Jókora pálfordulást hajtott végre Elon Musk, ennek sokan fogják a kárát látni

Elon Musk
Elon Musk gestures as he speaks during a press conference at SpaceX's Starbase facility near Boca Chica Village in South Texas on February 10, 2022. - Billionaire entrepreneur Elon Musk delivered an eagerly-awaited update on SpaceX's Starship, a prototype rocket the company is developing for crewed interplanetary exploration. (Photo by JIM WATSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Az idei második negyedév végére a Tesla eladta a bitcoinjainak nagyjából 75 százalékát – közölte a vállalat szerdán. Elon Musk korábban arról beszélt, hogy hosszú távú befektetésként tekint a legnagyobb kriptovalutára.
Vágólapra másolva!

A Tesla az idei második negyedév végére értékesítette (tehát „hagyományos" fiat valutára váltotta) a bitcoinjainak 75 százalékát – írja a CNBC a cég szerdai közlése alapján.

Tavaly év elején a Tesla 1,5 milliárd dollárért vásárolt bitcoint, és akkor Elon Musk még úgy nyilatkozott, hogy hosszú távú lehetőségként tekint a kriptopénzre.

A mostani bejelentés alapján a vállalat 936 millió dollárnyi készpénzhez jutott az eladásokkal.

A bitcoin árfolyama egyébként az elmúlt négy hónapban az értékének mintegy felét elveszítette.

A Tesla esetében a bitcoinállományának valós piaci értéke 2021 első negyedévében még 2,48 milliárd dollár volt, majd az évet 2 milliárd dollár körüli értéken zárta.

A vállalat azt nem közölte, pontosan milyen áron adta el a kriptoeszközeit, ahogy az értékvesztés mértékét sem.

Azt viszont lehet tudni, hogy a bitcoin a második negyedévet közel 46 ezer dolláron kezdte, és 19 ezer dollár alatt fejezte be.

Elon Musk újabb fordulatot hajtott végre a kriptovaluták kapcsán Forrás: AFP/Jim Watson

A Barclays elemzője, Brian Johnson szerint az elektromos autókat gyártó vállalat hozzávetőleg 460 millió dolláros veszteséget könyvelhetett el.

A Tesla szerdai közleményében Musk azt írta, hogy

azért adták el a bitcoinjaik jelentős részét, mert bizonytalanok voltak abban, mikor enyhülnek a Covid-zárlatok Kínában. Így pedig fontos volt számukra, hogy maximalizálják a készpénzállományukat.

Musknak azonban nem ez volt az első nagy fordulata a kriptovalutákkal kapcsolatban. Tavaly májusban a Tesla közölte, hogy bitcoint is elfogad az autóiért, majd Musk a kriptovaluta-bányászat környezeti hatásaira hivatkozva ezt megszüntette. Ekkor azonban Musk még leszögezte, hogy egyáltalán nem áll szándékában bitcoint eladni.