfourtwo.hu

A kudarc alap okát abban látom, hogy dr. Mezey György szövetségi kapitányunk olykor napi három edzést vezényelt.

A 40 fokos mexikói kánikulában délben mozogtunk, amit látva Valerij Lobanovszkij szovjet szakvezető kijelentette: „Ezek a magyarok megőrültek..." "Az is igaz, hogy létezett tésztás menü, pedig a nehéz fizikai munka után a szervezet elvárja a kondikaját."

Élete nagy találkozása 1981-hez köthető, válogatottunk az Argentinos Juniorsszal játszott Dél-Amerikában, és Zoli gyakran tisztán választotta el a labdától az ellenfél és a korszak legjobbját, Diego Maradonát.

"Kemény feladat volt, mert Maradona ördöngösen cselezett" – emlékezik Péter.

A 28-szoros válogatott védő

szívinfarktusa miatt rokkantnyugdíjas, ráadásul térde, bokája elhasználódott. "Ötféle gyógyszert szedek, ha a tévét nézve fekszem a díványon, a szívem miatt kiver a víz."

Szabadidejében lejár a zalaszentgyörgyi tóra, ahol a minap kifogott egy „aranyhalat", de rögvest szabadon engedte, mert nem kedveli a pikkelyesek húsát. Korábban azt tanácsolták neki, fiából, Péter Péterből faragjon NB I-es futballistát. Megtehette volna, hiszen az élvonalbeli ZTE pályaedzőjeként dolgozott.

Péter Zoltán szerint nem lehet összehasonlítani az 1986-os és a mostani válogatottat Forrás: Twitter

"Ám mivel protekcióellenes vagyok, erre nem tudtak rávenni, viszont jó szemű edző vált a fiamból, ma a teljes ZTE-utánpótlás az ő keze alatt dolgozik. Amikor magam is ténykedtem a beosztásban, és kihirdettem a legtehetségesebb srácok névsorát, sok szülő zúgolódott, mert kihagytam a fiókájukat. Erre leköszöntem tisztemről."

MLSZ-ellenőrként járja az országot, s amikor azt kérdezték, melyik kapitány válogatottja a jobb, dr. Mezeyé vagy Marco Rossié, úgy reagál:

képtelen különbséget tenni az akkori és mai futball között.

"Az nem lepne meg, ha Rossi csapata maradna a Nemzetek Ligája felső osztályában, a csoportunktól Anglia búcsúzik. "