Különleges magyar művészeti kiállítás nyílik Koreában az MNB Arts & Culture kezelésében

Simon HANTAÏ Aquarelle 1971 akvarell,vászon 69x61cm
Simon HANTAI Aquarelle 1971 akvarell,vászon 69x61cm
Vágólapra másolva!
Az első Koreában bemutatott magyar absztrakt művészettel foglalkozó nagyszabású kiállítás a Sungkok Művészeti Múzeumban látható 2022. augusztus 27. és október 15. között. A Folded-Unfolded. Abstract painting by Hungarian artists in the 1960-1970s (Hajtott-kihajtott, magyar művészek absztrakt művei, 1960-80) című kiállítás tizenöt meghatározó magyar művészt mutat be, akik munkássága a leghangsúlyosabbak között volt a vasfüggönyön túli 60-as, 70-es és 80-as évek absztrakt festészetében és filmművészetében. A kiállítás célja, hogy fókuszba helyezze a II. világháború utáni magyar művészetet, mely az adott időszak politikája miatt figyelem nélkül maradt. A tárlat az MNB-Ingatlan Kft., a Magyar Nemzeti Bank leányvállalatának folyamatosan bővülő és körültekintően kúrált gyűjteményéből válogat, melynek gondozásáért a bank művészeti divíziója, az MNB Arts & Culture felel.
Vágólapra másolva!

„A Folded – Unfolded című tárlat elismert, valamint még felfedezésre váró magyar művészek kimagasló munkáit helyezi a középpontba, miközben szélesebb történelmi és politikai kontextust biztosít a műtárgyak értelmezéséhez." – nyilatkozta Dr. Petrányi Zsolt, a kiállítás társkurátora és a Jelenkori Gyűjteményének főmuzeológusa, gyűjteményvezetője. „A tárlat egy olyan művészeti tradícióból építkezik, mely nagyon különbözik a koreaitól, mégis a látogatók párhuzamokat találhatnak a helyi absztrakt irányzatokkal."

„A kiállítás címe Folded – Unfolded az ismeretlen felfedezésére bíztat." – mondta Sungah Serena Choo a kiállítás másik, koreai társkurátora. „Arra invitáljuk a látogatókat, hogy megismerjék a magyar absztrakt festészet történetének néhány szereplőjét, miközben mélyebben beleláthatnak az absztrakció szerepébe és kilátásaiba a bizonytalanság évtizedei alatt."

A kiállításon olyan művészek szerepelnek, akik Magyarországon dolgoztak, illetve, akik politikai menedéket kerestek Franciaországban, Németországban vagy más európai országokban a II. világháború után.

Az anyagokat és a technikákat széleskörűen sorakoztatja fel, a temperától a tűzzománcig, a papírtól az olajvászon képekig. A kiállítás kihangsúlyozza az alkotások kísérleti módszereit, összhangban az adott időszak művészeivel, akiket különleges mélység és bátor színhasználat jellemez.

A kiállítás fő művei közt látható három alkotás Hantaï Simontól, aki pliage technikával dolgozott, így a hajtogatott és csomózott vásznai szolgáltak alapul festményei szobrászati mélységéhez.

Simon HANTAÏ Aquarelle 1971 akvarell,vászon 69x61cm Forrás: MNB Arts and Culture

Fajó János, aki a magyar konstruktivista geometrikus művészet kulcsalakjaként két festménnyel szerepel a tárlaton. Fajó a neoavantgárd Pesti Műhely művészeti csoport egyik alapító tagja volt, akik a művészet demokratizálásának érdekében készítettek szitanyomatokat.

A rangos Kossuth-díjjal jutalmazott művész Ilona Keserü Ilona két festménnyel lesz jelen, melyek felismerhetőek vidám és élénk színhasználatukról.

Maurer Dóra elismertsége avantgárd munkásságának köszönhető, akinek két filmje látható a kiállításon.

Reigl Judit négy festménye kap helyet a tárlaton, az egyik az Unfolding sorozatból, amely a gesztus tér- és időbeli és dimenzióival foglalkozik. A művész számos sikertelen próbálkozás után jutott el a vasfüggönyön túlra, hogy Párizsban telepedjen le.

Teljes művészlista: Fajó János (1937–2018), Ficzek Ferenc (1947-1987), Gáyor Tibor (1929-), Gellér B. István (1946–2018), Hantaï Simon (1922–2008), Hencze Tamás (1938–2018), Ilona Keserü Ilona (1933–), Konok Tamás (1930–2020), Korniss Dezső (1908–1985), Lantos Ferenc (1929–2014), Major Kamill (1948–), Maurer Dóra (1937–), Molnár Vera (1924–), Reigl Judit (1923–2020) és Szilvitzky Margit (1931-2018).

Major Kamill -Traits I. b Forrás: MNB Arts and Culture

Bővebb információ a kiállításról ide kattintva olvasható.

Az MNB Arts and Culture missziója

MNB Arts & Culture gondozza a Magyar Nemzeti Bank által életre hívott kortárs művészti gyűjteményét. Célja a nagyközönség számára széles körben hozzáférhetővé és megismerhetővé tenni annak anyagát, mind a hazai, mind a nemzetközi színtéren, illetve, hogy a szakma számára kutathatóvá és feldolgozhatóvá váljon. A gyűjtemény kortárs anyagát a pandémia idején digitalizálták, és a virtuális térben mindenki számára elérhetővé is tették. Az MNB Arts & Culture emellett aktívan együttműködik a hazai múzeumokkal a műtárgykölcsönzések révén, és ideiglenes tárlatok, valamint kísérőesemények, múzeumpedagógiai programok, dialogikus tárlatvezetések szervezésével törekszik a széles publikum megszólítására.