Fontos dolgok derültek ki az aranyról

arany, aranyipar, aranybányászat, aranyár, stock, stockfotó, illusztráció, illusztrációs
Small gold nuggets in an antique measuring
Vágólapra másolva!
Az arany árfolyama az idei évben jelentős mozgásokat produkált, azonban a bizonytalan világgazdasági helyzetben a nemesfém továbbra is stabil menedékeszköznek számít. Mutatjuk, melyek a világ legnagyobb aranykitermelő vállalatai, továbbá azt is, mely országokban bányásszák a legtöbbet ebből az értékes nemesfémből.
Vágólapra másolva!

Az arany továbbra is a legfontosabb menedékeszköz a befektetők szemében. A nemesfém hagyományosan biztos értékőrző a bizonytalan időszakokban, és az infláció ellen is védelmet nyújt. Noha az arany árfolyama az idei évben jelentős mozgásokat produkált, a piaci szereplők továbbra is bíznak benne.

A decemberi szállítású arany unciánkénti árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

A Mining Intelligence összeállította a világ legnagyobb aranykitermelő vállalatainak szokásos ranglistáját. A vállalatokat az idei első féléves kitermelésük alapján rangsorolták – a Gold Fields és a Harmony Gold esetében a jelentés elkészítésekor még nem álltak rendelkezésre az idei második negyedéves adatok, így esetükben az idei első és a tavalyi negyedik negyedév eredményével számoltak.

Fontos különbség a tavalyi összesítéshez képest, hogy idén lemaradtak az orosz vállalatok a listáról, mivel ezek a cégek a háború kitörése után beszüntették az adatközlést.

Tavaly két orosz aranykitermelő vállalat került be a top 10-be. A moszkvai székhelyű Polyus a második helyre, míg a szentpétervári Polymetal a kilencedik helyre került.

A legnagyobb bányaóriások

A globális lista élén az amerikai székhelyű Newmont bányaóriás áll,

amely több mint 78 tonna aranyat termelt ki az idei első félévben.

A vállalat jelen van Afrikában, Ausztráliában, Dél-Amerikában, valamint az Egyesült Államokban is. Az USA-ban például a Barrick Golddal közösen működteti a világ legnagyobb aranybánya komplexumának számító Nevada Gold Mines bányát.

Kiderült, melyek idén a világ legnagyobb aranykitermelő vállalatai Forrás: Getty Images/ConstructionPhotography.com/Adrian Greeman

A második helyen a kanadai Barrick áll, 59,5 tonnával, de a harmadik helyre is egy kanadai székhelyű társaság, az Agnico Eagle került 43,8 tonnával.

A top 10-es listára felfért még (sorrendben) a dél-afrikai Gold Fields (32 tonna), a szintén dél-afrikai AngloGold Ashanti (31,5 tonna), az ausztrál Newcrest Mining (31 tonna), a kanadai Kinross Gold (23,3 tonna), az ausztrál Northern Star Resources (22,4 tonna), a brit Endeavour Mining (20,8 tonna), valamint a dél-afrikai Harmony Gold (19,6 tonna).

Országok világranglistája

A vállalati rangsor mellett az Arany Világtanács (World Gold Council) adataiból az is kiderül, hogy alakul az országok közti megoszlás az aranykitermelésben. A szervezet legfrissebb adatai a 2021-es kitermelésre vonatkoznak, és ebből az látszik, hogy

Kína vezeti a nemzetközi rangsort.

Kína tavaly 332 tonna aranyat termelt ki, amivel a teljes globális kínálat 9 százalékát adta.

Az országok közül továbbra is Kína adja a legtöbb aranyat a világnak Forrás: shutterstock

A második helyre Oroszország került 330,9 tonnával, míg a harmadik helyet Ausztrália szerezte meg, 315,1 tonnával.

Az államok top 10-es listájára felkerült még (sorrendben) Kanada (192,9 tonna), az Egyesült Államok (186,8 tonna), Ghána (129,2 tonna), Peru (127,3 tonna), Mexikó (124,5 tonna), Indonézia (117,5 tonna), valamint Dél-Afrika (113,6 tonna).