Valami történt: nagy bejelentésre készül Putyin

PUTYIN, Vlagyimir, Vlagyimir Putyin
Moszkva, 2022. május 16. Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) moszkvai csúcstalálkozóján 2022. május 16-án. MTI/EPA/Pool/AFP/Alekszandr Nyemenov
Vágólapra másolva!
Összehívták péntekre az orosz parlament alsóházának rendkívüli ülését. Mindenki Vlagyimir Putyin nagy bejelentésére vár, a nagy befektetők sem tudják, hogy mire számíthatnak.
Vágólapra másolva!

A Duma rendkívüli ülése nagyon ritka esemény, így a pletykák azonnal elterjedtek: valami szokatlan dolog készülődhet.

Ez akár azt is jelentheti, hogy Putyin újabb mozgósításba kezd az ukrajnai háborújával kapcsolatban

- írja a Blikk a kp.ru orosz híroldalra hivatkozva.

Az orosz állami Duma Tanácsa július 11-én, hétfőn ülésezett, amely során hivatalosan is e hét péntekre tűzte ki a rendkívüli ülését.

Összehívták a Duma rendkívüli ülését, senki sem tudja mire készül Vlagyimir Putyin Forrás: MTI/EPA/Pool/AFP/Alekszandr Nyemenov

"Július 15-én délelőtt, a közgyűlés előtt újabb Tanács lesz. Ennek során meghatározzuk a napirendet és a megfontolandó törvényjavaslatokat" - mondta Jaroszlav Nilov, az LDPR frakcióvezető-helyettese a Komsomolskaya Pravdának.

- tette hozzá. Nilov megemlítette, hogy az ülésen a törvényjavaslatokon kívül másról is szó lehet, de konkrétan nem mondott semmit.

A pletykák a bejelentés óta rohamosan terjednek a lehetséges kormányátalakításokról. Az alkotmánymódosítások után ugyanis pont a parlament alsóháza jóváhagyja az új miniszterelnököt és az összes nem hatalmi minisztert (sport, munka, egészségügy stb.).

Elméletben tehát bármelyik miniszter lemondása napirendre kerülhet

az orosz hírügynökség szerint.

Az Állami Duma közölte, hogy a Tanács hétfőn megvitatta a minisztériumok szerepét az importhelyettesítésben. A minisztereknek most részletesebben le kell írniuk, mit tettek személy szerint az ügy érdekében.

Nyikolaj Kolomejcev, a Kommunista Párt Duma-frakciójának másik helyettese elmondta, hogy a parlament több tucat új törvényjavaslatot akar megvitatni. Például

meg akarják tiltani a bankok számára, hogy jutalékot vegyenek fel egy személy különböző hitelintézetekben lévő számlái közötti pénzátutalásokért,

ami különösen akkor fontos, ha az emberek jutalékot szeretnének kapni a valuta-átutalásokkor.

Az orosz kormány ezen kívül törvényjavaslatot nyújtott be a nyugdíjak folyósításának egyszerűsítéséről. A magyarázó megjegyzés azt mondja, hogy az emberek így megszabadulhatnak a "szükségtelen nyilatkozatok" aláírásától. A Minisztertanács azt szeretné, ha a nyugdíjpénztár aktívabban alkalmazná az új technológiákat.

Pénteken kiderülhet, lesz-e bármi változás az ukrán offenzívával kapcsolatban.

Az orosz-ukrán háborúról a közvetítésünk itt olvasható.