Látványos videó készült a világ egyik legérdekesebb kenuversenyéről

Gigantikus szenegáli kenuverseny, Szenegál, kenuverseny
Two pirogue teams race each other along the Senegalese River in Saint-Louis on July 23, 2022. - Hundreds of thousands of supporters descend onto the banks of the Senegalese River to watch traditional Pirogue racing. It is believed to date back two hundred years with each neighbourhood putting forward multiple teams. (Photo by JOHN WESSELS / AFP)
Vágólapra másolva!
A regattán - amelyet évente rendeznek meg a Szenegál folyó torkolatánál található Saint-Louisban, 264 kilométerre északra az ország fővárosától, Dakartól – férfiak százai szállnak fel a hosszú, fából készült csónakjaikra, hogy két és fél kilométeren keresztül száguldjanak a folyótorkolaton át, egészen az Atlanti-óceánig.
Vágólapra másolva!

A szervezőbizottság elnöke, El Hadj Moctar Gueye elmondta, hogy a város halászai között már több mint egy évszázada évről évre rendeztek hajós megmérettetéseket, rekreációs célból. Az 1950-es évektől azonban már hivatalos versenyként is jegyzik az eseményt, és szerte az országból neveznek rá a halászok.

Az alábbi videón az idei St. Louis-i Regatta izgalmas képsorai láthatók:

- mesélte az Africanewsnak Assane Diaw, egy korábbi versenyző, akinek a családja már körülbelül 100 éve indul a regattán. Hozzátette, hogy míg a nagyapja generációja ugyanazokkal a hajókkal versenyzett, mint amelyeket a halászathoz használnak, manapság már a csapatok speciálisan a futamra készített kenukkal (pirogue) szállnak vízre.

Az esemény alkalmából évről évre nézők tízezrei gyűlnek össze a folyó mentén és a hidakon.

Két csapat versenyez egymással a szenegáli folyó mentén Saint-Louisban 2022. július 23-án Forrás: AFP/John Wessels

A látványos regatta már évtizedekkel ezelőtt is igen népszerű volt, még Charles de Gaulle volt francia elnök is megtekintette 1959-ben, néhány hónappal Szenegál függetlenné válása előtt.

St. Louisban a Regatta sokak számára spirituális utazás is, az őseikhez való kapcsolódás lehetősége. A folyóparton a spirituális vezetők tömjént égetnek, a nézők pedig dobolnak és táncolnak, miközben a keskeny, 15-20 méteres halászhajókat a vízre bocsátják.

Férfiak százai eveznek át a két és fél kilométeres, gyors sodrású szakaszon a cél felé, ahol a Szenegál folyó találkozik az Atlanti-óceánnal Forrás: AFP/John Wessels