Interaktív várostörténeti kiállítás nyílt a Mezőtúri Városházán, modernizálódik az egész város

A felújított Mezőtúri Városháza
Vágólapra másolva!
Mezőtúr Város Önkormányzata „Mezőtúr Városháza és kapcsolódó kulturális vonzerők komplex turisztikai fejlesztése" címen TOP-1.2.1-15-JN1-2016-0003 azonosítószámon regisztrált projektje a napjainkban is hivatali funkciót betöltő Városháza felújítására és egyes emeleti termeiben és tornyában interaktív várostörténeti kiállítás megvalósítására, a településen a Móricz Zsigmond utca 7. szám alatti egykori kovácsműhely komplex rekonstrukciójára és többcélú hasznosítására, valamint a város élményszerű felfedezésére a környezetvédelem és a fenntarthatóság jegyében turisztikai céllal beszerzendő elektromos kisbuszra 400.190.499 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert - írja a kiállítás megnyitója kapcsán a Magyar Kastélyprogram Nonprofit Kft. 
Vágólapra másolva!

Szintén e projekt keretében valósul meg a városháza szomszédságában található kikötő fejlesztése is, amellyel az önkormányzat az aktív és a vízi turizmusban rejlő lehetőségeket aknázza ki.

A kikötő fejlesztése az első lépés a várost kettészelő és a településképet meghatározó Hortobágy–Berettyó-főcsatorna rekultivációjára,

amelynek a turisztikai hasznosítására kidolgozott tervekkel rendelkezik az önkormányzat.

Mezőtúr 1920-as években emelt neobarokk jellegű városháza az első Magyarországon, amelyben felújítása után egy interaktív várostörténeti kiállítás is helyet kapott.

Gyönyörű felvételek a Városháza kiállításáról - kattinson a képre a galéria megnyitásához:

Mezőtúri Városháza
Mezőtúri Városháza
Mezőtúri Városháza
Mezőtúri Városháza
Mezőtúri Városháza
Mezőtúri Városháza
Mezőtúri Városháza
Mezőtúri Városháza
Mezőtúri Városháza
Mezőtúri Városháza
Mezőtúri Városháza
Mezőtúri Városháza
Mezőtúri Városháza
Mezőtúri Városháza
Mezőtúri Városháza
Mezőtúri Városháza
Mezőtúri Városháza
Mezőtúri Városháza
Mezőtúri Városháza
Mezőtúri Városháza
Mezőtúri Városháza
Mezőtúri Városháza
Mezőtúri Városháza
Mezőtúri Városháza
Mezőtúri Városháza
Mezőtúri Városháza
Mezőtúri Városháza

A projekt szakmai tartalma

Városháza
A városháza épületében alapvetően nem a megszokott, szervesen összefüggő, egymásból nyíló kiállítóterek állnak rendelkezésre, így

a kiállítás több szinten, valamint a torony egyes szintjein került kialakításra,

amelynek köszönhetően az épület bejárására tágabban nyílik lehetőség. Szó esik Mezőtúr városának átfogó birtokviszonyairól, a századforduló koráról, a múlt évszázad elejének speciális közegéről, építészetéről és annak változásairól, sajtótörténetéről, valamint néhány évtizedének képi anyagáról, visszaemlékezéseiről nyújt részletes áttekintést.

A városháza első emeletén kezdődnek a kiállítások; az első teremben a város történelmi körülményeivel, eseményeivel és a település életét meghatározó fazekassággal ismerkednek meg a látogatók, a második teremben pedig Mezőtúr egyik legjellegzetesebb épülete, a városháza építéstörténete kerül fókuszba, dr. Spett Ernő polgármester hivatali idejének végéig, az II. világháború kezdetéig.

A terem közepén egy látványos központi installáció található, amely a terem mennyezetén és padlózatán is szerepet kap, és amely lebegő épületmakettekkel Mezőtúr főterének építészetét ismerteti.

A kiállítás következő egysége egy szinttel feljebb, a díszterem karzatán folytatódik, ahol a város elsősorban múlt század eleji életében erőteljes nyomot hagyó nyomdászat és a sajtó, valamint ezen keresztül egy alföldi kisváros közélete kerül előterébe. Ebből a térből lehetőségük nyílik bepillantani a díszterembe, ahol a város életét meghatározó döntések születnek mind a mai napig.

A második emeleti időszakos kiállítótér után a torony megmászása következik a látogatási útvonalban, ahol az egyes szinteken a város életének egy-egy színfoltjával és a környékbeli víz szerepével ismerkednek meg az ide érkezők. Közismert, hogy

Mezőtúr volt a messze földön híres túri vásárok helyszíne, tudniillik I. (Nagy) Lajos király vásártartási joggal ruházta fel e települést,

amely az egyetlen közlekedési átjárót jelentette a Sárrét mocsárvilágán keresztül a Buda és Erdély között zajló kereskedelemben. A vásárok nagyságáról, jelentőségéről legendákat meséltek, a szóbeszéd szerint akadt olyan év, amikor „egy hétnél is tovább tartott" az árucsere. Noha e lápos terület az ide települt lakosság számára kedvezőnek bizonyult a kereskedelem terén, ugyanakkor a piszkos, pangó víz mindig is nagy gondot okozott az ivóvízellátásban. A 19. századi vége fordulópontot jelentett az alföldi települések tiszta és egészséges vízszolgáltatásában. Zsigmondy Vilmos a mélyebb rétegeket is elérő fúróberendezése meghozta a változást. Az Alföld harmadik artézi kútját, az egykori Flóra-kutat 1890-ben fúrta a feltaláló unokaöccse, Zsigmondy Béla.

A városháza tornyából páratlan kilátás nyílik a településre, a városháza mögött lévő Hortobágy–Berettyó-főcsatornára, valamint az alföldi tájra.

Kovácsműhely

Mezőtúr egyik máig fennmaradt, jellegzetes, a település életformájában egykor kiemelt szerepet játszó kovácsműhelyében új interaktív kiállítás került berendezésre.

A patkolószínben megismerkedhetnek a látogatók magával a kovácsmesterséggel, főbb munkaterületeivel és legkülönfélébb portékáival,

miközben sor kerül egy alkalmassági megmérettetésre is.

A patkolószín után a látogatók megérkeznek a vas megmunkálására szolgáló térbe, amelyben egykor tűzmesterek végezték mindennapi, különleges erőt kívánó tevékenységüket. A műhely különlegessége, hogy legutolsó, még élő tulajdonosa egykor e falak között űzte a vasverés mesterségét. Neki köszönhetően máig megőrződtek a kiállítás keretében bemutatott munkaeszközök.

Visual guide

A projekt keretében készült visual guide rendszer három nyelven (magyar, angol és német) elérhető alkalmazás a két új kiállításon – városháza és kovácsműhely – és egy Mezőtúr látnivalóit bemutató sétán vezeti végig a látogatót.

A városi séta során a város szíve, a Kossuth tér és környéke is bebarangolhatóvá válik a hiteles történeti adatok mellett az érdekességek és a történetmesélés révén.

E komplex vonzerőfejlesztés hiánypótló kulturális turisztikai kínálatot valósított meg Mezőtúron, az élményturisztikai elemek bevezetésén túl integrálja a város meglévő és újonnan létrehozott attrakciót így egy versenyképes, egész napos tartózkodást lehetővé tevő kínálatba.