Rejtélyről tanúskodnak az ezer éves izlandi díszített gyöngyök

gyöngy
Festett gyöngyökre bukkantak a régészek Izlandon
Vágólapra másolva!
A régészek gyöngyöket és díszített ékszereket tártak fel egy skandináv településen, az izlandi Seyðisfjörður falu északi oldalán. Ahogy arra a most publikált tanulmányukban rámutattak, Izland korai betelepülése a 9. század második felében kezdődött. És bár a vándorlás okai bizonytalanok, de az bizonyított, hogy később, a középkorban már maguk az izlandiak is gyakran hivatkoztak polgári viszályokra vagy a termőföld hiányára.
Vágólapra másolva!

A régészek találtak egy tanyát, amely az időszámításunk szerint a 10. századból származik, építményeit pedig 940 és 1100 között emelhették, majd később, 1160-tól 1300-ig bővítették azokat.

A lelőhely egyes részein földcsuszamlások raktak le anyagot a 11. században, ami megőrizte a mögöttes régészeti és szerves anyagok nagy részét. A helyszínt az Öræfajökull vulkán időszámításunk szerint 1362-ben bekövetkezett kitöréséből származó hamu is betemette.

Ez egy jéggel borított tűzhányó, amelyet a skandináv telepesek Knappafellsjǫkull-nak neveztek.

A terület a Norvég Kulturális Örökségkutató Intézet (NIKU) folyamatban lévő tanulmányának része, ahol a korábbi ásatások során négy temetkezési halmot találtak. A legújabb régészeti kutatások arra a területre összpontosítanak, ahol a Landnåmsboka, egy 12. századi szöveg a norvégiai Voss-ból származó Bjólfur-t írja le, és ahol a régió egyik első települését hozták létre.

Festett gyöngyökre bukkantak a régészek Izlandon Forrás: Antikva

A csapat most gyöngyöket és ékszereket tárt fel: az egyik, 10. vagy 11. századból származó gyöngyöt az izlandi zászló színei díszítik, amelyet először 1915-ben fogadtak el hivatalosan.

A régészek emellett feltártak egy temetődombot is, amely emberi maradványokat rejtett: ezeket lóval együtt temettek el, illetve sírtárgyakkal, például lándzsával, vastárgyakkal és ezüstgyűrűvel.

– mondta Ragnheiður Traustadóttir, egy régész és a csapat igazgatója a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Egyedülálló lehetőségünk nyílik ezzel Seyðisfjörður történetének áttekintésére a 10. század második felétől a 11. századig.