A leghosszabb ösvény, ahol valaha a dinoszauruszok jártak

dinoszaurusz
Dinoszaurusz lábnyomok a texasi területen, a kiszáradt folyómederben
Vágólapra másolva!
A texasi szárazság kiszárította a Dinosaur Valley State Parkon átfolyó folyót, ami feltárta a mintegy 113 millió évvel ezelőtt itt élt óriáshüllők nyomait. A legnagyobb közösségi oldalon közzétett fotókon háromujjú lábnyomok láthatók, amelyek lefelé vezetnek egy száraz, fákkal szegélyezett folyómederben az Egyesült Államok déli részén. Ez „az egyik leghosszabb dinoszaurusz-útvonal a világon", áll a képeket kísérő feliratban.
Vágólapra másolva!

Stephanie Salinas Garcia, a Texas Parks and Wildlife Department szervezet munkatársa szerint a száraz időjárás tette láthatóvá a nyomokat.

– mondta Garcia a ScienceAlert online tudományos portálnak. – A „szokásos" folyami körülmények között ezek az újabb nyomok a víz alatt rejtőznek és általában tele vannak hordalékkal, így nem annyira láthatóak.

Dinoszaurusz lábnyomok a texasi területen, a kiszáradt folyómederben Forrás: Dinosaur Valley State Park/AFP/Handout

A nemrég feltárt nyomok többségét az Acrocanthosaurus hagyta maga után, amely kifejlett egyedként közel 7 tonnát (6350 kilogrammot) nyomott, és 4,5 méter magas lehetett. A másik dinoszaurusz, amely ott hagyta „ujjlenyomatait" a parkban, az a Sauroposeidon, amely a maga 44 tonnás súlyával körülbelül 18 méter magas volt.

A Dinosaur Valley State Park egy állami állami park, amely Dallas városától délnyugatra fekvő szárazföldi területen található, és egykor egy ősi óceán peremén helyezkedett el, a dinoszauruszok így hagyták ott a lábnyomaikat a sárban.

Míg a szárazság felfedte a nyomokat, az előrejelzések szerint eső várható, ami azt jelenti, hogy hamarosan újra eltűnnek. Garcia szerint bár újra elrejti őket az eső miatt újraduzzadó folyó, a Dinosaur Valley State Park ettől függetlenül is képes megvédeni ezeket a 113 millió éves ösvényeket nemcsak a jelen, hanem a jövő generációi számára.