Soha nem látott eseményt szimuláltak a foci-vb-re készülő Katarban - videó

Final preparations for the 2022 FIFA World Cup draw 2022, Doha, Qatar,2022 FIFA World Cup draw,72nd FIFA Congress,Ap Horizontal
DOHA, QATAR - APRIL 01: 2022 FIFA World Cup trophy is seen ahead of final preparations for the 2022 FIFA World Cup draw at Doha Exhibition and Convention Center in Doha, Qatar on April 01, 2022. Mohammed Dabbous / Anadolu Agency (Photo by Mohammed Dabbous / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A katari labdarúgó-világbajnokság szervezői csütörtökön 1300 busszal szimulálták a várható csúcsforgalmat, hogy felkészüljenek a logisztikai kihívásokra.

Ahmed al-Obaidly, az autóbusz- és taxiszolgáltatást nyújtó Mowasalat képviseletében kiemelte: ez volt a legnagyobb ilyen jellegű tesztüzem, ami nagy sporteseményhez köthető.

A szervezők a körülbelül 75 kilométeren belül található nyolc katari stadion közötti közlekedés feltételeit vizsgálták meg a legforgalmasabb napra gondolva, amikor 300 ezer drukker utazását kell megoldani, amihez hasonlóra még nem volt példa az apró országban.

Ennek érdekében a nyári kánikulában több mint ezer busz rótta az utakat, szinte üresen, és járt folyamatosan a stadionok, a tömegközlekedési csomópontok, valamint a tervezett alkalmi megállók között. A napközbeni próbát esti gyakorlat követte, amikor a mérkőzés utáni helyzetre készültek.

Al-Obaidly elmondta: cégük háromezer buszt vásárolt, így több mint négyezret üzemeltetnek majd a november 20-tól december 18-ig tartó vb alatt. Hozzátette: erre a hónapra megduplázzák a sofőrök létszámát, amely így - főként ázsiai és afrikai alkalmazottakkal - eléri majd a 14 ezer főt.

A vb után a buszokat a katari közösségi közlekedés szolgálatára bocsátják, amely így a világ első országaként teljesen elektromos tömegközlekedést mondhat majd magáénak.