Figyelemfelkeltő, egyedi hangot találtak ki a gorillák- videóval

hegyi gorilla
Huszonöt különböző hangtípust használnak
Vágólapra másolva!
Lenyűgöző felfedezést tettek az Atlantai Állatkert nyugati síkvidéki gorilláival (Gorilla gorilla gorilla) kapcsolatban: az állatok egy furcsa köhögés-tüsszentés hibrid segítségével hívták fel magukra a gondozóik figyelmét.
Vágólapra másolva!

Csak két másik faj mutatott eddig ehhez hasonló, új hangkeltő képességet: a szintén az állatkertben élő csimpánzok és orangutánok. Most felkerültek a gorillák is a listára. A napokban egy 24 éves, nőstény nyugati síkvidéki gorilla, Sukari kezdett különös jelzéseket adni, írja a ScienceAlert online tudományos portál.

A tudomány már korábban felfedezte a gorillák intelligenciáját és azt a hihetetlen képességet, ahogy az állat jelbeszédet használva képes kommunikálni az emberekkel.

Roberta Salmi, a Georgiai Egyetem biológiai antropológusa és munkatársai most egy kísérletet hajtottak végre, hogy megerősítsék feltevéseiket: az állatkert nyolc gorilláját ezért három különböző helyzetbe hozták. Az elsőben csak a gondozó volt jelen; a másodikban csak az étel; az utolsóban pedig maga az őr tartotta a táplálékot.

A hegyi gorillák több különböző hangtípust használnak Forrás: SWNS

Az ételt és az állattartót a gorillák látták, de nem érték el. A PLOS One tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint az érintett állatok leginkább akkor használták az emberi „ahára" hasonlító hangot, amikor az ember is jelen volt az étel mellett.

A szakemberek szerint ez azt jelzi, hogy a hívással valószínűleg a gondozó figyelmét próbálták felkelteni.

Érdekes módon ugyanezt a hangot más amerikai állatkertekben is megfigyelték már. A jelentések szerint 33 gorilla (11 különböző amerikai és kanadai állatkertben) hasonló hívást kezdeményezett.
Ennek a kommunikációs formának az újdonsága egyre több bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy

a főemlősök valóban képesek új hangokat kiadni az új kontextusokhoz.

Korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy a gorillák képesek felismerni és megkülönböztetni az emberek hangját. Az összetett hangtanulás – az egyedi hívások létrehozásának képessége – példái ritkák az állatvilágban, és csak bizonyos madárfajoknál, denevéreknél, úszólábúakon, ceteknél és elefántoknál tapasztalható. Az akusztikus elemzés most ráadásul azt mutatta, hogy a gorilla hívása egyedi hangnak számít, nem pedig egyfajta utánzást takar.